Zile binecuvantate la Manastirea Varatic

In fiecare an, la jumatatea lunii august, Manastirea Varatic din judetul Neamt isi serbeaza timp de doua zile hramul. Pe 15 august, asezarea monahala o cinsteste pe Fecioara Maria, intrucat locasul de inchinaciune este inchinat Adormirii Maicii Domnului, iar pe 16 august, este sarbatorit Sfantul Cuvios Iosif de la Varatic. Programul liturgic dedicat Adormirii Maicii Domnului la Manastirea Varatic a inceput joi dupa-amiaza, cu slujba Vecerniei si Scoaterea Sfantului Aer, urmand ca la orele seriii sa se oficieze Prohodul Maicii Domnului si Utrenia.

In ziua hramului, a fost savarsita Taina Sfantului Maslu, Agheasma mica si Acatistul Maicii Domnului. Sfanta Liturghie a fost savarsita de Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, alaturi de un sobor de preoti si diaconi. In cuvantul de invatatura adresat celor prezenti, Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul a amintit ca pe 15 august este zi de sarbatoare pentru toata crestinatatea. "Cei care am venit sa ne rugam Maicii Domnului, impletim rugaciunile noastre cu ale celor care s-au inchinat Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu si au cintit-o ca fiind mai sfanta decat sfintii si mai curata decat toata podoaba pamantului si a cerului. In aceasta zi, ne gandim ca Maica lui Dumnezeu ramane icoana noastra la care ne rugam, ramane nadejdea si speranta noastra. Aceasta manastire inchinata Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu are peste 200 de ani de existenta, iar miile de monahii care au vietuit aici s-au rugat Maicii Domnului ca Mantuitorul Hristos sa le transfigureze sufletul", a explicat Preasfintitul Parinte Ioachim Bacauanul.

In seara zilei de 15 august, clopotele stravechii asezari monahale de la Manastirea Varatic au rasunat din nou pentru a chema atat obstea maicilor, cat si credinciosii la slujba Privegherii in cinstea Sfantului Iosif de la Varatic. Sambata, 16 august, Sfanta Liturghie a fost oficiata de arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al manastirilor din Eparhia Iasilor, ca delegat din partea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. "Au fost doua zile binecuvantate. Multumim Inaltpreasfintitului Parinte Teofan pentru ca l-a delegat pe Preasfintitul Ioachim Bacauanul sa slujeasca la hramul manastirii noastre de pe 15 august, precum si pe arhim. Nichifor Horia, care a savarsit Sfanta Liturghie in ziua pomenirii Sfantului Cuvios Iosif de la Varatic. In prima zi de hram au venit mai multi pelerini decat in anii precedenti, la finalul Sfintei Liturghii fiind oferite peste 1000 de pachete cu alimente pregatite prin osteneala maicilor din manastirea noastra. Astazi (n.r. sambata, 16 august) l-am cinstit, asa cum se cuvine, pe Sfantul Cuvios Iosif de la Varatic si ne-am rugat pentru ctitorii manastirii in cadrul slujbei Parastasului. Au participat foarte multi parinti stareti si maici starete, atat din Arhiepiscopia Iasilor, cat si din Eparhia Sucevei si Radautilor. Maica Domnului si Sfantul Cuvios Iosif ne-au ajutat sa organizam aceasta sarbatoare. Cele doua zile de hram au fost urmate de ziua duminicii in care am cinstit Invierea Domnului", a relatat stavrofora Iosefina Giosanu, stareta Manastirii Varatic. Cu prilejul hramului asezarii monahale, racla cu moastele Sfantului Cuvios Iosif de la Varatic a fost asezata in baldachinul special amenajat. "Ne-a ajutat Bunul Dumnezeu sa avem o racla din stejar cu foita de argint. Racla a fost reasezata sambata seara in paraclisul manastirii, intrucat biserica mare este in renovare. Pana in prezent, s-a finalizat primul proiect de consolidare si restaurare a catapetesmei. In prezent, se lucreaza la proiectul de restaurare a picturii murale. In perioada urmatoare vor fi realizate o serie de studii, intrucat pictura nu mai suporta restaurare. Ne dorim sa realizam o fresca frumoasa, urmand sa pastram cateva scene iconografice din vechea pictura care sa ne reprezinte ca istorie", a adaugat stavrofora Iosefina Giosanu.


Sursa: epr.ro

.

18 August 2014

Vizualizari: 648

Voteaza:

Zile binecuvantate la Manastirea Varatic 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Manastirea Varatic

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE