Schitul din staţiunea turistică Păltiniş, judeţul Sibiu, şi-a sărbătorit hramul la praznicul Schimbării la Faţă a Mântuitorului Iisus Hristos şi, ca de fiecare dată, grupuri de pelerini din împrejurimi şi de mai departe au participat la Sfânta Liturghie oficiată în acest an de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Sărbătoarea hramului a marcat şi împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea schitului, prin ctitoria Mitropolitului Nicolae Bălan. Aşezământul monahal este cunoscut în toată ţara şi chiar peste hotare ca un loc spiritual special, aici odihnind pe vecie filosoful Constantin Noica. Pentru că bisericuţa de lemn a schitului a devenit în ultimii ani neîncăpătoare pentru pelerini, în urmă cu doi ani s-a pus piatra de temelie pentru un nou locaş de cult, iar în primăvara acestui an au demarat lucrările de construcţie. Cu sprijinul credincioşilor, noua biserică se află într-un stadiu avansat şi va oferi într-un viitor apropiat un spaţiu liturgic generos.
Sfânta Liturghie de la hram a fost oficiată în aer liber, într-un loc amenajat lângă bisericuţa schitului. În soborul slujitor s-au aflat egumenul schitului, protosinghelul Valeriu Luca şi slujitori ai sfintelor altare din Sibiu şi satele apropiate. Mulţi dintre pelerini au primit împărtăşania cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi s-au rugat în această perioadă de post închinat Maicii Domnului pentru sănătate şi spor în viaţa duhovnicească.
Binele comuniunii cu Dumnezeu
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre semnificaţiile duhovniceşti ale praznicului din 6 august, când cei trei Apostoli prezenţi pe Muntele Taborului au cunoscut lumina dumnezeiască a Fiului lui Dumnezeu şi confirmarea Tatălui că Învăţătorul lor este a doua Persoană a Sfintei Treimi. Ca şi la acel moment sfânt, credincioşii de astăzi, a subliniat ierarhul, sunt chemaţi să-şi schimbe viaţa şi să se umple de lumna duhovnicească a Mântuitorului Iisus Hristos.
“Prin îngrijirea pe care o acordăm trupului, ne schimbăm adesea în bine, dar şi sufletului trebuie să-i dăm o hrană care să ne schimbe viaţa, să ne înnoiască şi să ne împrospăteze. Schimbarea este tcomai dorinţa noastră de a fi părtaşi acestui bine dumnezeiesc. Ori de câte ori facem un efort şi lăsăm cele ale noastre şi ne ducem spre Hristos, ne apropiem de Biserica lui cea sfântă ca să luăm hrană cerească. În momentul în care reuşim să ne împărtăşim prin comuniunea liturgică, prin taina Liturghiei şi prin împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos, putem spune asemenea celor trei Apostoli: <<Doamne, bine este nouă să fim aici!>>. Spre acest bine trebuie să fim totdeauna îndreptaţi, cu dorinţele noastre şi cu efortul pe care îl facem noi. Mult prea mult efort facem pentru lume şi multe prea multă grijă avem faţă de trup şi uităm adesea de suflet. Ne cheamă însă un apel sfânt, o dorinţă deosebită, aşa cum v-a chemat pe frăţiile voastre aici, într-un munte înalt, pentru a fi părtaş acestei descoperiri de care avem nevoie, de această confirmare că Mântuitorul este Fiul Tatălui, întru care a binevoit şi pe care trebuie să-L ascultăm”, a spus Părintele Mitropolit.
La final, părintele egumen Valeriu Luca i-a mulţumit IPS Mitropolit Laurenţiu pentru slujirea de la hramul din acest an şi pentru tot sprijinul oferit la zidirea noii biserici. Părintele Valeriu Luca i-a oferi în dar o icoană a BuneiVestiri, hramul viitoarei biserici.
Sărbătoarea s-a încheiat cu un parastas de obşte, fiind pomeniţi ctitorii, sprijinitorii şi pelerinii Schitului de la Păltiniş trecuţi la cele veşnice.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
-
Schitul Paltinis
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Schitul Paltinis - Constantin Noica
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.