Schitul Paltinis - Constantin Noica

Schitul Paltinis - Constantin Noica Mareste imaginea.

Plecand din Sibiu catre Paltinis, dupa ce strabati Rasinarii lui Goga si lui Cioran, un sat care inca mai pastreaza din atmosfera medievala, ajungi intr-o zona de o frumusete deosebita, cu aer curat si pur, cu pajisti intinse, si miros proaspat de fan.

In perioada aceasta a anului, adica in septembrie, oile inca mai impodobesc peisajul miorotic. Ajungand la o altitudine de 1350 de metri, pe marginea drumului se gaseste un indicator care ne invita sa vizitam Schitul. Am parcat pe soseaua ce urca spre Paltinis, am simtit racoarea aerului tomnatic, am urcat pe o poteca de munte, destul de usor, iar printre brazii,nu mai departe de cativa zeci de metrii se putea zarea asezarea monahala.

Schitul Paltinis are o Bisericuta cu Hramul "Schimbarea la Fata a Domnului".  Biserica este o ctitorie a mitropolitului Nicolae Balan. Din punct de vedere arhitectural schitul pastreaza din stilul transilvanean. Biserica a fost ridicata de mesteri din Rasinari, si este acoperita cu sindrila. In interiorul bisericii se afla o veche icoana a Cuvioasei Paraschieva datand de la inceputul anilor 1900.

Langa schit de inmormantat filozoful Constantin Noica. Din anul 1975 filozoful roman s-a mutat la Paltinis, unde in data de 4 decembrie 1987 se stinge din viata. La dorinta sa slujba de inmormantare a fost oficiata de IPS Mitropolit Antonie al Ardealului. Daca ajungeti in aceasta minunata zona a tarii merita sa va opriti in acest loc unde in linistea muntelui va puteti restabili linistea sufleteasca.

dr. Radu Tincu

Despre autor

Radu Tincu Radu Tincu

Colaborator
19 articole postate
Publica din 08 Iulie 2010

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3328

Voteaza:

Schitul Paltinis - Constantin Noica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE