Un medic renumit si un suflet mare - Acad. Prof univ. dr. Alexandru Pesamosca

Mesajul de condoleante al Preafericitului Parinte Patriarh Daniel la slujba de inmormantare a Acad. Prof univ. dr. Alexandru Pesamosca, sambata, 3 septembrie 2011:

Trecerea la cele vesnice a eminentului chirurg pediatru Alexandru Pesamosca lasa un gol in inimile multor generatii de studenti si ale tuturor celor pe care i-a operat si i-a salvat de la moarte.

Medicul Alexandru Pesamosca este nu doar un nume mare al chirurgiei pediatrice romanesti, ci si fondator de scoala medicala.S-a nascut in 14 martie 1930 la Constanta, a absolvit Facultatea de Medicina Generala in 1954 la Bucuresti.

Dupa absolvirea facultatii a fost repartizat la Niculesti-Jianu, un sat de langa Fetesti, unde ramane pana in 1957, dupa care s-a transferat la Spitalul de Copii 'Grigore Alexandrescu' din Bucuresti, aici activand timp de 27 de ani, pana in anul 1984, cand s-a mutat la Spitalul Budimex, viitorul spital “Marie Curie” din Bucuresti. La acest spital, a fost seful Clinicii de chirurgie si ortopedie pediatrica pana la pensionare (2006). Medicul Alexandru Pesamosca a facut operatii in premiera si a salvat foarte multi copii.
Competent si credincios, el a efectuat aproximativ 45.000 de operatii in intreaga sa cariera avand credinta nestramutata ca medicul opereaza, dar Dumnezeu vindeca. A facut operatii chirurgicale in Romania, China, Franta, Italia, Republica Moldova etc.

In anul 1993, a devenit membru al Academiei de Stiinte Medicale din Bucuresti.

Dupa marturiile colegilor si ale multora dintre cei operati si salvati de medicul Alexandru Pesamosca, acesta nu a primit niciodata vreun ban de la pacienti sau de la rudele lor pentru operatiile efectuate sau pentru ingrijirea post-operatorie. Stia ca marea bunatate a sufletului nu se rasplateste cu bani, ci cu bucuria faptei bune!

Greu incercat de pierderea sotiei sale, cu 12 ani in urma (1999), si de pierderea ambilor fii, rapusi de boli incurabile, el s-a retras in spital, locuind intr-o camaruta, fosta debara, aproape de sala de operatie. Aici si-a trait ultimii ani ai vietii, aproape de pacientii, studentii si medicii pe care i-a iubit si i-a sfatuit pana in ultima clipa a vietii sale.

O viata traita in modestie si plina de fapte bune, dar si incercata de suferinta, a avut doctorul Alexandru Pesamosca, alintat de copii si apropiati cu apelativul “Tata Pesi” si „Ingerul copiilor”, intrucat simteau si admirau multa sa bunatate sufleteasca.

Unind stiinta medicala cu bunatatea sufletului, medicul profesor Alexandru Pesamosca a aratat, prin personalitatea si activitatea sa, cum mainile medicului priceput si bun la suflet devin mainile iubirii lui Hristos pentru oamenii suferinzi.

Cu multa gratitudine amintim aici si faptul ca Profesorul Alexandru Pesamosca a contribui mult la construirea bisericii Spitalului „Marie Curie” si a altor biserici si manastiri. Astfel, el a promovat atat vindecarea trupului, cat si vindecarea sufletului omului, sanatatea fiind mai intai un dar al lui Dumnezeu, pe care omul trebuie sa-l pastreze si sa-l cultive.

Ne rugam Preamilostivului Dumnezeu sa aseze sufletul doctorului Alexandru Pesamosca in ceata dreptilor si sa-i daruiasca odihna in lumina si iubirea Preasfintei Treimi, iar celor care l-au pretuit mult le adresam condoleante si parintesti binecuvantari.

Vesnica lui pomenire, din neam in neam!
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

 

.

05 Septembrie 2011

Vizualizari: 473

Voteaza:

Un medic renumit si un suflet mare - Acad. Prof univ. dr. Alexandru Pesamosca 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • raluca piticPostat la 2011-09-05 05:14

    Sincere condoleante!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE