Un ierarh harnic si un promotor al comuniunii fratesti intre Biserici

Mesajul Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la inmormantarea Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Kiril de Varna si Veliko-Preslav (Biserica Ortodoxa Bulgaria), joi, 11 iulie 2013:

Moartea neasteptata a Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Kiril de Varna si Veliko-Preslav constituie o pierdere atat pentru Biserica Ortodoxa Bulgara, cat si pentru intreaga Ortodoxie. 

Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Kiril de Varna si Veliko-Preslav a fost, de-a lungul vietii sale pamantesti, mai ales dupa intrarea de tanar in monahism, in anul 1972, un neobosit si harnic slujitor al Domnului Hristos. Viata de monah a fost completata fericit de studiile teologice de la Atena, intre anii 1976-1979, pentru ca apoi, intre anii 1981-1986, sa fie reprezentantul Bisericii Ortodoxe Bulgare pe langa Patriarhia Moscovei.

Slujirea arhiereasca a inceput-o in anul 1988 ca Episcop de Stobi, iar in anul urmator (1989) a fost ales Mitropolit de Varna si Veliko-Preslav. 

La trecerea la cele vesnice a vrednicului de pomenire Patriarh Maxim, la data de 10 noiembrie 2012, Mitropolitul Kiril a fost ales locum tenens de Patriarh, pregatind cu intelepciune alegerea noului conducator al Bisericii Ortodoxe Bulgare.

Astfel, din cei 59 de ani de viata, Mitropolitul Kiril a slujit lui Hristos si Bisericii Sale timp de 41 de ani, mai intai ca monah, si apoi ca episcop si mitropolit. In aceste slujiri, a fost apropiat de oamenii nevoiasi, ingrijindu-se de strangerea de fonduri pentru asistenta sociala a acestora.

Mitropolitul Kiril de Varna si Veliko-Preslav ramane in memoria noastra ca fiind un ierarh misionar, prin fidelitatea sa fata de credinta vie, traditia liturgica si canonica a Bisericii Ortodoxe, si un prieten apropiat al Bisericii Ortodoxe Romane, prin dragostea pe care a aratat-o constant fata de ierarhii romani din eparhiile invecinate cu Bulgaria, pentru consolidarea legaturilor fratesti dintre Bisericile noastre Ortodoxe surori.

Ca mare prieten al romanilor, Mitropolitul Kiril a participat in Romania, de multe ori, la hramuri de manastiri si la tarnosiri sau sfintiri de biserici. 

In acelasi timp, Mitropolitul Kiril ne-a sprijinit constant in savarsirea slujbelor de pomenire la mormintele eroilor romani de pe teritoriul Mitropoliilor de Varna si Durostor.  De asemenea, impreuna cu un sobor de arhierei si de preoti bulgari si romani, Mitropolitul Kiril a pus piatra de temelie a noii Catedrale Mitropolitane din Varna. 

In acest duh de fratietate ortodoxa, vrednicul de pomenire Mitropolit Kiril a organizat, impreuna cu ierarhi bulgari si romani,  pelerinaje cu sfinte moaste si slujiri in mai multe biserici din Varna, Preslav, Targoviste si a sprijinit organizarea in comun de expozitii religioase si evenimente culturale in cuprinsul Mitropoliei de Varna si Veliko-Preslav.

La acest moment de mare tristete pentru Biserica Ortodoxa Bulgara, in numele ierarhilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si al nostru, personal, adresam clerului, vietuitorilor din manastiri  si credinciosilor indoliatei Mitropolii de Varna si Veliko-Preslav parintesti condoleante si ne rugam  Domnului nostru Iisus Hristos, Arhiereul Cel Vesnic, sa aseze sufletul vrednicului de pomenire Mitropolitul Kiril, fratele nostru arhiereu, in lumina, pacea si iubirea Preasfintei Treimi, in ceata sfintilor Sai slujitori, care au binevestit lumii Evanghelia mantuirii si a vietii vesnice.

Vesnica lui pomenire din neam in neam!

†DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Pe aceeaşi temă

11 Iulie 2013

Vizualizari: 184

Voteaza:

Un ierarh harnic si un promotor al comuniunii fratesti intre Biserici 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE