Un nou locas de cult in orasul Anina

In Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci, Preasfintitul Parinte Lucian Episcopul Caransebesului a tarnosit biserica cu hramul „Nasterea Maicii Domnului ” din cartierul Celnic al orasului Anina. Dupa slujba de tarnosire Chiriarhul a savarsit Sfanta Liturghie arhiereasca inconjurat de un sobor de preoti si diaconi intr-un foisor special amenajat pentru aceasta sarbatoare.

La Sfanta Liturghie au participat autoritati locale precum si un numar impresionant de credinciosi care au avut posibilitate sa inchine in Sf. Altar. In cadrul Sfintei Liturghii, parintele paroh Alin Munteanu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii si binefacatorii au primit acte de cinstire.

La momentul cuvenit Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a rostit un bogat cuvant de invatatura: „Am savarsit slujba de tarnosire la aceasta biserica noua ridicata in acest cartier, Anina-Celnic, intr-un timp record. Numai in doi ani parintele paroh Alin Munteanu si credinciosii parohiei Anina Centru au reusit sa ridice cu sprijinul consiliului local si a tuturor oamenilor sensibili si cu credinta si dragoste de Dumnezeu au reusit sa ridice si in aceasta parte a orasului Anina un locas de rugaciune, o bisericuta de lemn. Nu era nevoie de o constructie foarte mare aici, dar era nevoie de un locas de inchinare. Ati reusit intr-un timp foarte scurt sa ridicati aici o biserica , desi posibilitatile materiale, criza economica si financiara este peste tot si mai ales in zonele pe care le numim defavorizate. Dar ati sfidat criza materiala si v-ati imbogatit in Dumnezeu, a-ti cautat mai intai Imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si cu credinta si cu dragoste nadajduiti ca toate celelalte vi se vor adauga voua ”.

Parintele Calin Ianchis consilier social-misionar al Episcopiei Caransebesului ne-a marturisit: „Abia din anul 1930 este posibila in aceasta localitate construirea unei biserici ortodoxe. Insa iata astazi prin binecuvantarea lui Dumnezeu este tarnosita a treia biserica ortodoxa din orasul Anina, o bisericuta mica din lemn, insa deosebit de necesara lociutorilor din cartierul Celnic, scutindu-i de a se deplasa cinci kilometri pana la biserica cea mai apropiata. ”

Biserica de lemn din cartierul Celnic al orasului Anina a fost ridicata intre anii 2010-2011 prin sprijinul primariei orasului Anina si prin contributia credinciosilor.

Locasul de cult are iconostasul confectionat din lemn, pictura fiind executata de catre sotii Matei si Cornelia Schinteie in ulei, clopotele bisericii fiind executate la Baia Mare de catre Vasile Fitigau pe cheltuiala familiilor Ion si Dorina Neag, preot Alin Munteanu cu familia si a altor donatori.

Fiind o localitate preponderent miniera, deci o localitate montana, cartierele din orasul Anina sunt raspandite, distanta de parcurs pentru credinciosii ortodocsi, pana la biserica din centrul localitatii fiind foarte mare. In acest sens, inca din anul 2001, in Anina s-a mai construi o biserica in cartierul german Steierdorf, iar in vara acestui an si in cartierul Celnic se bucura de un locas de cul nou.

In cadrul aceleiesi vizite canonice, Preasfintia Sa a vizitat si biserica parohiala din cartierul Steierdorf, unde a luat la cunostinta de finalizarea lucrarilor de pictura a bisericii.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

 

20 Septembrie 2011

Vizualizari: 820

Voteaza:

Un nou locas de cult in orasul Anina 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE