Peste 10 ani pentru ca restaurarea unora din cele mai frumoase lacasuri de cult sa fie incheiata


Frumoasa Biserica "Sf. Trei Ierarhi" (datata 1688), din Filipestii de Padure, judetul Prahova, a avut nevoie de nu mai putin de 11 ani pentru finalizarea restaurarii. Potrivit Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), conservarea si restaurarea acestui lacas de cult au costat 5.445,4 RON. Saptamana aceasta va avea loc receptia la terminarea lucrarilor bisericii, dar si receptia celor de la Manastirea Robaia din Arges, Manastirea Stavropoleos din Bucuresti si Manastirea Strehaia din Mehedinti.

A fost nevoie de nu mai putin de 11 ani pentru finalizarea restaurarilor unor lacasuri din cult din tara, ctitorii din secolele XVII-XVIII ale unor domnitori sau dregatori. Restaurarea a fost ingreunata din lipsa de bani, desi sumele alocate in total nu au fost foarte mari. De pilda, conservarea si restaurarea picturii murale Bisericii "Sf. Trei Ierarhi", din Filipestii de Padure, judetul Prahova, a fost in total de 5.445,4 RON. Receptia lucrarilor va avea loc in aceasta saptamana.

Supranumita "Voronetul Tarii Romanesti", Biserica "Sf. Trei Ierarhi" din Filipestii de Padure a fost construita in 1688 de Doamna Balasa Cantacuzino. Monumentul istoric si de arhitectura religioasa a fost pictat de zugravul Pirvu Mutu, in anul 1692. La Bordesti si Filipestii de Padure, picturile au fost bine pastrate, aceasta si datorita grijii deosebite marifestate de localnici, informeaza MCC. Multe localitati unde si-a pus amprenta Parvu Mutu au avut o importanta pentru vremea ce s-a scurs si o mai au si azi. Biserica a fost zugravita in perioada de maturitate artistica a acestuia, unde a pictat un grup de cincizeci si cinci de persoane, femei, barbati si copii. Din autoportretul sau de la Filipestii de Padure se desprinde infatisarea unui barbat tanar cu un fizic firav, dar cu o expresie de darzenie in privire. Imbracamintea sa e dupa moda timpului, la fel ca a boierilor, si el tine in mana o icoana praznicar. Are o fata ovala, prelungita, cu o privire ascutita si patrunzatoare, sprancene arcuite, ondulate, o mustata fina, castanie. Se remarca tabloul votiv reprezentand familia marelui aga Matei Cantacuzino si a sotiei sale Balasa. Lucrarile privind conservarea si restaurarea picturilor murale interioare au inceput inca din anul 1994, valoarea totala a fondurilor deblocate de catre MCC fiind de 5.445,4 RON. In etapa 2005 s-au efectuat interventii in pridvor, pronaos (zona registrului tabloului votiv si draperiei si compartiment casa scarii-portret Parvu Mutu), naos si altar. A mai ramas de refacut catapeteasma bisericii.

Receptia la terminarea lucrarilor va avea loc miercuri, 21 decembrie, unde va participa si ministrul culturii, Adrian Iorgulescu.

Pe Arges, in jos.

Manastirea Robaia din Arges va fi receptionata chiar astazi, dupa ce s-au incheiat lucrarile de interventie in refacerea zidariilor la sirul de chilii, plansee de beton armat pentru securitatea structurii la seisme, invelitori din tabla de arama, pardoseli din lemn pentru confortul locuirii, bai faiantate. Pe locul unei biserici de lemn ctitorita de catre banul Armega, intre anii 1644-1648, Sava Sufarul si sotia lui Livera ridica "din temelie de piatra" lacasul de cult de la Robaia, stabilindu-i ca hram "Sfantul Mare Mucenic Gheorghe". I s-au adaugat cladirea chiliilor vietuitoarelor din obste - constructie inspirata din arhitectura traditionala argeseana - cu noua staretie, cu podoaba innoita a picturii murale din biserica - opera de exceptie a renumitului zugrav originar din Arges, Ioan Savu, cu mobilier de cult daltuit in lemn.


Stavropoleos, o bijuterie arhitecturala

In plin centrul Capitalei, intr-o zona cunoscuta in vechime pentru intensa ei viata economica, razbate prin timp, ca o marturie de arhitectura postbrancoveneasca, lacasul Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, cunoscut astazi sub numele de Biserica Stravopoleos. Istoricul Gheorghe Crutzescu observa in 1943 ca bisericuta "e ca o bijuterie in teaca ei". La vremea inceperii zidirilor la Stavropoleos, inca din 1716, bucurestenii cunosteau dorinta lui Nicolae Mavrocordat de a ridica un edificiu monumental la Vacaresti care sa-i vesniceasca numele. Manastirea a fost "ispravita" la 1722, adapostind valoroasa biblioteca a principelui si o scoala de limba greaca, urmand sa devina necropola. Receptia finala a lucrarilor s-a efectuat in septembrie 2004, dar maine, de la ora 09.00, este programata receptia finala la muzeu si receptia la terminarea lucrarilor la biserica manastirii, realizate din fondurile asigurate de MCC


Biserica cu altarul spre miazazi

Matei Basarab, ca stapan al mosiei Strehaia, porunceste in 1645 rezidirea din temelie a vechii ctitorii a boierilor Craiovesti. Tot el hotaraste si imprejmuirea bisericii cu o fortificatie, avand cinci turnuri rotunde. Zidurile, desi macinate de vreme, impresoara si azi Manastirea Strehaia. Dintre turnuri a mai ramas doar cel de la intrare. In 1693, Brancoveanu ii adauga pridvorul. A fost zugravita in anul 1826, cand au fost reparate casele si chiliile darapanate si inaltat zidul de incinta din secolul al XVI-lea.

Construita din piatra, biserica acestei manastiri prezinta o ciudatenie. Spre deosebire de toate celelalte lacasuri care-si au altarul la rasarit, ea are altarul orientat la sud. Datorita acestei curiozitati, biserica a intrat in patrimoniul legendei. Adevarul se pare a fi insa altul: palatul domnesc (stapanire a Craiovestilor, azi ruinat), fiind legat cu biserica printr-un culoar, i-a determinat acesteia intreaga asezare.

Aspectul de cetate intarita a manastirii Strehaia l-a facut pe Tudor Vladimirescu sa-i confere o importanta strategica deosebita in miscarea revolutionara din 1821. (M. Golea)

 

 

.

19 Decembrie 2005

Vizualizari: 1261

Voteaza:

Peste 10 ani pentru ca restaurarea unora din cele mai frumoase lacasuri de cult sa fie incheiata 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE