O sarbatoare pe zi - Cuviosul Eftimie cel Mare


Acest cuvios parinte, Eftimie cel Mare, a trait pe vremea imparatului Gratian. S-a nascut la Melitina, in cuprinsul mitropoliei Armeniei, din fagaduinta parintilor lui binecredinciosi, Pavel si Dionisia, ca si sfantul Ioan Botezatorul. Numele si l-a primit potrivit cu fagaduinta de sus, caci pe cand parintii lui se rugau sa aiba fii, glas de sus a venit spunandu-le sa se bucure si sa fie cu voie buna (Eftimie = voie buna).

Dupa moartea tatalui sau, mama sa l-a incredintat fratelui ei, care era preot, iar la vremea potrivita, episcopul Evtroniu al Melitinei, l-a hirotonit preot. La varsta de 29 de ani, s-a dus la Ierusalim si s-a salasluit intr-una din pesterile din munte, unde izbavea pe multi din boli grele.

Stralucirea launtrica a sufletului acestui cuvios a vadit-o si stalpul de foc, care se pogora din cer, cand cuviosul slujea, si sta langa el pana se termina Sfanta Jertfa, vazut fiind de toti cei din jurul lui. El vedea cu mintea si gandurile celor ce se apropiau de Sfanta Cuminecatura, cunoscand pe cel ce avea cugetul curat si pe cel ce era intinat, aceasta fiind semn al curatiei celei mai desavarsite. N-a cautat niciodata vreo marire omeneasca, ci, toata viata, a ramas un simplu iubitor de straini si un indrumator de sihastri.

Acest fericit s-a mutat catre Domnul, la 97 de ani, in timpul imparatului Leon cel Mare.

.

19 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1114

Voteaza:

O sarbatoare pe zi - Cuviosul Eftimie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE