Joi, 17 noiembrie, la Casa Artelor din Timișoara a avut loc expoziția –instalație „Oglinda de lemn”, parte a proiectului „Biserici înlemnite din Banat” (susținut de Asociația Peisagiștilor din România – Filila Vest). Expoziția își propune să aducă în discuție situația patrimoniului de lemn din Banat, fiind deopotrivă o campanie alternativă de informare asupra sorții arhitecturii tradiționale, cât și un semnal de alarmă în ceea ce o privește. Uneori abandonate de comunitățile cărora le-a aparținut, bisericile de lemn rămân tăcute, pe câte o coamă de deal, așteptând să fie salvate. Una din acestea este biserica de la Crivina de Sus (județul Timiș) – prezentă prin piesa centrală a expoziției – șindrila care a acoperit-o câteva decenii și care, reînvestită cu sens, a devenit altceva decât acoperiș.
Organizatorii expoziției propun vizitatorilor o incursiune nu doar în istoria celor mai vechi biserici de lemn din Banat, ci un excurs în propria istorie de viață și propriile valori prin trei niveluri: spiritual, patrimonial și estetic.
Tinerii entuziaști care au demarat acest proiect, istorici, peisagiști, arhitecți, artiști, antropologi, l-au avut alături și pe părintele profesor Constantin Jinga de la Facultatea de Teologie din Timișoara, care prin sfaturile și conferințele sale a arătat tinerilor firele subtile care ne leagă de propria istorie și de memoria locurilor noastre sfinte. De asemenea, un aport important în derularea acestui proiect l-a avut și prof. Sorin Predescu, director la Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Național Timiș.
În cadrul evenimentului s-au desfășurat proiecții succesive de filme tematice, iar cei prezenți au putut admira frumusețea bisericile de lemn din Banat prin prezentarea proiectului „Biserici înlemnite din Banat” și expoziția de fotografie.
Sursa: mitropolia-banatului.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.