Desi declarata monument istoric, Biserica Sfantul Nicolae din Hunedoara este considerata o biserica veche, ca oricare alta.
Desi se poate mandri cu una dintre cele mai vechi biserici din
Edificiul, situat pe o colina, destul de aproape de centrul vechi al Hunedoarei si de Castelul Corvinestilor, intriga in primul rand prin forma sa. Biserica a fost ridicata in mai multe etape, lucru care se vede mai ales din reprezentarile sale grafice in documentele istorice.
Indiferenta
Despre Biserica Sfantul Nicolae se stiu prea putine, cu toate ca marea familie a Corvinilor a fost cea care a decis atat demolarea, cat si reconstruirea ei. Istoricii zonei vorbesc cu multe aproximari si fac supozitii. Biserica este declarata „monument istoric”, dar atat. Nu apare in niciunul dintre putinele pliante turistice ale zonei.
Monumentul a suferit o lunga restaurare in perioada 1996-2003. Din nefericire, si-a pierdut din farmec pentru ca peretii exteriori au fost tencuiti. Nu se mai vede astfel peretele de piatra, specific pentru constructiile de Ev Mediu. A fost insa reparat acoperisul si a fost intarita fundatia. Monumentul arata acum acceptabil, cel putin pe dinafara. Pictura interioara, si ea veche de secole, implora pentru o restaurare.
Parintele paroh Gratian Bornemisa pare multumit ca, de doi ani, nu mai ploua prin acoperis, deoarece si acesta a fost restaurat.
Posibilitati financiare limitate
Consilierul primariei pe probleme culturale, artistul plastic Constantin Zgambau, a dovedit ca nici macar el nu cunoaste adevarata valoare a Bisericii Sfantul Nicolae: „Nu stiu cat este de veche biserica. Edificiul nu este in patrimoniul nostru”, spune scurt si taios Zgambau.
Directorul interimar al Directiei Judetene pentru Cultura Culte si Patrimoniu National, Ioan Sicoe, pare mai bine informat despre Biserica Sfantul Nicolae, dar, in acelasi timp, resemnat: „Nu demult am fost cu un grup de turisti straini la Castel, dupa care i-am dus la Biserica Sfantul Nicolae. Acolo n-au mai fost deloc atenti la ceea ce li se prezenta, ne-a declarat el. Noi am facut o serie de materiale in care acest obiectiv este inclus, dar e drept ca edificiul merita o promovare in adevaratul sens al cuvantului. Aici insa noi putem contribui doar din punct de vedere stiintific, din cauza ca financiar nu avem nicio posibilitate”, a mai adaugat directorul interimar.
Blestemul bisericii
La inceputul secolului al XV-lea, s-a dezvoltat aici comunitatea catolica. Tot in acea perioada, Iancu de Hunedoara a trecut la catolicism. In februarie 1456, Capistrano, unul dintre inaltii prelati ai Papei, a obtinut aprobarea lui Iancu de Hunedoara sa darame biserica ortodoxa. Cateva luni mai tarziu, atat Capistrano, cat si Iancu de Hunedoara trec la cele vesnice. Fiul cel mare al lui Iancu, Ladislau, a dat ordin ca biserica ortodoxa sa fie reconstruita. Nu a apucat insa sa-si vada ordinul dus la indeplinire pentru ca, un an mai tarziu, a fost decapitat. Fratele sau, Matei Corvin, a reintarit „diploma” data pentru reconstruirea bisericii. Initial, s-a ridicat un lacas din lemn, iar la mijlocul secolului al XVll-lea reapare biserica din piatra. In jurul anului 1700 este adus aici un iconostas de lemn, probabil cel mai vechi iconostas de lemn existent la noi in
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.