Sf. Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges


Sfanta Mucenita Filofteia ale carei moaste se gasesc la Curtea de Arges, este pomenita cu lauda in fiecare an in ziua de 7 decembrie.

Aceasta zi a fost aleasa ca data de praznuire, dupa ziua Sfantului Nicolae, intrucat moastele ei au stat secole in sir in biserica domneasca din Curtea de Arges, ce are hramul Sfantului Nicolae.

Sfanta s-a nascut la inceputul sec. al XIII-lea in orasul-cetate bulgar, Tarnovo, din parinti crestini care i-au dat nume de botez “Filofteia” (in gr.= iubitoarea de Dumnezeu).

Ramanand orfana de maica nu s-a dat la jocuri copilaresti, nu s-a lipit de inima ei nici una din cele lumesti.

Sfanta Filofteia mergea deseori la biserica si asculta cu luare-aminte Sfintele Scripturi, adaptandu-se cu invataturile ce se citeau acolo.

Mama vitrega pornindu-se asupra fiicei sale cu ura si cu pizma, o ocara si o batea, o chinuia cu diferite munci, o para tatalui sau, ii facea fel de fel de necazuri si de schingiuiri.
Tatal ei era intunecat la minte si o batea pentru ca ea socotea cele lumesti gunoaie, cum zice Apostolul, si n-are purtare de grija pentru trupul.

Pe cand avea varsta de 12 ani sfanta a inceput a fi trimisa de mama ei vitrega sa-i duca mancare la camp tatalui. Pe drum sfanta impartea din mancarea tatalui si celor saraci iar acestuia nu-i erau suficiente niciodata bucatele.

De aceea si-a pus in gand sa o pandeasca iar cand a vazut ca din mancarea ce-i era destinata impartea saracilor, a dat cu o barda dupa ea, ranind-o la picior. Curgand-i sange din picior, a trecut cu slava la Domnul, iar sfantul ei trup a stralucit cu slava cereasca, incat lumina si locul dimprejur. La aceasta minune a venit clerul si poporul si facand rugaciuni au vrut sa duca trupul in cetate dar n-au putu nici macar sa-l miste.

Voia lui Dumnezeu si a sfintei nu era de a merge cu dansii in cetatea care era patria ei. Atunci au inceput a spune numele a diferitelor locuri de dincolo de Dunare. Cand au pomenit numele orasului Curtea de Arges trupul sfintei s-a usurat. Voia sfintei era ca sa mangaie cu credinta cea dreapta poporul romanesc.

La Dunare a fost intampinata de domnitor, cler si credinciosi cu rugaciuni, cantari duhovnicesti, lumanari si tamaie.

Moastele ei au fost aduse in Tara Romaneasca numai dupa anul 1393, cand bulgarii au fost ocupati de turci, pentru a nu fi profanate de acestia. Au fost asezate in biserica domneasca Sf. Nicolae din Curtea de Arges.

Moastele Sfintei au ramas acolo pana in 1893, cand au fost mutate in bisericile Sfantul Gheorghe, apoi la Adormirea Maicii Domnului-Olari, din aceeasi localitate. Din 1949 au fost mutate in paraclisul din incinta acestei biserici, unde se gasesc si azi.

Astfel, Sfanta Filofteia a devenit o adevarata ocrotitoare a Tarii Romanesti.
Sfintei Muncenite Filofteia i se cuvine toata slava in vecii vecilor. Amin.

.

06 Decembrie 2005

Vizualizari: 2651

Voteaza:

Sf. Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE