Traditii de Craciun la Craiova si Targu Jiu

In randul scolilor teologice de profil preuniversitar din Arhiepiscopia Craiovei, Nasterea Domnului a fost vestita saptamana aceasta in cadrul traditionalelor serbari inchinate acestei perioade. Atat la Targu cat si la Craiova, elevii seminaristi au vestit Taina Intruparii Mantuitorului nostru Iisus Hristos in glas de colinda.

Primul eveniment a avut loc marti, 17 decembrie, la Targu Jiu. Aici a avut loc cea de-a doua editie a Festivalului „Traditii, datini si obiceiuri din batrani”, organizat de Liceul Teologic „Sfantul Nicodim”, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiu. La eveniment a fost prezent Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

Au participat: Corul junior al Liceului Teologic, condus de prof. Mirea Angelica, Corul Liceului Teologic, dirijat de diac. prof. Lazarica Nicusor, Corala „Nicofonis” si Grupul Psaltic „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei Mitropolitane din Craiova, coordonat de prof. Victor Sapca. Au colindat de asemenea si studentii ascoristi, membrii ai filialei „Sfantul Irodion de la Lainici”. La final, IPS Parinte Irineu a felicitat pe organizatori si i-a binecuvantat pe colindatori.

Sarbatoarea Nasterii Domnului este inepuizabila”
Elevii Seminarului Teologic „Sfantul Grigorie Teologul” din Craiova nu s-au dezmintit nici anul acesta si au organizat joi, 19 decembrie, traditionala serbare de Craciun. Programul artistic a cuprins colinde, poezii in limba romana si limba engleza, traditii si obiceiuri crestine, precum si scenete religioase. In deschiderea evenimentului, Corul Seminarului Teologic, dirijat de profesor Victor Sapca, a prezentat un buchet de colinde culese din repertoriul coral, psaltic si popular.

Prezent la eveniment, IPS Parinte Irineu a vorbit celor prezenti despre semnificatia Intruparii Fiului lui Dumnezeu si a Nasterii Sale din Preasfanta Fecioara. „Nu poti sa fii decat emotionat dupa ce participi la asemenea manifestare de inalta traire duhovniceasca si o deosebita tinuta artistica, la sentimente exprimate prin modalitati atat de diverse, de la muzica si poezie, la teatru si traditii populare. Astfel, am fost purtati pe drumul magilor, i-am insotit pe pastori si pe ingeri, am petrecut principalele momente sfinte descrise de Sfintele Evanghelii si am retrait clipele pline de lumina dumnezeiasca ale Nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos. In acest fel, ne bucuram in fiecare an pentru ca sarbatoarea Nasterii Domnului este inepuizabila si se impartaseste de fiecare data in mod concret, nerepetat si diferit la fiecare persoana in parte. Anul acesta suntem din nou chemati sa traim clipele de neuitat ale luminosului praznic al Nasterii Domnului si sa cantam impreuna cu ingerii: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire”, a spus IPS Irineu.

La final, elevii si profesorii Seminarului Teologic din Craiova au fost felicitati si binecuvantati de IPS Parinte Mitropolit Irineu, care le-a urat sarbatori fericite. Dupa aceea s-a iesit in curtea Seminarului pentru traditionalele urari de bine in noul an, inmanunchate in traditionalul “Plugusor”, pregatit sub indrumarea parintelui profesor Cristin Sperlea.

Diac. Ionita Apostolache
Diac. Gheorghe Cioiu
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.
Pe aceeaşi temă

20 Decembrie 2013

Vizualizari: 471

Voteaza:

Traditii de Craciun la Craiova si Targu Jiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE