Camera Deputatilor a cazut de acord cu Patriarhia in privinta Catedralei Neamului


Patriarhia Romana si Secretariatul General al Camerei Deputatilor s-au inteles in ceea ce priveste ridicarea Catedralei Mantuirii Neamului, astfel incat in cel mai scurt timp posibil va fi semnat protocolul de predare-primire a terenului de pe Calea 13 Septembrie, se arata intr-un comunicat.

Decizia a fost luata, ieri, la sediul Ministerului Culturii si Cultelor, intr-o intalnire la care au participat reprezentanti ai principalelor institutii implicate in proiectul de construire a Catedralei Mantuirii Neamului. In urma discutiilor, s-a decis deblocarea procedurilor pentru intocmirea procesului de predare-primire intre Camera Deputatilor si Patriarhia Romana "in cel mai scurt timp".

Accentul s-a pus in primul rand pe finalizarea formalitatilor legale pentru construirea lacasului de cult, atragandu-se atentia ca exista un protocol prevazut de lege care trebuie respectat de toata lumea. Potrivit Mediafax, Adrian Iorgulescu a precizat ca "suma a fost mult supraevaluata" si "ar putea sa nu mai fie necesara", referindu-se la fondurile solicitate de Secretariatul General al Camerei Deputatilor, de 15,3 milioane RON, pentru predarea si amenajarea terenului pe care ar urma sa fie ridicat lacasul de cult.

"Din discutiile pe care le-am avut, constructia nu va afecta in nici un fel retelele existente de termoficare, de apa (de pe teren). Deci sumele pe care le-a introdus Secretariatul General al Camerei Deputatilor nu se justifica", a sustinut Adrian Iorgulescu.

Deocamdata nu se poate face o estimare privind data demararii efective, dar ministrul apreciaza ca sunt sanse sa inceapa la primavara.

"Dupa discutiile pe care le-am avut aici cu reprezentantii tuturor institutiilor reprezentative plec cu o nadejde sfanta in implinirea gandului nostru sa putem incepe Catedrala mai curand", a declarat pentru Mediafax Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane. Parintele Costel Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, ne-a declarat: "Am remarcat disponibilitatea pentru demararea lucrarilor, inclusiv a domnului secretar general al Camerei Deputatilor, Mihai Unghianu. Acum asteptam faptele".

Biserica Ortodoxa Romana a semnat, pe 30 noiembrie, actul prin care a desemnat Ordinul Arhitectilor din Bucuresti sa studieze terenul de la Palatul Parlamentului si sa inceapa lucrarile de amplasament. Lucrarile au fost blocate de Secretariatul General al Camerei Deputatilor care a solicitat o suma considerata "exagerata" pentru predarea terenului din Calea 13 Septembrie.

.

26 Ianuarie 2006

Vizualizari: 1118

Voteaza:

Camera Deputatilor a cazut de acord cu Patriarhia in privinta Catedralei Neamului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE