Zilele credintei si culturii in Episcopia Caransebesului

În perioada 14 aprilie - 17 mai, în Episcopia Caransebeșului, se va desfășura cea de-a XII-a ediție a evenimentului „Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului”, o perioadă în care manifestările religioase și culturale se îmbrățișează, celebrând unitatea de credință și de neam.

Manifestările celei de-a 12-a ediții a Zilelor Credinței și Culturii sunt prilejuite de sărbătorirea festivă a hramului Catedralei Învierea Domnului din Caransebeş (Duminica Tomii) și de proclamarea în Patriarhia Română a anului 2018 ca „Anul omagial al unității de credință și de neam şi Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”.

Pe plan local, în acord cu tema Patriarhiei Române, eparhia noastră îi va cinsti pe episcopul Elie Miron Cristea şi alte personalități din Banat care au contribuit la idealul național din anul 1918, sub genericul „Episcopul Miron Cristea și Banatul în actul făuririi Marii Uniri din 1918”.

Sâmbătă, 14 aprilie, începând cu ora 17:00, în Piața „General Ioan Dragalina” din municipiul Caransebeș, Corala „Armonia” din Constanța va susține un concert folcloric și patriotic.

În Duminica Tomii, 15 aprilie, începând cu ora 9:00, Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” își sărbătorește primul hram, prin săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești, la care participă un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Tot duminică, 15 aprilie, începând cu ora 17:00, pe esplanada bisericii „Schimbarea la Față” din Cartierul Govândari a municipiului Reșița, se va desfășura un concert susținut de aceeași Corală „Armonia”.

Luni, 16 aprilie, și marți, 17 aprilie, va avea loc, la Reșița, simpozionul național „Unitate și dăinuire. Centenar România Mare 1918-2018“. Luni, începând cu ora 9:30, în Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu” din Reşiţa, va avea loc deschiderea festivă printr-un recital muzical coral. În continuare, vor avea loc comunicări și cuvinte de binecuvântare din partea ierarhilor prezenți, lansarea unor volume și vernisarea expoziţiei foto-documentare „Episcopia Caransebeșului și Marea Unire din 1918”, în foaierul Universității „Eftimie Murgu”.

Comunicările vor fi susținute pe două secțiuni, (secțiunea Teologie și secțiunea Istorie), ambele desfășurându-se în amfiteatrele Universității „Eftimie Murgu”. Toți participanții își vor prezenta cercetarea referitoare la temele anunțate, acestea urmând a fi publicate într-un volum colectiv. Marți, 17 aprilie, începând cu ora 9:30, se vor relua comunicările pe secțiuni, urmând ca după-amiază să se viziteze Mănăstirea Vasiova.

Joi, 19 aprilie, începând cu ora 17:00, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, se va desfășura cea de-a 9-a ediție a Festivalului „Miron Cristea”, la care vor participa 13 coruri din Eparhia Caransebeșului, din Arad, Timișoara, Deva și Orăștie.

Duminică, 22 aprilie, începând cu ora 17:00, la Sala de spectacole a Teatrului de Vest din Reșița, se va desfășura piesa de teatru Mironosiţele, de Victor Ion Popa, susţinută de studenții Secției de Teologie Ortodoxă Didactică a Universiății „Eftimie Murgu” din Reșița și de elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş.

Joi, 26 aprilie, la Căminul Cultural „Achim Nica” din Obreja, se va desfășura cea de-a VI-a ediție a Festivalului cântecului popular bănățean „La Obreja-ntr-o grădină. Achim Nica ”. Festivalul va începe cu o slujbă de pomenire a rapsodului Banatului, Achim Nica, în biserica Parohiei Obreja și cu evocarea activității acestuia, la Căminul Cultural din Obreja. La festivalul folcloric vor participa mai multe ansambluri bănățene și soliști de renume din această zonă etnografică.

Sâmbătă, 28 aprilie, la Bozovici, se va desfășura a 9-a ediție a Festivalului de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”, care se va desfășura în două sesiuni, cea științifică având loc în Sala de ședințe a Primăriei Bozovici, iar cea artistică, în Casa de Cultură Bozovici.

Sâmbătă, 5 mai, la Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș, se va desfășura cea de-a doua ediție a Festivalul de Teatru pentru copii „Viața sfinților”.

Sâmbătă, 12 mai, începând cu ora 14:00, la Casa de Cultură „Dumbrăvița” din Comuna Marga, județul Caraș-Severin, se va desfășura ediția a 36-a a Festivalului Corurilor de Copii şi Tineret „Timotei Popovici”, la care vor participa 11 coruri din Eparhia Caransebeșului, Timișoara, Făget, Arad.

„Zilele Credinței și Culturii” se încheie joi, 17 mai, la Praznicul „Înălțării Domnului”, când, la Crucea-monument de la Domașnea va avea loc Comemorarea eroilor români, printr-un serviciu religios, alocuțiuni ale autorităților civile și militare, depunere de coroane, Defilarea Gărzii de Onoare și recital de cântări patriotice al Fanfarei militare.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

16 Aprilie 2018

Vizualizari: 506

Voteaza:

Zilele credintei si culturii in Episcopia Caransebesului 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

episcopia caransebesului

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE