Un eveniment de mare incarcatura duhovniceasca la Targu Mures

Duminica 12 august 2012 Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, vor raspunde invitatiei Inaltpreasfintitului Dr. Irineu Arhiepiscop al Alba Iuliei si vor binecuvanta lucrarile ample de reparatie exterioara la Catedrala Mare cu hramul “Inaltarea Domnului” lucrari realizate in ultimii ani. Dupa slujba de binecuvantare, Inaltii Ierarhi vor sluji Sf. Liturghie.

Socotim de datoria noastra sa Va prezentam succinct cateva repere generale despre Catedrala Mare din Tg. Mures. Asezata in centrul orasului si ridicata intre cele doua razboaie mondiale, Catedrala „Inaltarea Domnului ” din municipiul Tg. Mures este o constructie monumentala , intr-un autentic stil bizantin, una din primele mari catedrale din tara, daca nu cea mai mare. Aparitia ei in peisajul arhitectonic muresean este legata direct de cresterea populatiei romanesti in oras, survenita dupa primul razboi mondial si Unirea din 1918, pentru a servi viata spirituala a noilor locuitori, avand pe langa functia strict religioasa, si una de simbol.

Constructia fizica a Catedralei se intinde pe aproape 10 ani, intre 1925 si 1934. Piatra de temelie s-a pus la 10 mai 1925, in ziua Proclamarii Independentei Romaniei, de catre episcopul Nicolae Ivan, la acest moment asistand, printre altii, ministrul Cultelor, Alexandru Lapedatu, si fostul ministru Octavian Goga, marele poet transilvan, iar in 2 decembrie 1934 a fost tarnosit intreg edificiul, la a 16-a aniversare a intrarii Armatei Romane in orasul Targu- Mures, de catre episcopul Nichita Duma de Arges, fost protopop al Reghinului, printre invitati afladu-se generalul Condeescu, ca reprezentant al Regelui Carol al II-lea, ministrii Constantin Agelescu si Alexandru Lapedatu.

Prin ridicarea acestei Catedrale, Targu-Muresul avea din acel moment un simbol ecleziastic ortodox, cu statut de biserica comemorativa, asemenea ctitoriilor domnesti realizate dupa incheierea razboiului de eliberare si intregire nationala din 1916-1919. Asa se explica faptul ca drept hram a fost ales Praznicul „Inaltarii Domnului”, Ziua Eroilor.

In timpul protopopilor David Lazar si Aurel Samarghitan, in anii 1970 si 1980, s-au realizat lucrari de intretinere, intarire a boltilor si realizarea picturii (6500 mp), realizata de pictorul bisericesc prof. Nicolae Stoica si ucenicii sai. Lucrarile au fost sfintite de catre vrednicul de pomenire Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, in 1990, la 11 noiembrie, in prezenta unui numar impresionant de Ierarhi, preoti si credinciosi.

In ultimii ani, prin grija preotilor Nicolae Gheorghe Sincan, protopop si Silviu Negrutiu, paroh, Catedrala a fost restaurata la acoperis si exterior, inlocuindu-se invelitoarea de tabla a acoperisului, a jgheburilor si burlanelor, cu tabla de cupru, dupa ce s-a refacut astereala si stratul termoizolator din placi rigide de vata minerala, mastic bituminos pentru hidroizolatie si bariera contra vaporilor. S-au facut reparatii la tencuieli exterioare, la profile, brauri, cornise si ancadramente. S-au inlocuit usile laterale de acces in Catedrala si usile exterioare de acces in subsoluri si s-a restaurat usa principala. S-a amenajat, in spatiile laterale, loc special pentru arderea lumanarilor, iar subsolurile au fost pregatite pentru a deveni spatii potrivite pentru “magazin de obiecte bisericesti” si birouri parohiale. S-a montat centrala termica noua, moderna, pentru incalzirea intregii Catedrale, inclusiv a spatiilor din subsoluri si cor. Totodata au fost reabilitate scarile de acces in Catedrala cu platforma si balustradele exterioare din inox unde sunt instalate aparatele de iluminare si incalzire.

Lucrarile de reparatie vor fi binecuvantate de Ierarhii Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului, in frunte cu I.P.S Parinte Mitropolit Dr.Laurentiu, in ziua de 12 august 2012, incepand cu ora 8,30.


Protopop
P.Gheorghe Sincan

Sursa: Radio Reintregirea
 

09 August 2012

Vizualizari: 324

Voteaza:

Un eveniment de mare incarcatura duhovniceasca la Targu Mures 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE