La initiativa Preasfintitului Parinte Lucian, Episcopia Caransebesului, in colaborare cu Directia de Tineret si Sport Caras-Severin s-a organizat in localitatea Raul Alb, in apropierea lacului Secu, tabara de copii si tineri pentru valorificarea traditiilor populare de olarit si pictura pe sticla. Din partea Directiei de Tineret si Sport s-au implicat in organizarea evenimentului d-na director Liliana Dacica si inspector Daniela Lupsan, iar din partea Episcopiei Caransebes si-au adus aportul in constituirea atelierelor iconografice parintele consilier cultural Daniel Alic si inspector preot dr. Nichifor Tanase.
Tabara de pictura si olarit reprezinta un inceput al colaborarii dintre cele doua institutii pe taramul cultural-spiritual in spatiul binecuvantat de Dumnezeu al Banatului de munte. Cultivarea sensibilitatii artistice pentru traditiile populare la copii si tineri, constituie unul dintre punctele de convergenta dintre aspiratia Directiei Judetene pentru Sport si tineret spre autentic in spatiul traditional banatean, care s-a intalnit fericit cu intentia eparhiei noastre de a dezvolta proiectele catehetice cu copiii si tinerii ale Biroului de catehizare, prin colaborari parteneriale cu intitutii locale abilitate in domeniu.
Un numar de 80 de copii din Resita, Bucuresti, Prohova si Braila au avut ocazia sa experimenteze si chiar sa deprinda tehnica picturii icoanelor pe sticla de sorginte si influenta banateana sub atenta indrumare a artistului plastic resitean si iconografului inginer Tomi Radcu, maestrul fiind recunoscut pentru colaborarea cu Episcopia Caransebesului prin implicarea in crearea in ultimii doi ani a unor ateliere de pictura de icoane pe sticla in centrele catehetice ale parohiilor resitene, care s-a fructificat prin organizarea unor vernisaje in salile expozitionale ale Muzeului Banatului Montan si Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu Caras-Severin. Tehnica olaritului a fost impartasita copiilor de mesterul popular din localitatea Binis, Ionica Stepan. Ambii artisti au avut organizate expozitii in tara si strainatate, fiind recunoscuti la nivel international. Printre lectorii taberei s-a numarat si tanarul Alex Bivolariu, elevul Seminarului teologic Caransebes, castigator anul acesta al locului intai, etapa eparhiala, la Concursul catehetic national "Copilul in Familie”, sectiunea artistica.
Atelierele de pictura de icoane pe sticla au fost privite cu real interes, fiind luate cu asalt inca din prima zi, la alcatuirea unor lucrari specifice participand chiar si lectorii sau insotitorii de grup. Informatii avizate despre teologia icoanei au fost furnizate participantilor de maica Eufimia, coordonatoare unui centru monahal de pictura a icoanelor si parintele duhovnic Ioan Petrica, ambii de la manastirea "Sf. Prooroc Ilie” din Bocsa Vasiova.
Jocul cu culoarea vie pe modelul sfant, asezat tacut in imobilitatea prezentei energetice pe lumina sclipitoare a geamului, a reprezentat poate prima intalnire, atat de intima, dintre sufletul curat al micilor iconari cu transparenta bucuriei divine prin aceasta fereastra deschisa spre Dumnezeu, pe care o reprezinta per se icoana. Tot asa, lutul umed alunecand in miscarea circulara a rotii olarului printre degetele micutilor fascinati de bucata fara forma de pamant, care capata formele cele mai neasteptate in actul creator al mesterului, a putut semnifica intelepciunea poporului nostru care a inteles cum sub mana proniatoare a lui Dumnezeu putem capata, fiecare in parte, forma dorita de Mesterul mesterilor in care El isi va aseza sangele iubirii jerfelnice.
Am putea spune ca daca in actiunea olaritului intalnim vocatia creationala a omului, in pictura icoanelor pe sticla avem prezent aspectul eshatologic al indumnezeirii. Lutul rece ce prinde „chip” prin apa modelatoare a olarului si lumina culorii care aduce "asemanarea” cu modelul originar dumnezeiesc prin pensula pictorului, au fost laitmotivul spiritual al taberei de creatie de anul acesta din localitatea Raul Alb.
In deschiderea taberei ne-am bucurat de prezenta, pe langa organizatori, a domnului Adrian Doxan, Inspector general al Inspectoratului Scolar Caras-Severin si a doamnei Liubita Raichici, director al Directiei Judetene de Cultura, Culte si Patrimoniu. La festivitatea de incheiere a taberei de creatiei si de vernisare a lucrarilor au participat din partea mass-media TVR Timisoara, radio Resita, Jurnalul de Caras-Severin.
Nadajduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca si anul viitor, intr-o a doua editie a teberei de pictura pe sticla, binecuvantarea Prea Sfintitului Parinte Episcop, Lucian, sa adune tinerii iconari intr-o astfel de perioada mariologica, pentru a cinsti prin creatii artistice pe mijlocitorii nostrii in rugaciunea catre Dumnezeu.
Autor: Pr. dr. Nichifor Tanase
Sursa: episcopiacaransebesului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.