Un deceniu de slujire la Roqetas de Mar

Duminica Tuturor Sfintilor a fost o zi speciala pentru credinciosii Parohiei Ortodoxe Romane "Botezul Domnului” din Roqetas de Mar, Spania. Au aniversat 10 ani de la infiintarea parohiei, in prezenta Preasfintitului Parinte Timotei, Episcopul Spaniei si Portugaliei. Ierarhul a slujit Sfanta Liturghie in biserica noua, aflata inca in constructie, fiind prima slujba savarsita in acest locas si, de asemenea, prima Sfanta Liturghie oficiata intr-o biserica ridicata de romani in Spania. Au slujit parintele paroh Emil Somodean, parintele protopop Ioan Postoi din Parohia "Sfantul Dimitrie Basarabov” din Sevilla si parintele diacon Claudiu Nicoara.

Au participat si reprezentanti ai corpului diplomatic si ai autoritatilor locale, este vorba de Consulul general la Sevilla, doamna Monica-Mihaela Stirbu, Viceconsulul la Almeria, doamna Florenta Ciubotariu, Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni din Senatul Romaniei, domnul Viorel Badea.

Aproximativ 250 de credinciosi au luat parte la slujba, la finalul careia Preasfintitul Timotei le-a adresat cuvinte de invatatura, aratand bucuria in fata roadelor efortului lor de ani de zile: frumoasa biserica pe care au reusit sa o ridice pana acum in rosu.

Ierarhul le-a vorbit crestinilor despre Duminica Tuturor Sfintilor, zi in care suntem indemnati cu totii sa luam ca exemplu modul de viata al sfintilor, lupta lor pentru a dobandi Imparatia lui Dumnezeu: „Ne simtim sufletele din ce in ce mai grele, ne simtim tot mai murdari, dar nu ne dam seama din ce cauza. Pentru ca lumea de astazi nu mai pune sufletul pe primul loc. Peste tot, pe strada, la televizor, suntem indemnati la pacat, cum sa ne infrumusetam trupul, sa ii aducem placeri, dar nicio reclama de la televizor nu ne invata cum sa ne imbunatatim sufletul. De ce credeti ca am intrat in aceasta criza economica din care nu mai putem iesi? Pentru ca oamenii de astazi nu se mai gandesc la suflet, consuma mai mult decat produc. Omul nu se mai gandeste la fratele lui, ci doar la sine insusi, umanitatea a intrat intr-o iubire de sine si uitam ca putem sa ne mantuim doar in comuniune”.

Preasfititul Parinte Timotei i-a sfatuit pe cei prezenti sa fie nelipsiti de la sfintele slujbe, de la biserica, iar in ce priveste copiii, acestia sa fie educati in spirit crestin, sa fie impartasiti in fiecare duminica si sa fie feriti de pericolul tehnologiei, care, utilizata eronat, le poate influenta negativ formarea morala.

Multumindu-i chiriarhului pentru grija parinteasca si pentru cuvintele cu folos duhovnicesc, parintele Emil Somodean a subliniat jerfta enoriasilor sai si ajutorul acestora in procesul de constructie a bisericii romanesti din Roqetas de Mar.

Romanii din Roqetas de Mar au in prezent doua biserici, prima amenajata intr-un spatiu cumparat in decembrie 2006 si cea actuala, ridicata in stil romanesc pe un teren concesionat de primarie incepand cu data de 23 septembrie 2008. Aici s-au oficiat sfintele slujbe in ultimii ani, pana atunci slujindu-se intr-un spatiu inchiriat, identificat o data cu formarea parohiei, in anul 2002, prin grija si binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale. Dupa anul 1996 s-a observat o crestere alarmanta a numarului de romani care au ales sa se stabileasca in acest oras si imprejurimi, oameni care aveau nevoie de ocrotire spirituala si indrumarea unui pastor. Acum, sute de familii ortodoxe din Provincia Almeria sunt bine inradacinate aici, avand o situatie stabila. Parohia din Roqetas de Mar este una dintre cele mai vechi parohii, care, vreme de trei ani, a indeplinit slujirea tuturor credinciosilor din Andalucia.

Parintele Emil Somodean a fost numit paroh inca de la inceput, avand deloc usoara misiune de a-i cauta si aduna pe romani, de a-i uni in biserica si de a-i tine aproape pana astazi. Prima slujba a fost savarsita in 16 iunie 2002, moment pe care romanii si-l amintesc si acum cu multa emotie. Ei au fost cei care au sustinut si amenajarea vechii biserici, sfintita in anul 2008, de Inaltpreasfintitul Mitropolit Iosif, si pentru cumpararea careia s-a recurs la un imprumut bancar, dar si construirea celei noi. Aceasta din urma se ridica pe un teren cu o suprafata de 1.330,90. Piatra de temelie a fost sfintita la data de 6 ianuarie 2009, de catre Preasfintitul Parinte Timotei, celebrandu-se si hramul parohiei. Un an mai tarziu, in noiembrie, au fost demarate lucrarile de edificare a bisericii, pentru ca in mai putin de 100 de zile sa fie ridicata in rosu.

Pe langa proiectul bisericii noi, in parohia din Roqetas de Mar au fost puse in practica o multime de activitati in care romanii din zona au fost antrenati, dupa cum spune parintele Emil: "Deoarece nevoile credinciosilor nu sunt numai de ordin spiritual, impreuna cu Consiliul si Comitetul parohial, ne implicam in asistenta sociala si caritativa. In lucrarea comuna, am cautat a-i ajuta intotdeuna pe cei aflati in dificultate materiala si care ne-au cerut ajutorul. Avem in parohie batrani si chiar tineri bolnavi si suferinzi pe care incercam sa-i ajutam dupa putinta, nu numai spiritual, ci si material. Un loc aparte il ocupa asistenta familiilor numeroase, a celor separate, raspunzand pozitiv si oportun tuturor si incercand a fi intotdeuna in contact cu comunitatea si nevoile ei. Asiguram asistenta bolnavilor din spitale si a romanilor aflati in detentie”.

Pe plan cultural, a fost infiintata o biblioteca parohiala, ce contine 800 de volume care stau la dispozitia tuturor credinciosilor.

De asemenea, se organizeaza activitati culturale legate de sarbatorile importante, concerte de muzica religioasa, diverse intalniri cu tematica religioasa. Patrimoniul este completat si cu un oficiu parohial pentru buna organizare a intregii activitati social- caritative si cultural-educative ce reflecta intreaga activitate de zi cu zi in slujba Bisericii si a credinciosilor. In desfasurarea acestor activitati, parintele confirma buna colaborare cu autoritatile locale si cu Episcopia Catolica din Almeria, de sprijinul carora beneficiaza in nenumarate randuri.

Sursa: episcopiaspanieiportugaliei.es

.

13 Iunie 2012

Vizualizari: 820

Voteaza:

Un deceniu de slujire la Roqetas de Mar 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE