Fratele Roger - Un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane

Prea Fericitul Teoctist, patriarhul Romaniei  -  “Un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane”

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) va fi reprezentata marti la funeraliile fratelui Roger, intemeietorul comunitatii ecumenice de la Taize, de Episcopul vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentala si Meridionala, Marc Nemteanul, care a fost delegat in acest scop de Patriarhul BOR, Teoctist. Intaistatatorul BOR a luat act cu regret saptamana trecuta de disparitia Fratelui Roger, pe care l-a caracterizat drept un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane. Parintele Roger (90 de ani) a murit martea trecuta la Taize, dupa ce a fost injunghiat de ieseanca Luminita Solcan (36 de ani), in fata a 2.500 de credinciosi adunati pentru rugaciunea de seara. Femeia sustine ca nu a dorit sa-l asasineze pe clericul francez si le-a spus anchetatorilor ca “dorea sa-i vorbeasca Fratelui Roger, dar nu a reusit, pentru ca era prea multa lume la slujba”, asa incat a vrut sa-i atraga atentia.

Faptul ca romanca cumparase luni un cutit de la Cluny, in apropiere de Taize, conduce totusi la posibilitatea unui act premeditat, a afirmat un procuror francez. Luminita Solcan, de rit romano-catolic, este fiica unei profesoare de matematica din Iasi. Ea sufera de o afectiune psihica, ce s-a agravat in ultimii zece ani, motiv pentru care trebuia sa urmeze un tratament medicamentos.

Originar din Elvetia, pastorul era respectat de liderii religiosi din intreaga lume. In 1940, fratele Roger a infiintat comunitatea ecumenica internationala de la Taize si a incercat sa gaseasca solutii pentru rezolvarea diferentelor dintre crestini, pentru reconciliere si, de aici, depasirea unor conflicte pe plan international. A adapostit evrei in timpul celui de-al doilea razboi mondial, i-a invitat pe tinerii din toata lumea sa promoveze pacea in tarile lor, prin “pelerinajul increderii pe Pamant”. Papa Ioan Paul al Doilea, Vaclav Havel, Nelson Mandela, Maica Teresa sunt doar cateva dintre personalitatile care au trecut pe la Taize. Numarul celor care vin in fiecare an la Taize sa se roage a ajuns la 100.000.

.

22 August 2005

Vizualizari: 986

Voteaza:

Fratele Roger - Un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE