Prima carte scrisa in limba romana, in pericol de a se deteriora

Din cauza conditiilor improprii de depozitare din Protopopiatul Orastie, Prima carte scrisa in limba romana, in pericol de a se deteriora

Colectia aflata in gazduirea Protopopiatului Orastie ce cuprinde un numar de 3.078 de piese, dintre care 2.300 de carti religioase si 778 de icoane pe sticla si lemn risca sa se deterioreze din cauza conditiilor improprii in care este depozitata, informeaza RomNET.

“Conditiile de depozitare a cartilor si icoanelor sunt mai mult decat insalubre.
Ele ar trebui sa stea la o temperatura si umiditate constanta.

Noi am prezentat in repetate randuri la Episcopia Aradului si Hunedoarei situatia acestei colectii, insa ni s-a raspuns ca, din lipsa de fonduri, nu ni se pot asigura bani pentru a salva colectia. Ar trebui ca specialistii in patrimoniu, de la Ministerul Culturii si Cultelor, sa vina, sa inventarieze si sa ia masurile ce se impun”, a declarat Protopopul Ionel Dumbrava.

La randul sau, muzeograful Maria Basarab, specialist in carte veche, a declarat ca “exista in depozitul din Orastie numeroase tiparituri rare, foarte vechi, manuscrise deosebit de valoroase pentru cultura si istoria nationala. De asemenea, majoritatea celor peste 700 de icoane pe lemn si pe sticla sunt de o mare valoare”. Piesele de patrimoniu au fost stranse, incepand din 1982, din toate parohiile judetului Hunedoara.

Printre piesele aflate in Protopopiatul Orastie se numara “Cazanie a lui Varlam”, prima carte in limba romana de pe teritoriul Moldovei datand din anul 1643, un exemplar din 1648 din “Noul Testament de la Balgrad (vechiul nume al municipiului Alba Iulia – n. red.), precum si o “Evanghelie” din 1682 descoperita in casa parohiala din Martinesti.

.

10 Ianuarie 2006

Vizualizari: 3075

Voteaza:

Prima carte scrisa in limba romana, in pericol de a se deteriora 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE