În ziua de 8 septembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuieşte „Naşterea Maicii Domnului", Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un ales sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica „Naşterea Maicii Domnului" din Parohia Saxoni, loc. Buturugeni, Protopopiatul Mihăileşti, cu prilejul hramului acesteia.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Chiriarhul nostru a vorbit despre persoana Maicii Domnului, modelul cel mai strălucit al tuturor virtuţilor şi Maica vieţii veşnice, și despre locul pe care Aceasta îl ocupă în teologia ortodoxă. „Plină de har" de la naştere, Sfânta Fecioară Maria rămâne plină de dar tot timpul vieţii sale. Biserica, fără Maica Domnului, nu poate fi înţeleasă la adevărata ei dimensiune, după cum Născătoarea de Dumnezeu, taina Întrupării şi, implicit, taina credinţei, nu pot fi separate în niciun fel de viaţa bisericească în toată complexitatea sa. Ziua naşterii Maicii Domnului, a mai arătat, Preasfinţia Sa, este o mare sărbătoare pentru că o dată născută, Fecioara Maria aşteaptă să-şi împlinească menirea, la „plinirea vremii" zămislind în pântece pe Fiul lui Dumnezeu. Era necesară această aşteptare a Sfintei Fecioare Maria pentru că în ea avea să se realizez toată sfinţenia accesibilă umanităţii, a arătat Chiriarhul nostru.
Maica Domnului este numită "Platytera twn ouranwn", care înseamnă "Cea mai încăpătoare decât cerurile", pentru că a încăput în pântecele său pe Fiul lui Dumnezeu Cel necuprins, a încheiat Preasfinția Sa.
Totodată, părintele Mihale Dan Mihail, protopop al Protopopiatului Mihăilești şi paroh al bisericii din loc. Buturugeni, a mulţumit tuturor pentru prezenţa la acest eveniment important din viaţa parohiei.
De asemenea, în semn de preţuire, Întâistătătorul eparhiei noastre a oferit preoților slujitori de la această biserică, câte o reverendă și mai multe volume de cărți apărute la editura Episcopiei Giurgiului.
La final, aceştia au luat parte la o agapă, după care au primit din partea Chiriarhului nostru, iconiţe cu Maica Domnului şi ultimul număr al revistei „Familia Ortodoxă".
În continuare, Preasfințitul Părinte Episcop Ambrozie a vizitat mai multe lăcașuri de cult din cuprinsul Episcopiei Giurgiului, dar în mod special au fost apreciate lucrările care s-au realizat la biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena" din Parohia Mihăilești.
Sursa: episcopiagiurgiului.ro
-
Pelerinaj - Nasterea Maicii Domnului
Publicat in : Pelerinaje -
Nasterea Maicii Domnului - Sfanta Maria Mica
Publicat in : Nasterea Maicii Domnului
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.