Arta crestina la Dervent

 

Simbolurile crestine incrustate din vechime de locuitorii meleagurilor noastre sunt studiate ca dovezi arheologice, istorice, etnografice. Astazi, insa, a repeta aceleasi simboluri nu mai tine neaparat de traditie, ci mai degraba de arta. Asa s-au gandit 12 artisti plastici romani, dornici de un experiment unic: s-au adunat la Manastirea Dervent , au stat printre calugari, au creat, au recreat un intreg concept plastic crestin adaptat mijloacelor de expresie de astazi. Mixajul a fost o reusita nu numai din punct de vedere artistic, dar si spiritual: oamenii s-au declarat in mod esential transformati, s-au redescoperit. Rezultatul plastic se poate vedea la galeria Artexpo de la Teatrul National Bucuresti.

 

Initiativa acestei tabere apartine staretului manastirii, parintele Andrei, impreuna cu artistul plastic Ernest Budes, iar in organizare s-au implicat si arheologii Muzeului Dunarii de Jos. Acestia au pus la dispozitia artistilor imagini ale descoperirilor facute in bisericutele rupestre de la Canaraua Fetii, Basarabi (Dobrogea) si de la Valea Seaca (Suha Reka, Bulgaria). Intalnim, de aceea, simbolul crestin multisecular al pestelui in cateva dintre lucrarile prezentate aici. Diana Braescu l-a asezat pe o toaca prelunga, pe care puzderia de cruci se termina, fiecare, in coada de randunica (un eufemism al cozii de peste?). Maria Roxana Cioata a ales, ca model, coloanele bisericilor in ruina, pe care le-a innobilat cu cate o aripa de inger. Ansamblul din lut esentializeaza o forma stabila, coloana, care face, aici, cat o biserica intreaga. Expozitia demonstreaza un studiu atent al formelor si sugestiilor crestine, iar staretul Andrei e de parere ca artistii au fost chiar atinsi de fiorul divin: "Toate lucrarile au fost facute cu sensibilitatea omului credincios. Recunosc ca am avut mari emotii la inceput, dar artistii s-au incadrat usor in programul manastirii si au suportat fara probleme regimul nostru, posturile si programul zilnic."

 

Dupa ce au creat troite din lut, mici icoane ale clopotelor, imagini ale manastirii, ba chiar portrete ale staretului Andrei, dupa ce au atins crucile din secolele II-IV, considerate de leac, artistii plastici au atins alte niveluri existentiale. Sublimarea in arta s-a produs instantaneu: "Locul acesta incarcat de energie pozitiva a provocat o schimbare esentiala in fiecare dintre ei. O nauceala, cum i-am spus noi. Pur si simplu, s-au trezit la biserica, s-au trezit credinciosi!", a marturisit Marian Neagu, expert in arta preistorica, directorul Muzeului Dunarii de Jos. (G.I.)

.

20 Septembrie 2006

Vizualizari: 2860

Voteaza:

Arta crestina la Dervent 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE