Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil

A doua zi dupa Buna Vestire a Preacuratei Fecioare Nascatoare de Dumnezeu, Biserica a hotarat a sarbatori Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil cu cantari de lauda, cinstind pe bunul vestitor de bucurie. Pentru ca se cuvine aceluia a fi cinstit de noi dupa vrednicie, ca cel ce a slujit taina mantuirii noastre, aducand Fecioarei celei fara de prihana vestire despre intruparea lui Dumnezeu Cuvantul, in preacuratul ei pantece.

Sfantul Arhanghel Gavriil este pentru oameni ingerul milostivirii si al bunavointei dumnezeiesti. Fiinta de foc si daruita vederii slavei dumnezeiesti, Arhanghelul Gavriil a fost desemnat de Domnul ca „duh slujitor, trimis ca sa slujeasca pentru cei ce vor fi mostenitorii mantuirii“ (Evrei 1, 14). Potrivit Sfantului Proclu al Constantinopolului, numele lui inseamna „Dumnezeu si om“ si a fost randuit de Dumnezeu sa vesteasca tainele legate de Intruparea Domnului nostru Iisus Hristos. Incununarea acestei misiuni a fost acel „Bucura-te“ adresat Maicii Domnului.

De asemenea, Arhanghelul Gavriil a talmacit proorocului Daniil vedeniile minunate, s-a aratat dreptei Ana instiintand-o ca va naste pe Maica Domnului nostru Iisus Hristos, a fost pazitorul Sfintei Fecioare Maria pe cand se afla in biserica, s-a aratat preotului Zaharia vestindu-i nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. El s-a aratat pastorilor la Betleem vestindu-le marea bucurie a Nasterii Domnului, s-a aratat Mantuitorului Hristos in Gradina Ghetsimani inainte de patima Sa cea de bunavoie. Tot el s-a aratat femeilor mironosite in ziua Invierii Domnului si Sfintei Fecioare Maria pe cand se ruga in Muntele Eleonului, vestindu-i apropierea cinstitei Adormiri.

Sursa: basilica.ro

.
Pe aceeaşi temă

26 Martie 2014

Vizualizari: 240

Voteaza:

Soborul Sfantului Arhanghel Gavriil 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE