Ziua Nationala a Romaniei, marcata la Cluj

De ziua Nationala a Romaniei multime de credinciosi clujeni au participat la Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana

Slujba Arhiereasca si Te-Deum de Ziua Nationala, la Cluj-NapocaSlujba a fost oficiata de Arhiepiscopul si Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. In cadrul cuvantului de invatatura Ierarhul a vorbit despre cele zece porunci primite de Moise din partea lui Dumnezeu pe muntele Sinai, pe cand conducea poporul lui Israel din robia egipteana inspre libertatea pamantului fagaduintei. Totodata IPS Parinte Andrei i-a indemnat pe credinciosi sa implineasca cele zece porunci, pentru ca ascultarea lor este mantuitoare: „Cele 10 porunci ni le-a dat Dumnezeu nu sa filosofam asupra lor, ci sa le implinim. Nu filosofarea despre porunci, ci implinirea lor este mantuitoare. „Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau, cu tot cugetul tau”, aceasta este marea si intaia porunca.

A doua, la fel ca aceasta este: „Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti”. In aceste doua porunci se cuprinde toata Legea si Prorocii. Dumnezeu este ascuns in poruncile Lui, iar cel ce implineste poruncile lui Dumnezeu, il afla pe El”.

Un apel catre autoritati sa sprijine tineretul tariiLa finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Andrei al Clujului, a oficiat in Catedrala Mitropolitana o slujba de Te-Deum. In cadrul slujbei au fost pomeniti eroii neamului romanesc, care au infaptuit unitatea nationala a romanilor in anul 1918. Cu acest prilej s-au inaltat rugaciuni pentru cei ce si-au dat viata pentru intregirea neamului romanesc. La finalul slujbei de multumire, IPS Andrei a tinut un scurt cuvant duhovnicesc intitulat: Dragostea fata de Romania si viitorul ei. Cu acest prilej Mitropolitul Clujului a facut un apel catre autoritati sa ajute tineretul tarii pentru a nu mai pleca in strainatate: „Romania este maica noastra frumoasa si buna, chiar daca este saraca si chiar daca are probleme. Fii adevarati nu o pot dispretui si neglija si cu atat mai mult nu o pot abandona. Este adevarat in acelasi timp ca si o mama iubitoare are grija cat poate de copiii ei. De aceea facem insistenta cerere, cu staruinta catre cei ce ocupa functii cu raspundere in Romania sa se gandeasca la tineretul acestei tari. Este nevoie de locuri de munca. Prea multi tineri inteligenti, cu putere creatoare si care doresc sa faca ceva pleaca din tara. Ne imputinam si imbatranim”.

Evenimente comemorative la Cluj, de sarbatoarea Marii UniriCu prilejul sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei si aniversarii a 95 de ani de la Marea Unire din 1918, la Cluj-Napoca, ca si in alte orase din tara, au fost organizate o serie de manifestari comemorative. Programul manifestarilor a debutat la ora 12.30, cu o ceremonie de depunere de coroane si jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu din Piata Avram Iancu, urmata de o parada a tehnicii militare. Au participat la parada 250 de militari si personal apartinand Ministerului Afacerilor Interne, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru situatii de urgenta si reprezentanti ai Politiei Locale. La parada au fost prezente aproximativ 40 de masini de lupta si de interventie, specifice dotarii armatei sau efectivelor de jandarmi si echipajelor Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Cluj.Primaria Cluj-Napoca a organizat incepand cu ora 14.15, o sceneta istorica care a avut loc in zona pietonala de pe Bulevardul Eroilor, care a fost urmata de un spectacol folcloric in Piata Unirii, sustinut de Orchestra “Cununa Transilvana”, Sava Negrean Brudascu, Aurel Tamas, Dumitru Farcas, Dinu Iancu Salajanu, Maria Lobont si Ansamblurile „Craisorul” si „Traditii”. De la ora 18.00, tot pe scena din Piata Unirii, au concertat pentru publicul clujean, interpreti de muzica usoara si formatii cunoscute din tara. De la ora 19.00 s-a aprins iluminatul festiv de sarbatori, iar de la 19.50 a avut loc retragerea cu torte pe traseul: Piata Lucian Blaga - Bulevardul Eroilor - Piata Avram Iancu. De la ora 20.00, in Piata Avram Iancu din centrul Clujului, a fost organizat un spectacol de focuri de artificii, spre bucuria copiilor, tinerilor, dar si clujenilor prezenti la manifestari.

Ample manifestari de Ziua Romaniei in municipiul BistritaSi la Bistrita au fost organizate duminica, 1 decembrie 2013, o serie de manifestari cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Sarbatoarea a inceput la ora 12:30, cu un ceremonial militar-religios, ce a avut loc in piata centrala, la statuia poetului national Andrei Muresanu. Imediat dupa incheierea slujbei religioase, oficialitatile au depus coroane si jerbe de flori la statuia celui care a scris imnul Romaniei. Momentul inedit l-a constituit parada militara, ce a pornit la ora 13.15, de langa biserica de la Coroana. Sute de militari, politisti, pompieri, jandarmi si angajati ai Penitenciarului Bistrita, dotati cu echipamente, masinile si autospeciale au defilat pe strazile Bistritei. De la ora 14.00, pe pietonalul Liviu Rebreanu, Ansamblul "Dor romanesc" a sustinut un recital, iar de la ora 17.00 a avut loc retragerea cu torte, moment urmat de un spectacol ce a fost organizat la teatrul de vara din Piata Centrala. Bistritenii ce au participat in acest an la manifestarile organizate cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, s-au putut bucura si de bucate traditionale romanesti, astfel pe pietonalul din centrul istoric au fost organizate demonstratii culinare.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

01 Decembrie 2013

Vizualizari: 374

Voteaza:

Ziua Nationala a Romaniei, marcata la Cluj 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE