Zeci de mii de credinciosi la hramul Manastirii Nicula

Zeci de mii de credinciosi sunt asteptati si anul acesta la Hramul Manastirii Nicula, unde se afla Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, pictata in anul 1681 de preotul si iconarul Luca din Iclod. Asa cum este traditia, in zilele premergatoare praznicului Adormirii Maicii Domnului, multi dintre pelerini se nevoiesc si parcurg pe jos drumul pana la manastire, in semn de evlavie fata de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Unii vin pe jos chiar din alte judete ale tarii, iar in drumul lor, canta in cinstea Maicii Domnului si se roaga.

Pelerinajul pe jos „La Nicula colo-n deal” organizat de Arhiepiscopia Clujului

Arhiepiscopia Clujului si protopopiatul ortodox Gherla organizeaza si anul acesta pelerinajul pe jos din Gherla la Manastirea Nicula, intitulat „La Nicula colo-n deal”. Acesta va avea loc in ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului, joi, 14 august 2014 si va avea in frunte ierarhi si preoti.

Pentru al treilea an consecutiv, soborul va fi condus de ÎPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei: „În spiritul vechii noastre traditii transilvanene, pe 14 august, in ajunul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului, vom face pelerinaj din Gherla, de la Biserica „Sf. Nicolae” pana la Manastirea Nicula. Toata lumea stie ca acolo, la poala codrului, e icoana Maicii Domnului facatoare de minuni si poporul alearga cu toate mijloacele ca sa fie prezent la celebrarile ce se fac cu prilejul sarbatorii Adormirii Maicii Domnului”, a vorbit ÎPS Parinte Andrei, referitor la hramul Manastirii Nicula.

„Asadar, episcopi, preoti si credinciosi vom pleca la ora 13:00 de la Biserica „Sf. Nicolae” si incet, incet vom ajunge la Manastirea Nicula, unde la ora 18:00 va incepe slujba Vecerniei, apoi seara la ora 22:00slujba Privegherii, dupa miezul noptii va fi inconjurarea bisericii cu Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, iar a doua zi la ora 9:30, Sfanta Liturghie”, a adaugat ÎPS Parinte Andrei, Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului.

Vor participa in acest an la pelerinajul pe jos pana la Nicula si PS Macarie al Europei de Nord si PS Ignatie Muresanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei si Portugaliei.

Icoana Maicii Domnului de la Nicula

Realizata in 1681 de preotul si iconarul Luca din Iclod, Icoana Maicii Domnului de la Manastirea Nicula este una dintre cele mai cunoscute icoane facatoare de minuni a Maicii Domnului din tara noastra. Cu prilejul hramului Manastirii Nicula din Arhiepiscopia Clujului, serbat in fiecare an la praznicul Adormirii Maicii Domnului, vin la aceasta manastire zeci de mii de pelerini, pentru a se inchina acestei icoane si a participa la slujbele oficiate aici. Potrivit unui proces verbal, scris de cativa militari austrieci, icoana Maicii Domnului cu Pruncul, aflata astazi la Nicula, a lacrimat in mod continuu, intre 15 februarie si 12 martie 1699.

Manastirea Nicula, unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din tara

Manastirea cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din satul clujean Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale romanesti. Prima atestare documentara dateaza din anul 1552 si este legata de prezenta unei biserici de lemn. În anul 1973 aceasta bisericuta a ars in intregime si a fost inlocuita cu o alta, tot de lemn, datand din secolul XVII, adusa din catunul Nasal – Fanate. Pe langa manastire s-a dezvoltat si o scoala unde invatau copiii din satele dimprejur, indrumati de calugari. Din anul 1699, manastirea de la Nicula a iesit din anonimat, datorita Icoanei Maicii Domnului, ce a fost pictata de preotul ortodox Luca din Iclod in 1681. Aceasta icoana, potrivit marturiilor vremii, a plans timp de 26 de zile. De atunci credinciosii obisnuiesc sa vina an de an in pelerinaj, pe jos, de hramul Manastirii, “Adormirea Maicii Domnului”, pe 15 august. Plangerea icoanei a dat nastere picturii pe sticla, mestesug invatat si de sateni. Manastirea Nicula a devenit astfel prima scoala de pictura pe sticla din tara noastra. Traditia este pastrata si astazi de calugari. Manastirea mai are o biserica veche din zid si o alta aflata in constructie.

Sursa: mitropolia-clujului.ro

.
Pe aceeaşi temă

14 August 2014

Vizualizari: 778

Voteaza:

Zeci de mii de credinciosi la hramul Manastirii Nicula 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE