Institutia bisericeasca a Dobrogei a fost identificata ca mare debitor la bugetul de stat, cu o datorie de peste 11 miliarde de lei. Datoriile prezinta un caracter istoric, ele provenind din anul 2003. Astfel, Arhiepiscopia datoreaza la stat 79.418 RON reprezentand impozitul pe veniturile din salarii, 358.426 RON reprezentand datorii catre CAS, 95.
466 RON datorii catre fondul de somaj si 614.366 RON reprezentand datorii restante catre bugetul asigurarilor sociale de sanatate. Dupa cum se observa, este vorba despre impozite cu retinere la sursa a caror neplata, in cel mult 30 de zile de la scadenta, constituie infractiune, conform art.6 al Legii 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Aceasta neplata genereaza si consecinte sociale, intrucat angajatii Arhiepiscopiei nu mai pot beneficia de drepturile legale privind sistemul asigurarilor sociale, de sanatate si somaj. Pentru aceste valori, caz unic in
Romania printre institutiile din domeniu, a fost demarata si procedura de executare silita. Sechestrul asigurator a fost pus pe 13 autoturisme ale Arhiepiscopiei, in valoare de 108.000 RON. De asemenea, inspectorii fiscali vor demara o serie de investigatii specifice pentru a afla ce alte proprietati mobiliare si imobiliare mai are Arhiepiscopia. Cert este ca Teodosie nu a platit nimic la stat de cand este arhiepiscop al Tomisului, desi Arhiepiscopia nu plateste impozit pe profit si TVA, fiind similara organizatiilor nonguvernamentale. IPS Teodosie spune ca datoriile sunt de numai vreo patru miliarde de lei vechi si nu noua, cum exista in evidentele fiscului. Reprezentantii Arhiepiscopiei, prin vocea contabilului sef, preotul Nicolae Sava, spun ca, in momentul in care le-au cerut sa prezinte legitimatiile de executori fiscali, inspectorii au dat bir cu fugitii. Avocatul Arhiepiscopiei a mai constatat ca una din legile invocate de reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice pentru masurile pe care intentioneaza sa le aplice intra in vigoare abia la sfarsitul acestei luni. Este vorba de Legea 241 din 15 iulie 2005, invocata de DGFP, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr.672 din 27 iulie 2005 si intra in vigoare abia dupa o luna. Actiunea propriu-zisa a fost declansata la finele lunii mai, cand angajatii DGFP Constanta au inceput, dupa cum ne-a precizat directorul executiv Vasilica Mihai, o serie de controale la firmele care au datorii catre bugetul de stat de peste un miliard de lei fiecare. Concomitent, SAF-ANAF a demarat o inspectie fiscala a Arhiepiscopiei, in vederea clarificarii situatiei fiscale. Pana la definitivarea raportului de inspectie fiscala, SAF a trimis decizia nr.5568, prin care se solicita instituirea masurilor asiguratorii asupra bunurilor apartinand institutiei in cauza. Conducerea Arhiepsicopiei, in urma a nu mai putin de cinci intalniri cu reprezentantii fiscului, au incercat sa plateasca cu bilete la ordin emise de protoieriile subordonate, desi ele nu au calitatea de persoana juridica si nu pot participa la un raport de drept, prin care acestea se obligau sa plateaesca Arhiepiscopiei diferite sume de bani la termene care curgeau pana la finele lui 2006, lucru neacceptat de finantisti care acuza o esalonare mascata a creantei, in conditiile in care legislatia nu permite acordarea unor astfel de facilitati fiscale.
Referitor la aceasta situatie, prefectul Danut Culetu a declarat presei ca Arhiepiscopia trebuie vazuta si ca o entitate economica, care are datorii la stat la fel ca toate celelalte institutii si ca biserica in sine si enoriasii nu trebuie sa se sperie ca vor avea de suferit de pe urma acestei proceduri de sechestru. .
Aboneaza-te la newsletter
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.