Volum despre semnificatia Duminicilor Penticostarului

Zilele acestea, părintele conf. univ. dr. Lucian Farcașiu, titularul Catedrei de teologie liturgică și teologie pastorală de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, a publicat o nouă lucrare teologică dedicată publicului larg, referitoare la perioada Penticostarului și semnificația sa duhovnicească. Lucrarea intitulată sugestiv „Pelerini cu Hristos Cel înviat spre dobândirea Duhului Sfânt. Semnificația Duminicilor Penticostarului pe înțelesul tuturor” apare la Editura Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
În această lucrare, autorul continuă cercetarea începută cu câțiva ani în urmă, cercetare dedicată perioadei Triodului și semnificației duhovnicești a acesteia, ca vreme a pregătirii pentru Învierea lui Iisus Hristos. În acest sens, mesajul duhovnicesc al acestei noi cărți se dorește, după cum afirmă autorul, un „pelerinaj împreună cu Hristos Cel înviat între Paști și Pogorârea Duhului Sfânt, înțelegând că prin Pogorârea Sfântului Duh devenim pelerini spre Împărăția lui Dumnezeu, în interiorul Bisericii ca trup tainic al lui Hristos Cel înviat” .

Sintetizând mesajul lucrării sale, autorul arată faptul că „lucrarea îmbină, în exprimarea ei, aspectul istoric-duhovnicesc și eclesial-experimental la care suntem invitați cu toții să participăm, pentru a cunoaște și asuma în viața noastră realitatea Persoanei lui Hristos Cel înviat. De aceea, centrul textelor liturgice din perioada Penticostarului rămâne adevărul mărturisit de către fiecare dintre noi în Biserică, că Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat după Scripturi, Se face Cale pentru fiecare om credincios, spre biruința morții și dobândirea Învierii. Textele liturgice ale Penticostarului rămân pentru fiecare dintre noi mărturii vii în ceea ce privește realismul Învierii lui Hristos și posibilitatea omului de a se împărtăși din aceasta. În acest sens, am evidențiat modul în care Apostolii, Mironosițele, Slăbănogul de la Vitezda, Femeia samarineancă, Orbul din naștere s-au împărtășit de dumnezeirea și Învierea lui Iisus Hristos. Împreună cu toți aceștia, fiecare om credincios, din orice veac, devine pelerin spre Viața Veșnică arătată în Iisus Hristos. Prin urmare, starea noastră în credință și în Biserică trebuie să o vedem ca o stare a prefacerii continue, din slavă în slavă, un urcuș în înțelegerea sensului profund al lumii și al vieții” (p. 262). „În această înțelegere, rolul Duhului Sfânt este acela de a ne descoperi sensul duhovnicesc al lumii, lumina Învierii lui Hristos, precum și itinerarul duhovnicesc-eclesial prin care noi putem să ne împărtășim de ea. De aceea, Iisus Hristos ne-a îndemnat înainte de Înviere să nu ne depărtăm de Ierusalim, adică în chip duhovnicesc de Biserica Sa, ci să așteptăm făgăduința Duhului, care înseamnă vederea tainei celei negrăite a Împărăției Cerești, realizată în Hristos Cel înviat, încă din spațiul și timpul lumii acesteia” .

În concluzie, ne aflăm în fața unei lucrări care vine să sublinieze realitatea faptului că perioada Penticostarului rămâne pentru fiecare dintre noi timp al bucuriei, timp al înălțării, timp al înțelegerii și dimpreună cu toate acestea timp al Învierii și al așteptării dinamice și responsabile a Împărăției Sfintei Treimi .

Sursa:reintregirea.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

10 Iunie 2015

Vizualizari: 123

Voteaza:

Volum despre semnificatia Duminicilor Penticostarului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE