Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” aniverseaza 70 de ani de existenta. In anul 1936, profesorul Dimitrie Gusti punea bazele realizarii la Bucuresti a Muzeului Satului Romanesc, muzeu care astazi ii poarta numele. Lacas de cultura si arta traditionala romaneasca, Muzeul National al Satului reprezinta o stralucita sinteza a arhitecturii taranesti, o marturie a civilizatiei rurale, a vietii traite de mosii si stramosii nostri. Acest sat al satelor te atrage, te cheama spre a te regasi mereu cu sentimentul ca te afli pe ulita copilariei. Un popas la Muzeul Satului te imbogateste si te purifica, indemnandu-te sa meditezi parca mai adanc la asertiunea poetului-filosof Lucian Blaga, ca “vesnicia s-a nascut la sat”.
Dr. Aurelia Cosma, director programe culturale al muzeului, ne-a spus: “Din anul 1936, Muzeul Satului n-a incetat sa se imbogateasca, gratie muncii si pasiunii celor care au continuat cu daruire si stiinta operelor corifeilor Scolii Sociologice conduse de magistrul Dimitrie Gusti. Muzeul actual nu vrea sa piarda ideea sociologica si de aceea organizeaza programe culturale care vizeaza viata comunitatilor rurale in complexitatea ei. De la datini si obiceiuri legate de sarbatorile de peste an, de munca si ocupatii traditionale, de ciclul vietii, pana la activitatile creatoare ale mesterilor populari ce duc mai departe stravechi indeletniciri ale creatiei populare. Folclorul, cantecul popular adevarat si interpretii sai, formatiile autentice traditionale sunt prezente in spectacole realizate in incinta muzeului. Manifestarile artistice prin care omagiem cei 70 de ani de existenta a muzeului sunt numeroase, diverse, interesante si inedite. Ele au inceput inca de ieri, 16 mai, si vor dura pana duminica, 21 mai. Astazi, de Ziua Muzeului National al Satului “Dimitrie Gusti”, programul debuteaza la ora 10.00 cu alocutiuni ale oficialitatilor si ale oamenilor de cultura, apoi directorul Muzeului, dr. Paula Popoiu, va conduce si ceremonia de inmanare a Plachetei aniversare “Muzeul Satului Romanesc - 70 de ani”, (1936-2006). Vor mai avea loc si alte evenimente: vernisajul expozitiei “Muzeul Satului Romanesc - 70 de ani”, lansarea unei emisiuni filatelice aniversare, lansari de carte, lansari de CD-uri, spectacole cu indragiti interpreti ai cantecului popular romanesc. In aceste zile, asadar, muzeul va fremata prin multitudinea manifestarilor care se vor desfasura aici, a Targului mesterilor populari, incat noi, toti cei care ne desfasuram activitatea in acest muzeu, ne asteptam la o prezenta numeroasa a publicului bucurestean si nu numai”.
Pentru cantecul popular si interpretii sai, Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti” a fost si este o gazda primitoare. Televiziunea Romana in parteneriat cu Muzeul Satului realizeaza in mod frecvent emisiuni folclorice in acest minunat cadru natural, atat de potrivit pentru punerea in valoare a cantecului izvorat din bogata traditie populara romaneasca. Chiar si pentru cei care nu au avut ocazia sa viziteze vreodata Muzeul Satului, locul devine astfel cunoscut, familiar.
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.