Descoperire arheologica in centrul Bucurestiului


Langa biserica parohiei Udricani au fost descoperite 21 de morminte

De o saptamana, pe strada Dr. Iuliu Barash, la numarul 11, in vecinatatea Teatrului Evreiesc, e forfota mare. Langa biserica parohiei Udricani s-a descoperit cel mai mare sit arheologic al Bucurestiului. Ctitorita de jupan Udrecan Culcerul, la 1735, parohia Udricani este una dintre cele mai vechi biserici din Capitala. Intre 1985 si 1986 a fost inconjurata de imobile apartinand, in marea lor majoritate, Comunitatii Evreiesti din Romania, care au fost daramate la ordinul lui Nicolae Ceausescu, pentru extinderea ariei „Centrului Civic”.

Bisericuta si Teatrul Evreiesc au scapat ca printr-o minune de buldozerele comuniste.


Cele mai importante vestigii

„Am gasit  21 de cruci si, dupa parerea noastra, acest sit reprezinta cea mai importanta descoperire din punct de vedere arheologic a Bucurestiului”, dupa cum ne-a declarat dr. Gheorghe Manucu, seful sectiei arheologie a Muzeului Municipiului Bucuresti, in timp ce coordona entuziasmat muncitorii care sapau. El a adaugat ca „descoperirea este cu atat mai importanta cu cat restul vestigiilor istorice a fost distrus de furia lui Ceausescu, pentru a construi o noua Capitala”.


Numele calugarilor, ramase pe cruci

Cele 21 de cruci sunt, dupa cum afirma dr. Gheorghe Manucu, cele mai vechi descoperite in perimetrul Bucurestiului Vechi si dateaza din anii 1813-1816, avand inscrise pe ele numele unor calugari si calugarite: monahia Stamate, Aristia, egumenul Gheorghe. „Cimitirul este foarte vechi si are morminte suprapuse - unele probabil din secolul XVIII - pentru ca sub Cuza se interzic inmormantarile in cimitirele de langa biserici si manastiri si se infiinteaza cimitirele la marginele oraselor”, a adaugat arheologul Gheorghe Manucu, seful acestui santier.


Un paroh iubitor de istorie

Importanta descoperire s-a produs intamplator. Noul  paroh, preot conf. dr. Constantin Patuleanu, s-a apucat sa restaureze Biserica Udricani, monument istoric din secolul XVIII, aflat azi in stare de degradare avansata. „E un loc plin de istorie. Inca de acum 300 de ani, aici au functionat „Asezamintele Udricani”, un azil de batrani, scoala romaneasca, scoala de caligrafie si Institutul de binefacere „Protopopul Tudor Iconomu””.


In sfantul lacas au invatat sa scrie Anton Pann si Vacarestii

Biserica Udricani avea implicare in social inca din secolul al XVIII-lea, dar era si factor de cultura  pentru ca  aici au invatat sa scrie romaneste logofatul Greceanu, Vacarestii, Anton Pann, Nanescu, Petre Ispirescu,  dupa cum povesteste parintele Constantin Pauleanu. Ambitios, tanarul preot vrea sa redea sclipirea de altadata a bisericii, dar sa si reinfiinteze azilul de batrani. Din pacate se confrunta cu grave probleme financiare, insasi lucrarile arheologice fiind platite de parohie. „Suma totala ar fi de 100.000 de euro, dar cred ca vom gasi sponsori si credinciosi care sa se implice in acest proiect istoric”, spera parintele.

Florian Bichir

.

11 Octombrie 2005

Vizualizari: 1577

Voteaza:

Descoperire arheologica in centrul Bucurestiului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE