Cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului a fost recunoscut de Israel

 

La 28 octombrie 2007, un comitet ministerial israelian, insarcinat cu relatia cu Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului, a facut recomandarea recunoasterii Patriarhului Teofilos al III-lea. Desi intronizat din anul 2005, Patriarhul Ierusalimului nu a primit recunoastere decat din partea Autoritatii Palestiniene si a Iordaniei.

La 22 august 2005, a avut loc la Ierusalim intronizarea Patriarhului Teofilos al III-lea, eveniment la care a participat si o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, condusa de PS Vincentiu Ploiesteanu, Episcop vicar patriarhal, fost Superior al asezamintelor romanesti din Tara Sfanta.

 La intronizare, noul Patriarh a promis ca va conduce ca un parinte bun comunitatea crestina, iar ierarhii si credinciosii de la Sfantul Mormant vor cauta sa fie o faclie pentru intreaga lume crestina.

Actualul Patriarh al Ierusalimului s-a nascut in tinutul Gargaliani, din regiunea Mesonia, Grecia, in 1952.

In 1964, a intrat in comunitatea monahala a Sfantului Mormant. In anul 1970 a absolvit Scoala Patriarhala din Ierusalim, fiind tuns in monahism in acelasi an.

 

La 1 iulie 1970, a fost hirotonit diacon, iar  dupa 5 ani de slujire a fost hirotonit preot. Dupa absolvirea Facultatii de Teologie din Atena, a revenit la Sfantul Mormant, unde a ocupat mai multe functii, pana la 22 august 2005, cand a fost ales cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului.

Patriarhia Ortodoxa a Ierusalimului este una dintre cele mai vechi Biserici Ortodoxe, dat fiind faptul ca acolo a predicat pentru prima data Mantuitorul nostru Iisus Hristos si tot acolo s-au intemeiat primele comunitati ortodoxe.

Un decret regal iordanian a aprobat alegerea lui Teofilos al III-lea, Arhiepiscop de Tabor, ca Patriarh grec-ortodox al Tarii Sfinte. Autoritatea palestiniana l-a recunoscut la 19 septembrie 2005. Legile de organizare a Patriarhiei de Ierusalim arata ca un Patriarh trebuie confirmat in functie de cele trei state pe teritoriul carora activeaza Patriarhia. Predecesorul lui Teofilos al III-lea, Irineos I, a primit confirmare abia la doi ani dupa ce fusese ales si intronizat.

Pe de alta parte, o stire transmisa de radio Trinitas informeaza ca singurul post de televiziune crestin din Betleem, "Nasterea Domnului", si-a incetat activitatea din motive financiare. Postul a fost infiintat in 1996 de catre Samir Qumsieh, membru al Bisericii Ortodoxe Grecesti, si devenise un loc de intalnire pentru crestini, evrei si musulmani. Postul transmitea liturghii si alte slujbe crestine, un program crestin saptamanal, stiri si divertisment, iar vinerea rugaciuni musulmane. Si-a creat o reputatie in timpul asedierii Bazilicii Nasterii in 2002, transmitand evenimentul 24 de ore pe zi, sase saptamani la rand. Potrivit Asia News, Qumsieh a primit timp de mai bine de un an amenintari cu moartea, iar postul a avut parte de dificultati din partea autoritatilor palestiniene.



Dumitru Manolache

.

03 Noiembrie 2007

Vizualizari: 881

Voteaza:

Cel de-al 141-lea Patriarh al Ierusalimului a fost recunoscut de Israel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE