Slujbe si activitati in Arhiepiscopia Tomisului

Sambata, 26 februarie, la ora 10.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Te Deum, la Comandamentul de Marina de pe faleza Cazinoului din Constanta, cu prilejul implinirii a 115 ani de la infiintare si va sfinti monumentul ridicat in cinstea primului comandant al Diviziei de Mare, vice-amiralul, Vasile Urseanu.

Duminica, 27 februarie, la ora 9.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va savarsi Sfanta Liturghie de hram la manastirea „Sfantul Ioan Casian” de langa localitatea Targusor (Constanta).

Dupa Sfanta Liturghie va fi lansat compact discul audio „Acatistul Sfantului Ioan Casian”, alcatuit de ieromonahul Ioan Bute, autor de doua volume de poezii intitulate: „Lumina lina” si „Jertfa de seara” si a unei lucrari teologice dedicate Sfantului Maxim Marturisitorul – „Indragostit de adevar”.Dupa lansarea CD-ului vor fi decernate premiile Concursului national „Sfantul Ioan Casian”. Au fost pictate aproximativ 1000 de icoane de elevii claselor V-VIII, din toata tara.
Slujba de hram va fi difuzata de postul de televiziune TVR 3.

Din program mai fac parte:

Sambata, 26 februarie,
Ora 19.00 – Privegherea Slujbei Sf. Ioan Casian
Ora 22.00 – Sf. Maslu

La Pestera
24.00 – Sf. Liturghie

Duminica, 28 februarie,
Ora 07.00 – Sfintirea apei (Slujba Aghiazmei Mici)
Ora 08.00 – Slujba de dimineata si Acatistul „Sfantului Ioan Casian”

Luni, 28 februarie, la ora 9.00, Ierarhul Tomisului va savarsi Sfanta Liturghie de hram la biserica „Sf. Gherman”, din cartierul constantean Poarta 6.

 

Sfantul Ioan Casian, nascut in jurul anului 360, este considerat intemeietorul monahismului in Apus, iar, prietenul lui, Sfantul Gherman se naste in jurul anului 368. Cei mai multi istorici bisericesti considera ca cei doi sunt originari din Scitia Minor. Se dedica vietii monahale inca din tinerete, mergand la o manastire din Betleem. Sfantul Ioan Casian studiaza Sfanta Scriptura, dar si filosofia greaca.

In preajma anului 385, cei doi merg in Egipt, pentru a cunoaste vietuirea parintilor din pustia sketica. In anul 400, merg impreuna la Constantinopol, unde era patriarh Sfantul Ioan Gura de Aur, care il hirotoneste diacon pe Sfantul Ioan, numindu-l o vreme printre clericii Bisericii constantinopolitane, iar Sfantul Gherman este hirotonit preot. In jurul anului 405 merg la Roma, incercand sa apere cauza Sfantului Ioan Hrisostom care, cu un an inainte, fusese surghiunit la Comane. Se pare ca Sfantul Gherman si-a incheiat viata chiar acolo, la Roma, in jurul anilor 405-415.

In anul 415, Sfantul Ioan Casian se stabileste la Marsilia si este hirotonit ieromonah. Intemeiaza acolo doua manastiri – una de calugari, cu hramul „Sfantul Victor” si alta de calugarite si, la cererea unor episcopi, redacteaza doua scrieri cu caracter ascetic si pedagogic, carti de referinta in literatura de gen a Apusului: „Convorbiri cu parintii pustiei” si „Asezamintele vietii de obste a calugarilor”. Sfantul Ioan Casian moare la Marsilia, in anul 435.

Biroul de Presa si Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

 

.

25 Februarie 2011

Vizualizari: 482

Voteaza:

Slujbe si activitati in Arhiepiscopia Tomisului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE