Zi importanta in istoria Mitropoliei Clujului

In data de 18 ianuarie se implinesc 6 ani de cand Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a definit denumirea, teritorialitatea si locul in diptice al Mitropoliei Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Hotararea de infiintare a acestei mitropolii a fost luata in Sedinta Sinodala din 4 noiembrie 2005. In 1 martie 2006, Adunarea Nationala Bisericeasca a aprobat inscrierea ei in articolul 5 din Statutul pentru organizarea si functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, iar la data de 25 martie 2006, de praznicul Bunei Vestiri, Inaltpreasfintitul Bartolomeu a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.

Creata pe fundamentul Sfintele Canoane si pe o traditie bimilenara, aceasta reorganizare a avut ca scop declarat dinamizarea pastoratiei si misiunii in Biserica din aceasta regiune in contextul provocarilor specifice lumii contemporane. Totodata, Mitropolia Clujului a luat fiinta ca o reactie fireasca a Bisericii Ortodoxe Romane de a fi avea structuri reprezentative la nivelul marilor orase si zone de dezvoltare politico-administrative, sociale, culturale, universitare si economice.



Cateva cuvinte despre evenimentul de acum 6 ani au fost spuse pentru ascultatorii Radioului Renasterea de catre vicarul administrativ al Arhiepiscopiei, parintele Iustin Tira:
„Mai intai a existat o propunere a unui grup de ierarhi din aceasta zona, urmand sa fie supusa discutarii si hotararii Adunarii Nationale Bisericesti. Asa se face ca in data aceea de 18 ianuarie s-a discutat in sedinta solemna a Adunarii Nationale Bisericesti aceasta propunere, si-au asumat-o, au aprobat-o, a fost validata in urmatoarea Sedinta a Sfantului Sinod si, astfel, a luat fiinta Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, Mitropolia Ardealului continuandu-si existenta si activitatea cu sediul tot la Sibiu. Intr-un fel a fost si o reparatie istorica a actiunilor neromanilor, sa zicem, de a impinge cat mai la periferie Biserica. Prin aceste vitregii a ajuns sediul Mitropoliei la Sibiu”.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

19 Ianuarie 2012

Vizualizari: 372

Voteaza:

Zi importanta in istoria Mitropoliei Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE