Evreii din Romania sarbatoresc Hanukka

Elevii Scolii evreiesti din Bucuresti au sustinut la Sediul Comunitar Evreiesc un spectacol prilejuit de una dintre cele mai mari sarbatori din calendarul evreiesc - “Hanukka”. De opt ani de zile de cand fiinteaza, scoala Lauder-Reut gazduieste festivitatile cu ocazia acestei sarbatori. “Este o sarbatoare foarte importanta, sarbatoarea luminilor, cum este si supranumita.
De cand fiintam ca scoala multiculturala, ne strangem aici si sarbatorim, aprindem lumanarele si ne simtim bine, e un prilej de bucurie pentru toti”, a declarat Tova Ben Nun, presedintele Fundatiei Lauder-Reut Romania.
Copiii au sustinut un program artistic special care a inclus un spectacol Eurovision, evolutia corpului scolii si a ansamblului de balet, scenete, cantece si poezii inspirate de aceasta mare sarbatoare de iarna a poporului evreu.


Cu aceasta ocazie sunt evocate cele opt zile in care Iahve a savarsit un miracol; potrivit traditiei, in timpul unificarii templului s-a descoperit o canita de ulei sfant pentru sfesnic pentru vestita Menora.
Desi era pentru o singura zi, uleiul a ars opt zile neintrerupt. Pentru a comemora aceasta minune, s-a institutit sarbatoarea de opt zile “Hanukka”.
Este o sarbatoare a luminilor si, in fiecare din cele opt nopti, luminile trebuie aprinse la miezul noptii.
In timpul acestor zile se recita Al Nissin, iar Hallel este spusa in fiecare dimineata. Cuvantul evreiesc “Hanukka” are trei intelesuri: educatie, dedicatie si inceput.


Cum petrec romanii de Sarbatori


Cei mai multi romani isi vor petrece si in acest an Craciunul acasa, in mod traditional, iar de Revelion vor pleca departe de casa, arata un sondaj de opinie pe aceasta tema realizat de INSOMAR in intervalul 25 noiembrie - 2 decembrie. Patru din cinci romani vor sta acasa, singuri sau in familie, in seara de Craciun, 8% dintre respondenti vor merge la prietenii din aceeasi localitate cu aceasta ocazie, in timp ce un procent de 5% vor merge la rudele sau prietenii din alta localitate.
Aproxiamtiv 6% dintre romani apeleaza la oferta agentiilor turistice de sarbatori, iar 4% dintre acestia deja solicitasera aceste servicii. Sub 3% dintre cei chestionati vor petrece Craciunul la un restaurant, la munte sau in strainatate, iar 4% nu erau decisi asupra subiectului. Circa 7% dintre cei intervievati nu luasera nici o decizie pentru noaptea de Craciun si de trei ori mai multi nu stiau inca unde vor petrece Revelionul din acest an.

Bucurestenii isi parasesc casele de Craciun si Revelion
Bucurestenii prefera sa isi petreaca anul acesta Craciunul si Revelionul departe de casa, in mai mare masura decat romanii din provincie, releva acelasi sondaj. Un procent de 10% dintre locuitorii Capitalei pleaca sa petreaca in alta parte Craciunul, iar 13% dintre ei vor ajunge in noaptea dintre ani departe de casa, fiecare in functie de “pusculita”. Totusi, cei mai multi romani nu sunt decisi unde isi vor petrece sfarsitul de an - 15% dintre respondentii la sondaj nu stiau cum se vor distra de Revelion. Daca de Craciun romanii petrec in mai mare masura alaturi de familie, in ceea ce priveste noaptea dintre ani, aceasta este sarbatorita cel mai mult departe de casa. Doar 3 din 5 persoane s-au decis sa petreaca si Craciunul si Revelionul in familie, in timp ce 11% dintre respondenti spun ca vor merge la petrecerile organizate de prieteni, in localitatea unde locuiesc, iar 4% dintre ei merg la prietenii din alte localitati.
Cand nu petrec cu un grup de prieteni, romanii aleg sa mearga la un restaurant special amenajat pentru Revelion - 5% dintre respondenti se vor distra astfel, sau merg intr-o statiune sau chiar in strainatate - un procent de 4% a raspuns astfel.
Dintre romanii cu venituri mai mari de 500 de lei noi pe membru de familie, 17% vor pleca de acasa la sfarsit de an, in timp ce sub 9% dintre romanii cu venituri lunare de cel mult 500 de lei noi isi permit sa-si petreaca sarbatorile de iarna in vizita la rude sau prietenii din alte zone, in pensiunile turistice din tara sau peste hotare.

Chemarea familiei
Traficul in vamile Cenad si Petea s-a triplat in ultimele zile. Cei mai numerosi sunt romanii plecati sa munceasca in strainatate, care se intorc acasa de Sarbatori. Intrarea in vama Petea s-a facut pana acum pe sase benzi. Si in vama Cenad a fost mare aglomeratie. In ciuda traficului intens din ultimele zile, cei care intra in tara nu asteapta mai mult de cinci minute.

Inghesuiala in statiile CFR
Mii de romani pleaca de acasa de sarbatori. Oamenii stau la coada ore-n sir la casele de bilete ale CFR. Aceeasi situatie se inregistreaza si la agentiile CFR, unde se dau bilete in avans. Trenurile sunt foarte solicitate.
Cei mai nerabdatori par studentii care se pregatesc de vacanta. Pentru a face fata aglomeratiei de sarbatori, agentiile CFR si-au prelungit programul, mai ales ca stiu din experienta anilor trecuti ca aglomeratia va continua pana dupa Revelion.

.

23 Decembrie 2005

Vizualizari: 2305

Voteaza:

Evreii din Romania sarbatoresc Hanukka 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE