Zilele Sfantului Siluan Athonitul

Arhiepiscopia Ortodoxa a Timisoarei, in parteneriat cu Asociatia Culturala Kratima din Timisoara, organizeaza, in perioada 27-28 septembrie 2011, cea de-a treia editie a simpozionului international „Zilele Sfantului Siluan Athonitul”, dedicat „monahului in har” de la Athos.

Simpozionul cuprinde, alaturi de cuvinte de folos rostite de invitati de seama, un atelier de creatie plastica pentru copii, precum si lansarea cartii pentru copii si tineri „Cuviosul Siluan Athonitul. Viata sa povestita copiilor”, prima din colectia de carte duhovniceasca „Povesti cu Sfinti Parinti, pentru copii cuminti”, care isi propune sa-i familiarizeze pe cei mici cu vietile unor sfinti mai putin cunoscuti, insa mai apropiati de noi ca timp, sau ca spatiu.

Vor prinde viata, asadar, in paginile cartilor din colectie, sfinti romani, dar si sfinti de pe alte meleaguri a caror petrecere in viata pamanteasca nu este atat de indepartata in timp. Astfel, prima carte din colectie este dedicata Cuviosului Siluan Athonitul, care a trait nu demult, intre anii 1866 si 1938, petrecand cea mai mare parte a vietii sale in Grecia, la Muntele Athos.

Textul cartii este semnat de Preot Ilie Grecu, dupa o biografie a parintelui Sofronie Saharov. Ilustratiile ii apartin lui Andrei Rosetti.

Urmatorul volum al colectiei va fi dedicat Sfantului Iosif cel Nou de la Partos, Mitropolitul si ocrotitorul Timisoarei si al Banatului.

Programul simpozionului „Zilele Sfantului Siluan Athonitul”:

Marti 27 septembrie 2011
Ora 10, Facultatea de Arte
Sfantul Siluan povestit copiilor. Atelier de creatie plastica. Invitat : Maica Siluana
Ora 18, Aula Magna a Universitatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes”
Sfantul Siluan. Despre dragoste
Invitati : Maica Siluana Vlad si Arhimandritul Syméon, egumenul Manastirii Sfantul Siluan, Saint-Mars-de-Locquenay, Franta
In pauza : lansarea colectiei de carte „Povesti cu Sfinti Parinti pentru copii cuminti”

Miercuri 28 Septembrie 2011
Ora 7.30, Catedrala din Timisoara. Sfanta Liturghie Arhiereasca
Ora 18, Aula Magna a Facultatii de Medicina si Farmacie „Victor Babes”
Iubirea de vrajmasi, singurul criteriu al Adevarului
Invitat : Pr. Marc-Antoine Costa de Beauregard (Franta)

Cuviosul Siluan Athonitul – Mireanul Simeon

Invitat : Pr. Dionisie Ignat, Duhovnicul Manastirii Sfantul Ilie, Albac (jud. Alba)

Maica Siluana

Maica Siluana este Stareta Manastirii „Sfantul Siluan Athonitul” din Iasi, coordonator al Centrului de Formare si Consiliere „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil” si membru fondator al Scolii „Varlaam Mitropolitul”, ambele patronate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei.

Desfasoara activitati de formare duhovniceasca si consiliere de la infiintarea Centrului, in urma cu zece ani, si de consiliere online pe site-ul Centrului prin Seminarul Duhovnicesc „Sa ne vindecam iertand”.

Maica Siluana este autoare a unsprezece carti si invitat de suflet al tinerilor din tara si din afara tarii, carora le vorbeste de doisprezece ani incoace in cadrul conferintelor organizate de organizatiile si parohiile ortodoxe.

Protoiereu Marc-Antoine Costa de Beauregard
(Consilier pe probleme de comunicare si media al I.P.S. Iosif in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, Franta)

Nascut in 1947, preot al Bisericii Ortodoxe Romane din 1977, Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard este pastorul Parohiei Ortodoxe Saint-Germain-et-Saint-Cloud de la Louveciennes, Protopop al Protoieriei Ortodoxe Romane din Franta, si consilier pe probleme de comunicare si media al I.P.S. Iosif in cadrul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, cu sediul la Limours (Franta).

Dupa studii de limbi clasice, Parintele Marc-Antoine Costa de Beauregard obtine un doctorat in istorie bizantina, apoi se formeaza la Bucuresti, alaturi de Parintele Dumitru Staniloaie. In anul 2010 sustine un doctorat in teologie dogmatica la Institutul Saint-Serge din Paris. Lucrarea de doctorat, cu titlul „Suferinta si ascultare. Persoana umana si Crucea”, a fost desavarsita sub coordonarea Protopresbiterului Boris Bobrinskoy si urmeaza sa apara in anul 2012 la Editura Zeta Books.

Carti publicate :
L’Orthodoxie, Buchet-Chastel, Paris, 1979
Ose comprendre que Je t’aime
Dumitru Staniloae, Le Cerf, Paris, 1984
Mica dogmatica vorbita, Sibiu, Editura Deisis, 1995
Rugati-va neincetat, Bucuresti, 1988
Teologia sexualitatii, Bucuresti, 2004
La Voie hésychaste, Paris, 2010

Arhimadritul Syméon
Egumenul Manastirii Sfantul Siluan, Saint-Mars-de-Locquenay (Franta)

Parintele Arhimandrit Syméon a fost mai multi ani ieromonah intr-o parohie ortodoxa din Paris, in timp ce, in paralel, lucra ca asistent social, ajutand persoane fara loc de munca si ocupandu-se benevol de tineri delincventi aflati in dificultate. In anul 1990, cu binecuvantarea vrednicului de pomenire Arhimandrit Sofronie Saharov, a intemeiat Manastirea „Sfantul Siluan” la Saint-Mars-de-Locquenay (Franta). In prezent este presedintele Asociatiei Sfantul Siluan. Parintele Arhimandrit Syméon intervine regulat in cadrul unor emisiuni radiofonice.

Parintele Dionisie IGNAT
Duhovnicul Manastirii Sfantul Ilie, Albac, Jud. Alba

Nascut la data de 19 iulie 1963, la Cisnadie, in judetul Sibiu. Primeste la botez numele de Dumitru.
Absolvent al Liceului Energetic din Sibiu in 1982, face armata, dupa care se angajeaza la Fabrica « 11 Iunie » din Cisnadie, ca lacatus mecanic.
Intre anii 1989 – 1993 urmeaza cursurile Facultatii de Teologie pastorala de la Sibiu, iar in 1992 este hirotonit preot celib pe seama parohiei Lazesti, din judetul Alba.
Din aprilie 1999 este preot la Manastirea Sfantul Ilie din Albac, unde se calugareste in 2002, primind numele de Dionisie si unde ramane, ca duhovnic, pana astazi.

Sursa: mitropolia-banatului.ro

 

26 Septembrie 2011

Vizualizari: 777

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE