Vizita diplomatica la manastirea Namaiesti

Inaltpreasfintitul Calinic, Arhiepiscopul Argesului si Muscelului, a primit la manastirea Namaiesti, vizita domnului Viorel Stanila, ambasadorul Romaniei in Republica Albania si a domnului Gheorghe Micu, care a exercitat inalta demnitate de ambasador al Romaniei la Tirana de-a lungul a doua mandate: 1990-1996 si 2007-2009. Alaturi de acestia a fost prezent si preotul Tache Veriga de la biserica ortodoxa din orasul Korcea, Albania, construita pentru comunitatea aromanilor din aceasta tara.

Aflati in pelerinaj prin Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, inaltii diplomati au amintit de contributia deosebita a Chiriarhului acestei Eparhii in revigorarea vietii religioase a aromanilor din Albania, care a avut mult de suferit in timpul regimului totalitar comunist 1945-1990.

Cu acesta ocazie diplomatul Gheorghe Micu a declarat:
"Imi exprim bucuria de a avea prilejul sa-l revad pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Calinic. De asemenea nu pot uita ca in urma cu aproape douazeci de ani am pornit impreuna constructia bisericii Sfantul Sotir de la Korcea pentru comunitatea romaneasca aflata acolo.

Inaltpreasfintitul a fost primul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane care a venit in Albania pentru praznuirea Sfintelor Pasti in anul 1991, atunci cand albanezii au scapat de regimul totalitar si au inceput sa revina la credinta ortodoxa, catolica, musulmana. In aceste conditii m-am legat mult de Inaltpreasfintitul Calinic urmandu-i intotdeauna sfaturile; astfel am reusit ca in anul 1994 , cu prilejul vizitei in Albania a presedintelui Ion Iliescu, sa obtin de la o serie de oameni de afaceri care-l insoteau , o suma de peste 30 000 de dolari, cu care am reusit sa punem in anul 1995 temelia bisericii Sfantul Sotir din Korcea. "

In urma vizitei facute la manastirea Namaiesti, diplomatul Viorel Stanila, actualul ambasador al Romaniei in Albania ne-a declarat:
"Atat dumneavoastra ca Arhiepiscop al Argesului si Muscelului, cat si domnul ambasador Gheorghe Micu, sunteti considerati in Albania ctitori de istorie in ceea ce priveste renasterea bisericii si a identitatii religioase a aromanilor. In ceea ce ma priveste, cu modestele mele mijloace si cu putina mea experienta, incerc sa fiu langa parintele Veriga intr-o misiune de veritabil apostolat pe care incearca sa o faca. Pentru mine personal a fost o mare bucurie sa am vizita Inaltpreasfintiei voastre la Tirana in luna noiembrie 2009 cu ocazia Congresului International al Aromanilor , cand am putut sa iau un cuvant de indrumare si de indreptare in ceea ce priveste misiunea mea in comunitatea aromaneasca din Albania. Asadar, ma consider plin de daruri , pe care le-am primit si din partea dumneavoastra si a domnului ambasador, iar mai departe trebuie sa ma arat demn de a le transmite celor de langa mine."

In anul 1967 regimul totalitar din Albania a declarat statul ateu distrugand toate bisericile otrodoxe si catolice. In anul 1992 a fost infiintata Asociatia Aromanilor din Albania care si-a propus printre altele sa reorganizeze viata religioasa a acestei comunitati. Astfel, Tache Veriga, fost sculptor, este trimis in Romania pentru a urma cursurile Facultatii de Teologie Sfanta Mucenita Filoteea din Pitesti. Dupa absolvire, acesta este hirotonit preot de Chiriarhul Eparhiei Argesului si Muscelului, Inaltpreasfintitul Parinte Calinic.

Totodata, cu binecuvantarea regretatului patriarh Teoctist si prin directa implicare a ierarhului Argesului, in anul 1995 au inceput lucrarile la noua biserica ortodoxa romaneasca din Albania, ridicata in orasul Korcea. Preot paroh pentru acest sfant locas de rugaciune a fost numit Tache Veriga.

Cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, lucrarile continua si astazi la aceasta biserica.

Sursa: eparhiaargesului.ro

.

06 Septembrie 2011

Vizualizari: 431

Voteaza:

Vizita diplomatica la manastirea Namaiesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE