Din punct de vedere crestin, tema imaginii Romaniei ridica mai curand problema demnitatii nationale a celor care s-au nascut pe teritoriul patriei noastre, decat cea a brand-ului de tara. O imagine de tara nu poate fi consolidata fara a se tine seama de statutul social al locuitorilor ei, in special de principalul pericol pe care il reprezinta pentru aceasta proasta impresie a romanilor despre ei insisi. In acest sens, este elocventa expresia cu care un imigrant roman aflat la munca in strainatate ii definea pe cei care, asemenea lui, plecasera din
Vizita Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Vatican si in Italia, din anul 2002 a facut parte din actiunile de promovare a imaginii externe a Romaniei.
Din punct de vedere al interesului national, suferinta unui singur roman reprezinta o slabire a puterii intregului popor. Astfel, pentru a salva de la decadere sau chiar distrugere natiunea romana este nevoie de ample proiecte care sa conduca la intarirea caracterului fiecarui roman in parte, facandu-l apt pentru cel mai inalt grad de civilizatie. Acest lucru, insa, nu este posibil fara a aprecia valoarea demnitatii umane, asa cum este recunoscuta de Biserica, fiind considerata un dar dumnezeiesc datorita caruia fiecare dintre noi suntem egali inaintea lui Dumnezeu.
Recunoasterea demnitatii umane, din punct de vedere crestin, depinde de practicarea virtutii credintei. Cu alte cuvinte, cultivarea sentimentului identitatii de credinta a poporului, prin armonizarea adecvata a vointei oamenilor cu vointa lui Dumnezeu, reprezinta o garantie a calitatii tuturor actiunilor intreprinse cu ajutorul acestei virtuti in plan religios, cultural, social, politic, juridic, economic s.a. Dat fiind faptul ca Romania este o tara cu o populatie majoritar crestin-ortodoxa si ca, in general, increderea in Biserica figureaza constant in topul increderii pe care romanii o acorda diferitelor institutii din Romania, virtutea credintei constituie una dintre valorile romanesti care contureaza, de fapt, imaginea de ansamblu a tarii noastre. Din aceasta cauza, preocuparea Bisericii pentru imaginea Romaniei nu poate fi alta, de fapt, decat preocuparea acestei institutii divino-umane pentru credinta corecta a tuturor credinciosilor ei.
Bogdan Aurel TELEANU
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.