Vesmant ceresc la biserica romana din Malmö - Suedia

Vestea evenimentului important si plin de sensuri profunde pe care il traiti acum in Episcopia Ortodoxa Romana a Europei de Nord, prin sfintirea picturii bisericii Parohiei Ortodoxe Romane „Pogorarea Sfantului Duh” din orasul suedez Malmö a bucurat inima noastra asa cum un parinte se bucura de implinirile fiilor sai. Bucuria este cu atat mai mare cu cat prin sfintirea unei biserici, crestinii se impartasesc de darurile ceresti ale dumnezeiestilor si vesnicelor locasuri.

Daca in spiritualitatea crestina occidentala maiestatea si turlele inaltate ale catedralelor arata nazuinta omului spre cer, prin puterea credintei omul ajungand sa mute si sa sculpteze munti de piatra, in Biserica Ortodoxa, prin pictura bisericeasca, spatiul liturgic devine cer coborat pe pamant.

Slujba sfintirii unei biserici crestine ortodoxe, prin multimea semnificatiilor izvorate din ritualul liturgic, ne invita la un pelerinaj spiritual in Imparatia lui Dumnezeu si in comuniunea sfintilor, la o innoire a vietii in Hristos a crestinului si a comunitatii euharistice (cf. Galateni, 2, 20).

In acelasi timp, sfintirea Bisericii este o pregustare a venirii preaslavite a lui Hristos la sfarsitul veacurilor, inconjurat de Sfintii Apostoli si Sfintii Ingeri (cf. Matei 25, 31).

Iubitii fii si fiice duhovnicesti,

Intelegand bogatia binecuvantarilor pe care acest moment special il aduce in viata dumneavoastra, se cuvine sa amintim si unele date, de Dumnezeu randuite, regasite intr-o tainica legatura.

Prima sfintire a acestui sfant locas, impodobit cu catapeteasma daruita de fericitul intru pomenire Patriarh Iustin, a fost savarsita la 27 septembrie 1987, de fericitul intru pomenire Patriarh Teoctist, impreuna cu un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Aceasta sarbatoare a reprezentat un eveniment exceptional nu doar pentru romanii din sudul Suediei, ci si pentru toti locuitorii acelor tinuturi. La tarnosirea din 27 septembrie 1987, in prestolul altarului au fost asezate particele din Sfintele Moaste, care au fost recuperate in timpul demolarii Bisericii Sfanta Vineri Hereasca din Bucuresti, distrusa de regimul comunist ateu la data de 20 iunie 1987.

Astazi, 14 octombrie 2012, la 25 de ani de la tarnosirea din 1987, la sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cunoscuta in popor si ca Sfanta Vineri, se savarseste sfintirea picturii bisericii din Malmö, invesmantata in aceasta haina de pictura frumoasa si luminoasa, conform randuielii din Biserica noastra dreptmaritoare. Vedem duhovniceste cum Dumnezeu lucreaza prin Sfintii Sai si converteste suferinta in izvor de speranta, iar umilirea in sarbatoare de biruinta.

La acest timp de sarbatoare, felicitam pe Preasfintitul Parinte Macarie, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, pentru activitatea sa pastorala si misionara bogata din tinuturile scandinave. In mod deosebit, binecuvantam multa osteneala a parintelui Paroh Mihai Radu, care, de aproape 35 de ani, slujeste in Parohia Ortodoxa Romana din Malmö, fiind permanent sustinut de distinsa familie a sfintiei sale si de bunii credinciosi care iubesc Biserica.

Tuturor celor care au contribuit la realizarea picturii, tuturor celor prezenti si celor care se vor inchina si vor inalta rugaciuni in acest sfant locas, le dorim ca Milostivul Dumnezeu sa le asculte dorintele bune si sfinte, sa le daruiasca ajutor in lucrarea mantuirii, binecuvantandu-le viata din darurile Sale cele bogate, spre slava Preasfintei Treimi si bucuria Bisericii.


Sursa: episcopiascandinavia.se

.
Pe aceeaşi temă

15 Octombrie 2012

Vizualizari: 887

Voteaza:

Vesmant ceresc la biserica romana din Malmö - Suedia 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE