Mesajul Preafericitului Parinte Patriarh Daniel adresat cu ocazia Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, 18-25 ianuarie 2014
Unitatea Bisericii - dar al lui Dumnezeu si responsabilitate a crestinilor
Iubiti frati si surori in Domnul,
Cuvintele Sfantului Apostol Pavel adresate corintenilor „Oare s-a impartit Hristos?” (1 Corinteni 1, 13), care constituie tema de reflectie a Saptamanii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor, din anul 2014, au o profunda semnificatie teologica, din perspectiva eclesiologiei crestine.
Biserica lui Hristos este Biserica slavita, sfanta si fara de prihana (cf. Efeseni 5, 27), curatita si sfintita prin jertfa unica a Mantuitorului Iisus Hristos, Capul si Mirele Bisericii. Sfintenia Lui se comunica permanent Bisericii prin har, pentru ca ea sa fie permanent Trupul tainic si sfant al lui Hristos. Asa cum Iisus Hristos a luat trup omenesc din Fecioara Maria, prin pogorarea Sfantului Duh asupra unei persoane umane, in prezenta lui Dumnezeu-Tatal, tot asa Biserica, Trupul tainic al lui Hristos, se constituie la Cincizecime prin pogorarea Sfantului Duh, trimis de Tatal la cererea Fiului, asupra mai multor persoane umane – Apostolii, in forma de limbi de foc, iar aceștia au inceput sa boteze pe cei ce cred in Iisus Hristos, in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh.
Deoarece in decursul timpului, din nefericire, crestinii s-au separat si impartit in diferite confesiuni sau ramuri antagoniste, astazi, cand fenomenul secularizarii si al relativizarii valorilor crestine atinge proportii alarmante, lucrarea pentru refecerea unitatii crestinilor trebuie intensficata prin dialog si cooperare misionara.
In fata multiplelor provocari secularizante, crestinii pierd din credibilitate cand se afla in stare de conflict, dar castiga in credibilitate cand au credinta vie, dialogheaza si coopereaza unii cu altii, pentru ajutorarea semenilor aflati in suferinta si saracie.
Mai precis, Hristos Domnul ne cheama astazi sa ascultam Evanghelia Lui, sa cultivam iubirea de Dumnezeu si de semeni, sfintenia vietii, recunostinta, darnicia si harnicia, valoarea unica a persoanei umane si a familiei traditionale, binele comun si frumusetea sufletului generos. Implinind aceasta vocatie profund crestina, vom intelege mai bine legatura dintre unitatea de credinta eclesiala si cooperarea in misiunea sociala.
Harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatal si impartasirea Duhului Sfant sa fie cu voi cu toti ! (2 Corinteni 13, 13)
† DANIEL
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE.
-
Invatatura Sfantului Nicolae Cabasila despre unitatea Bisericii
Publicat in : Credinta -
Schisma si consecintele ei pentru unitatea bisericii
Publicat in : Drept bisericesc -
Despre unitatea Bisericii in Duhul Sfintei Treimi si in relatie cu primatul papal
Publicat in : Religie -
Unitatea Bisericii intre schisma si erezie
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.