
Exista cineva care nu a avut vreun dor pe aceasta lume? Credem ca nu. Totusi, sunt oameni care doresc cu ardoare s-o intalneasca pe Maica Domnului, chiar si intr-un pelerinaj launtric cum este cel de la manastirea Nicula, judetul Cuj. An de an, la 15 august, zeci de mii de credinciosi din intreaga tara, dar si de peste hotare sunt asteptati la hramul Manastirii Nicula.
Manastirea Nicula, renumita pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul, dar si pentru traditia picturii de icoane pe sticla, se afla la numai trei kilometri distanta de orasul Gherla, in localitatea Nicula, imprejmuita cu dealuri impadurite. Icoana este cunoscuta pentru puterile ei tamaduitoare, multi oameni s-au vindecat de boli grave, inclusiv de cancer, multe familii au dobandit prunci dupa ce s-au inchinat la icoana, dar cea mai mare minune e faptul ca exista, in inima Transilvaniei, o obste monahala si un aflux foarte mare de pelerini.
Ansamblul manastiresc se constituie din mai multe edificii: Biserica, Casa de creatie cu atelierul de pictura si biblioteca, Centru de studii patristice, Corp administrativ, Arhondaric si Clopotnita. De mentionat faptul ca, in momentul de fata, se executa lucrari de finisaj la noua Biserica si Centrul de Studii patristice.
Sarbatoarea crestina Adormirea Maicii Domnului este praznuita, in fiecare an, pe 15 august. Aceasta zi este sarbatorita in mod deosebit de bisericile de mir si de manastirile care au hramul Adormirii Maicii Domnului. Zi de mare sarbatoare este si pentru marinarii romani care o au ca ocrotitoare pe Fecioara Maria.
Este cunoscut faptul ca sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este intampinata cu multa evlavie de credinciosii din intreaga tara, in mod special, de cei transilvaneni, care pornesc in ajunul acestui mare praznic pe jos, de pretutindeni, intr-un pelerinaj spre Manastirea Nicula. Incepand din acest an, va fi organizat un pelerinaj de la Biserica „Sfantul Nicolae” din parcul central al orasului Gherla spre Manastire. Pelerinajul va incepe marti, 14 august 2012, de la ora 14.00.
Credinciosii ortodocsi, avandu-l in mijlocul lor pe Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei, vor porni intr-o procesiune religioasa spre Manastirea Nicula pe urmatorul itinerar: strazile Avram Iancu, Armeneasca, Liviu Rebreanu, apoi se intra pe soseaua ce duce la manastire. Pe tot parcursul itinerarului se vor rosti ectenii speciale, iar preotii si credinciosii vor canta imnuri si pricesne inchinate Sfintei Fecioare Maria. La manastire, Mitropolitul Andrei, preotii si pelerinii se vor inchina icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului.
"Slujba Sfintei Liturghii va incepe la ora 10.00 si va fi oficiata de Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop si Mitropolit Andrei si Preasfintitul Episcop Siluan, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi calugari si de mir, din cadrul Mitropoliei Clujului, Maramuresului si Salajului. Ii asteptam cu drag pe toti credinciosii, care au dragoste si dor de Maica Domnului sa vina alaturi de noi la sarbatoarea de suflet a ardelenilor, la dumnezeiescul hram al manastirii noastre”, a precizat Parintele Protosinghel Nicolae Moldovan, actualul staret al Manastirii Nicula.
Martori ai evenimentului, credinciosi din partea locului sau de oriunde, care de generatii au un adevarat cult al icoanei Maicii Domnului, ei sunt aceia care au consemnat si au trait intens emotia minunilor de la Nicula.
Oricum, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu Fecioara Maria are darul de a intra in inima celui care ajunge sa o cunoasca si nu mai iese de acolo, orice ar face. Acesta este fiorul dragostei credintei ortodoxe autentice, acesta este sentimentul trait si de crestinii care, in aceste zile, vin cu sufletul impovarat de griji si nevoi acasa la Maica Domnului.
Ce altceva ar putea sa-i tina pe credinciosi in ploaie si frig, cateva zile, decat o mare dragoste de adevar si cele sfinte, un dor nebun de Maica neamului omenesc - Fecioara Maria, un strigat de jale si dor dupa ajutorul dumnezeiesc. In traditia manastirii, exista obiceiul de a inconjura bisericuta din curtea asezamantului monahal cel putin de trei ori, pentru iertarea pacatelor. Organizatorii pelerinajului de la Manastirea Nicula vor pregati, miercuri, pentru credinciosi, circa 10.000 de sarmale si felii de cozonac.
Asadar, Manastirea Nicula din Transilvania ofera nu numai un loc de pelerinaj si de intalnire cu cea mai venerata dintre sfinte, cu Maica Domnului, dar si o traire autentica a credintei ortodoxe si a traditiei Bisericii.
Una din cele mai cantate rugaciuni, in toata perioada pelerinajului, este urmatoarea: "O, Maicuta Sfanta,/Te rugam fierbinte/Sa ne-asculti de-a pururi marea rugaminte/Nu lasa, maicuta,/Sa pierim pe cale/Ca noi suntem fiii/Lacrimilor tale,/Ajuta-ne Maicuta/Sa ne rugam mereu,/Sa credem totdeauna/Ca este Dumnezeu".
Stefan Popa
Cluj-Napoca
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.