Biserica si imaginea Romaniei

 

Din punct de vedere crestin, tema imaginii Romaniei ridica mai curand problema demnitatii nationale a celor care s-au nascut pe teritoriul patriei noastre, decat cea a brand-ului de tara. O imagine de tara nu poate fi consolidata fara a se tine seama de statutul social al locuitorilor ei, in special de principalul pericol pe care il reprezinta pentru aceasta proasta impresie a romanilor despre ei insisi. In acest sens, este elocventa expresia cu care un imigrant roman aflat la munca in strainatate ii definea pe cei care, asemenea lui, plecasera din tara ca sa isi faca o situatie materiala “dincolo”: “Noi suntem sclavii lumii moderne!”. Iata de ce, consideram ca, la fel de importanta ca si formarea unei opinii publice internationale favorabile tarii noastre, este si consolidarea imaginii Romaniei in sufletele romanilor.


Vizita Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Vatican si in Italia, din anul 2002 a facut parte din actiunile de promovare a imaginii externe a Romaniei.

Cu acest prilej, aflandu-se in mijlocul comunitatii de credinciosi romani - in mare parte imigranti romani aflati la munca in Italia - ai parohiei ortodoxe romane Scala Caeli din Roma, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane s-a adresat celor prezenti in felul acesta: “Va pun la inima datoria de a purta cu cinste numele de roman. Sunteti sortiti sa adeveriti si sa pastrati aici numele de Rromani si, totodata, sa marturisiti virtutea, cinstea, demnitatea, stralucirea si omenia romaneasca” (miercuri, 9 octombrie 2002). Cat de mult a contat vizita aceasta pentru romanii de acolo, se poate observa dintr-o declaratie a unui imigrant aflat la munca in Italia, consemnata de jurnalistul italian Giampaolo Mattei: “Daniel, de confesiune ortodoxa, a avut astazi posibilitatea de a strange mana Patriarhului Teoctist. Mi-a spus, roaga-te, iar eu voi incerca, de acum incolo, sa ma rog in fiecare zi. Sunt zugrav, traiesc la Roma de trei ani si trebuie sa spun ca nu este usor sa traiesti departe de casa si de persoanele dragi.” L'Osservatore Romano, 14-15 oct. 2002).


Din punct de vedere al interesului national, suferinta unui singur roman reprezinta o slabire a puterii intregului popor. Astfel, pentru a salva de la decadere sau chiar distrugere natiunea romana este nevoie de ample proiecte care sa conduca la intarirea caracterului fiecarui roman in parte, facandu-l apt pentru cel mai inalt grad de civilizatie. Acest lucru, insa, nu este posibil fara a aprecia valoarea demnitatii umane, asa cum este recunoscuta de Biserica, fiind considerata un dar dumnezeiesc datorita caruia fiecare dintre noi suntem egali inaintea lui Dumnezeu.


Recunoasterea demnitatii umane, din punct de vedere crestin, depinde de practicarea virtutii credintei. Cu alte cuvinte, cultivarea sentimentului identitatii de credinta a poporului, prin armonizarea adecvata a vointei oamenilor cu vointa lui Dumnezeu, reprezinta o garantie a calitatii tuturor actiunilor intreprinse cu ajutorul acestei virtuti in plan religios, cultural, social, politic, juridic, economic s.a. Dat fiind faptul ca Romania este o tara cu o populatie majoritar crestin-ortodoxa si ca, in general, increderea in Biserica figureaza constant in topul increderii pe care romanii o acorda diferitelor institutii din Romania, virtutea credintei constituie una dintre valorile romanesti care contureaza, de fapt, imaginea de ansamblu a tarii noastre. Din aceasta cauza, preocuparea Bisericii pentru imaginea Romaniei nu poate fi alta, de fapt, decat preocuparea acestei institutii divino-umane pentru credinta corecta a tuturor credinciosilor ei.


Bogdan Aurel TELEANU

.

29 Septembrie 2005

Vizualizari: 1507

Voteaza:

Biserica si imaginea Romaniei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE