În duminica a XXI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Petroniu, episcopul Sălajului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din parohia Sorușa-Uileac, Protopopiatul Șimleu Silvaniei. Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult, iar după slujba de resfințire a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat în vecinătatea bisericii, înconjurat de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Șimleulu Silvaniei, părintele Dan Haiduc.
La finalul slujbei, Preasfinția Sa a hirotesit întru sachelar pe părintele paroh Constantin-Ciprian Marincaș, în semn de apreciere a efortului și a activității în cadrul Bisericii. De asemenea, au fost acordate diplome de apreciere membrilor Consiliului Parohial, personalului auxiliar bisericesc și tuturor persoanelor care s-au evidențiat în mod special pe parcursul efectuării lucrărilor la locașul de cult.
Localitatea Soruşa a fost atestată documentar pentru prima dată în anul 1448, când apare sub numele de Zoros. Până în anul 1930, satul apare ca teritoriu vechi al localităţii Mălădia, amplasată în partea de nord-vest a judeţului Sălaj. Din punct de vedere administrativ, Sorușa aparţine de comuna Măerişte.
Comunitatea din Sorușa-Uileac s-a închegat ca parohie în anul 2008, când credincioșii ortodocşi din zona numită Soruşa, a localităţii Mălădia, datorită distanței mari față de biserica parohiei, și-au zidit o biserică între anii 2005 – 2007, acestora adăugându-li-se ulterior și credincioșii din Uileacu-Şimleului. Biserica a fost pusă sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.
Locașul de cult a fost zidit în timpul păstoririi părintelui Claudiu-Ionuț Furdui, care slujea în paralel și în Sorușa, și a fost terminat în anul 2007. În data de 4 noiembrie 2007, Preasfinţitul Părinte Petroniu, pe atunci arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, Bihorului și Sălajului, a sfinţit biserica.
Primul preot paroh al parohiei Sorușa-Uileac a fost părintele Sorin-Vasile Neaga, care a păstorit parohia între anii 2008 – 2010. Din luna decembrie a anului 2010, noul paroh este părintele Constantin – Ciprian Marincaș. Împreună cu puținii credincioși ai parohiei, părintele a realizat unele lucrări de înnoire ale locașului de cult. Astfel, în interior, pereții bisericii au fost pregătiți pentru pictură, s-a extins absida Sfântului Altar, a fost construită și vopsită sacristia, s-au montat geamurile și ușa de acces, pardoseala a fost acoperită cu parchet laminat, iar iconostasul a fost înnoit. În exterior, locaşul de cult a fost, s-au vopsit clopotnița, balustradele și gardul exterior și s-a construit un lumânărar. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Sursa: radiorenasterea.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.