Un nou consilier cultural la Arhiepiscopia Bucurestilor

Din data de 1 martie 2016, funcția de consilier eparhial la Sectorul cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor va fi preluată de părintele prof. univ. dr. Mihail-Simion Săsăujan. Părintele Mihail-Simion Săsăujan este profesor la disciplina istoria Bisericii Ortodoxe Române în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București și paroh la Biserica Albă din Capitală.

S-a născut la 9 mai 1967 şi a absolvit Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1990), apoi cursurile de masterat (1994) și doctorat (1996) ale Facultății de Teologie Catolică a Universității din Viena (Austria), unde a obţinut titlul de doctor în teologie, în decembrie 1996.

Este autorul a numeroase volume, traduceri și studii de istorie bisericească, coautor la mai multe volume colective, membru și director de proiecte de cercetare științifică naționale și internaționale, conferențiar la universități de prestigiu și la simpozioane din străinătate, membru în comitete redacționale ale unor reviste și publicații teologice. Dintre volumele semnate de părintele Mihail-Simion Săsăujan amintim: „Politica bisericească a Curții din Viena în Transilvania” (1740-1761), Cluj-Napoca, Ed. Presa Universitară Clujeană, 2002; „Habsburgii și Biserica Ortodoxă din Imperiul austriac (1740-1761). Documente”, Cluj-Napoca, Ed. Presa Universitară Clujeană, 2003; „Academia de teologie ortodoxă din Arad în perioada interbelică. Contribuții la istoria învățământului teologic românesc”, Arad, Ed. Universității Aurel Vlaicu 2004; „Biserică, națiune și putere de stat (secolele XVIII-XX). Contribuții documentare la Istoria Bisericii Ortodoxe Române”, București, Ed. Universității din București, 2013; „Autonomia bisericească și națională a schitului chinovial Prodromu de la Muntele Athos (1870-1890): documente”, București, Ed. Basilica, 2016.

Domeniile predilecte de cercetare ale părintelui profesor Mihail-Simion Săsăujan sunt: relația Stat-Biserică în monarhia austriacă în secolul al XVIII-lea, cu referire specială la românii din Transilvania, relația Națiune-Biserică în monarhia austriacă în secolul al XIX-lea, relația Stat național independent-Biserică națională autocefală în România secolului al XIX-lea, relația Stat-Biserică în timpul regimului de stat comunist și subiecte privitoare la organizarea bisericească și învățământul teologic.

În legătură cu planurile de viitor în noua calitate de consilier eparhial, părintele Săsăujan ne-a declarat: „Am răspuns pozitiv la propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de a ocupa acest post de consilier. Sunt conștient de responsabilitatea mare a acestei funcții care vizează dinamica activității culturale și misionare la nivel eparhial. Îmi voi desfășura activitatea pe următoarele direcții: coordonarea activității administrative specifice Sectorului cultural și comunicații media și a activităților cultural-misionare în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor; coordonarea activității editoriale la nivelul redacției revistei mitropolitane „Glasul Bisericii”, în sensul continuării eforturilor depuse pentru relansarea acesteia și aducerea ei la zi; Coordonarea activității Editurii mitropolitane Cuvântul Vieții, pe culoare specifice deja existente și altele noi”.

Pr. Eugeniu Rogoti
Sursa:ziarullumina.ro

03 Martie 2016

Vizualizari: 187

Voteaza:

Un nou consilier cultural la Arhiepiscopia Bucurestilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE