Actualul Seminar Teologic Liceal Ortodox a fost construit in urma cu 50 de ani, cand Biserica Ortodoxa Romana, fiind separata de stat a fost nevoita sa-si infiinteze si organizeze propriul ei invatamant teologic de grad mediu si superior. Infiintat in toamna anului scolar 1948-1949 in Bucuresti, in locul celor doua seminarii Central si Nifon, acum desfiintate - “Scoala medie tehnica de cantareti bisericesti”, avea programa de invatamant foarte saracacioasa.
Pana in 1955 cand s-a reorganizat, devenind “Scoala de cantareti bisericesti si Seminarul teologic”, in structura ei s-au produs unele imbunatatiri: numarul anilor de studii a crescut (de la doi la trei, la patru si apoi la cinci); a crescut efectivul de elevi, la peste o suta; s-au inmultit obiectele de invatamant, atat cele teologice, cat si cele laice; a crescut numarul cadrelor didactice. La sfarsitul fiecarui an scolar au fost prevazute examene generale la toate materiile. Dupa primii doi ani de cursuri, care constituiau ciclul “scolii de cantareti” avea loc examen pentru obtinerea Diplomei de cantaret bisericesc; urmatorii trei ani constituiau “ciclul seminarial”, care se incheia cu examenul pentru Diploma de absolvire a Seminarului Teologic.
Prin adoptarea unui nou Regulament al invatamantului teologic s-a renuntat la prima parte a denumirii oficiale a scolii, ramanand in uz numai cea de a doua parte: “Seminarul Teologic”.
Schimbari de locatii si prigoane in anii de inceput ai comunismului
In primii ani de existenta a functionat in cladirile de la Radu-Voda, dupa aceea la Manastirea Plumbuita de la marginea Bucurestilor, iar intre 1952-1957 la Curtea de Arges, in perimetrul Manastirii lui Neagoe Basarab. Scoaterea scolii din Bucuresti s-a facut din dispozitia conducerii superioare de partid si de stat deoarece se considera nepotrivit din punct de vedere politic-ideologic ca in “cel mai mare oras socialist al tarii” sa existe si sa functioneze doua institutii de “invatamant mistic-religios” - Institutul Teologic Universitar si Scoala de Cantareti Bisericesti. In cladirile de la Radu-Voda, sechestrate de stat, a functionat dupa aceea o scoala politica de partid, apoi Liceul “Ion Creanga”. Pe durata functionarii la Curtea de Arges, elevii Seminarului Teologic proveneau din cuprinsul a doua eparhii: a Bucurestilor si a Ramnicului. Dupa transferarea scolii la Bucuresti, elevii apartinand Ramnicului au ramas la dispozitia centrului lor eparhial, urmand a-si continua studiile la Scoala de Cantareti Bisericesti de la Manastirea Turnu sau la Seminarul Teologic de la Craiova.
In toamna anului 1957 Seminarul Teologic de la Curtea de Arges a fost adus din nou in Bucuresti si adapostit in cladirea Institutului Teologic, unde avea sa functioneze pana la anul 1971, cand Seminarul Teologic a fost asezat din nou in fostul Internat Teologic, ale carei cladiri fusesera renovate de Prea Fericitul Parinte Patriarh Iustinian, si unde functioneaza si in prezent.
Corpul profesoral ce a functionat la Curtea de Arges, restructurat aproape in intregime, a fost inlocuit cu profesori bucuresteni. Tot in acea perioada asupra Bisericii Ortodoxe Romane, ca institutie, si asupra clericilor si conducatorilor ei se dezlantuie un nou val de prigoana politica si ideologica atee; multe din manastiri sunt desfiintate, vietuitorii lor sunt dezbracati de rasa monahala si lasati in voia soartei. La Seminarul Teologic din Bucuresti, in 1959, sunt indepartati de la catedra patru profesori, din care doi sunt arestati si condamnati politic; sunt indepartati din scoala si doi elevi, pentru folosisera materialui didactic “subversiv”: harta Romaniei in granitele ei intregite dintr-un manual de Istoria Bisericii Romane. Dupa perchezitii in dulapurile si pupitrele elevilor cat si in Biblioteca Seminarului s-a confiscat tot ce parea subversiv si i s-a dat foc in prezenta elevilor si a profesorilor. Sub aparenta legalitatii, unor elevi nu li s-au acordat vize de flotant in Capitala pentru urmarea studiilor, acestia fiind nevoiti sa se intoarca acasa. Dupa anul 1964 conditiile de desfasurare a activitatii zilnice din Seminar imbraca haina normalitatii, desi vi-gilenta antireligioasa a autoritatilor oficiale continua sa fie activa.
Revolutia a adus schimbari
Dupa evenimentele din decembrie 1989 si a schimbarilor ce au avut loc, Seminarul Teologic Ortodox din Bucuresti a devenit Seminarul Teologic Liceal Ortodox si a fost inclus in schema Ministerului Invatamantului si adaptat la modul de organizare si functionare a liceelor teoretice laice. Incepand cu anul scolar 1990-1991 programa analitica din invatamantul teoretic de stat a fost introdusa si in seminariile teologice liceale ortodoxe. Alaturi de materiile teologice care dau profilul scolii, au fost introduse numeroase alte materii din invatamantul liceal, ce nu se studiasera pana atunci in seminariile teologice: Matematica, Fizica, Chimia, Logica, Psihologia, Biologia, s.a., pentru care au fost incadrati profesori laici de specialitate, unii cu statut de profesori definitivi si cu gradul I si II didactic, altii incadrati ca suplinitori.
In cei cincizeci de ani de existenta si activitate neintrerupta la actualul Seminar Teologic Liceal Ortodox din Bucuresti au functionat ca directori 12 cadre didactice, cei mai multi clerici, dintre care 6 cu doctoratul in Teologie.
Incepand din anul scolar 1999-2000 procesul de invatamant se desfasoara intr-un spatiu aflat in sectorul 5, in strada Salaj-Bacau nr. 1, langa Scoala 147, “Petrache Poenaru”; astfel s-a ajuns in situatia in care elevii sunt cazati in doua locuri (la Seminarul Teologic si Facultatea de Teologie) si invata in alt sector. In prezent isi desfasoara activitatea ca director Pr. Prof. Dr. Aurel Mihai. Dintre profesorii care sunt in activitate, cinci sunt posesori a cate doua diplome universitare: una de profil teologic, alta de profil laic, iar cativa dintre profesorii tineri, la inceput de activitate didactica, isi pregatesc doctoratul in cadrul Facultatii de Teologie.
“Singurul seminar din Arhiepiscopia Bucurestiului”
Interviu cu Directorul Seminarului, Pr. Prof. Dr. Aurel Mihai
- Prea cucernice parinte director, care au fost cauzele ce au condus la construirea unei noi cladiri in incinta seminarului?
- Avandu-se in vedere ca scoala functiona intr-o cladire veche de o jumatate de secol ce avea un ridicat grad de seismicitate, incepand cu anul scolar 1998-1999 s-a luat hotararea construirii unei noi cladiri care sa asigure un spatiu de invatamant optim si sa corespunda necesitatilor specifice unui Seminar Teologic.
- Cine si-a adus aportul la ridicarea acestei cladiri?
- Referitor la lucrarile actuale de executie va pot spune ca toate se desfasoara sub directa indrumare a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, a Prea Sfintitului Parinte Varsanufie Prahoveanul - episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, sprijinit de Parintele Consilier Cultural Mihai Hau, iar din partea autoritatilor locale ne bucuram de sprijinul d-lui Adrian Inimaroiu - primarul sectorului 4, d-lui Radu Silaghi - viceprimarul sectorului 4, d-lui Constantin Filip - directorul general al D.G.A.U.I.S.C - sector 4 si nu in ultimul rand de sprijinul Inspectoratului Scolar, atat al Capitalei cat si al Sectorului 4 - prin d-na inspector scolar coordonator prof. Gabriela Postescu, fiind ajutati si de dl Sorin Daniel Solomon, reprezentantul Consiliului Local al Sectorului 4 in Consiliul de Administratie al Seminarului, cunoscand toate problemele noastre, face vie prezenta comunitatii locale in viata scolii noastre. Construirea acestei cladiri a fost finantata in proportie de 50% de Banca Mondiala prin U.M.P.R.S. (Unitatea de Management a Proiectului de Reabilitare a Scolilor) de pe langa M.E.C., iar restul prin ajutor financiar local. In acest moment fondurile Bancii Mondiale au fost epuizate, cladirea fiind ridicata, acoperita si inchisa cu ferestre in totalitate; de asemenea a fost realizata canalizarea si aductiunea cu apa, fiind in curs de executare racordarea la gaze naturale, existand in stoc materialele si obiectele sanitare necesare dotarii demisolului si parterului.
- Avandu-se in vedere amploarea acestei investitii, in ce stadiu se afla acum constructia?
- In acest moment cladirea a Seminarului Teologic Ortodox din Bucuresti este ridicata, inchisa cu ferestre, a fost realizata canalizarea, racordarea cu apa si racordarea la reteaua de gaze naturale. Putem spune ca se asigura conditiile optime a procesului instructiv-educativ al elevilor. Din 14 februarie 2005 au fost date in functiune inca 9 sali de curs si 1 laborator de informatica, dotat cu 25 calculatoare si server prin cadrul programului SEI derulat prin Ministerul Educatiei si Cercetarii. Urmeaza, asadar, finalizarea celorlalte trei niveluri (etajul I, II si mansarda), aici fiind demarate proiectarea si selectia de oferte pentru amenajarea unei biblioteci moderne, apoi a unui cabinet medical cu izolator pentru elevi, continuandu-se cu camere de internat si paraclis (la etajul I) in vederea asigurarii unei bune pregatiri liturgice si de formare spirituala. Incepand cu semestrul al doilea al anului scolar 2005-2006, orele de curs se desfasoara intr-un singur schimb, datorita amenajarii claselor de la demisol si a cabinetului de informatica.
- Cand se vor finaliza lucrarile la noua cladire a seminarului?
- De altfel, in paralel, actionam pentru amenajarea curtii interioare prin decopertari, scurgeri si alte activitati specifice. In concluzie, estimam ca in conditiile de austeritate bugetara in aproximativ 1-2 ani vom putea sa incheiem toate lucrarile, avand in vedere si accesarea unor fonduri guvernamentale pentru executarea unei Sali de sport pentru pregatirea armonioasa a elevilor nostri. Institutia noastra este singurul Seminar Ortodox din raza Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor. Putem spune – fara teama de a gresi – ca aceasta noua cladire este singura scoala ridicata din temelii in Bucuresti, dupa 1989.
Virgil Nesa
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.