SAVARSITU-S-A

 

SAVARSITU-S-A!

 

Ieri, trupul neinsufletit al Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist a fost inmormantat in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. 8.000 de credinciosi au urmarit slujba pe doua ecrane uriase. Cel de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a trecut la Domnul, lasand in urma lui o tara cernita si multa tristete.

Ora 7.

00. In Catedrala Patriarhala din Bucuresti incepe Sfanta Liturghie, savarsita de PS Varsanufie, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, impreuna cu un sobor de preoti si diaconi, care precede slujba de inmormantare a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist.

Miile de credinciosi sositi inca de la miezul noptii in Dealul Patriarhiei pentru a-si lua ramas bun de la cel care le-a fost pastor au umplut colina, pana in dreptul clopotnitei.

In acest timp, inalti ierarhi, preotii, monahi si monahii intra tacuti in Catedrala, se inchina in fata catafalcului pe care se afla depus trupul Prea Fericitului Patriarh, ii saruta mana si Sfanta Evanghelie asezata pe piept.

Invesmantata in doliu, cladirea Catedralei este inconjurata de un impresionant brau de flori si coroane. Atmosfera este sumbra si trista. Incet-incet, spatiul din fata Catedralei este ocupat de preoti, calugari, elevi ai Seminarului Ortodox Nifon Mitropolitul, din Bucuresti.

Oficialitati si Vesnica Pomenire


Ora 8.00. In Catedrala se canta Vesnica Pomenire, in sunetul tulburator al clopotului mare al Patriarhiei.

Cateva minute mai tarziu incep sa soseasca delegatiile Biserciilor prezente la ceremonie. La 8.35, soseste Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, Bartolomeu I, si zece minute mai tarziu, delegatia Vaticanului, condusa de Eminenta Sa Card. Walter Kasper, Presedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Crestinilor.

Prin intrarea de protocol a Patriarhiei, incep sa apara primele oficialitati autohtone: Printesa Margareta si Printul Radu, ministrul culturii, Adrian Iorgulescu, apoi, fostul presedinte Ion Iliescu, delegatia Cavalerilor Templieri etc.

La 8,50, se incheie Sfanta Liturghie, preotii ies din Catedrala si incep pregatirile pentru slujba de inmormantare.

Un luminator al poporului roman


Ora 9.00. In aula Palatului Patriarhiei incepe sedinta comemorativa a Sfantului Sinod, in prezenta delegatiilor oficiale, care prezinta mesajele adresate Bisericii Ortodoxe Romane. La inceput cele ale principalelor institutii ale statului roman, Presedintia si Guvernul, ale Familiei Regale, apoi cele ale delegatiilor Bisericilor prezente la eveniment. Vorbitorii omagiaza personalitatea Patriarhului Teoctist, "una dintre cele mai luminoase a poporului roman si a Ortodoxiei universale", care a stiut sa pastreze unitatea Bisericii si sa militeze pentru dezvoltarea dialogului si intarirea legaturilor cu Bisericile surori si cu celelalte culte religioase, isi exprima regretul pentru disparitia lui. Cardinalul Kasper evoca istorica intalnire dintre Patriarhul Teoctist si Papa Ioan Paul al II-lea, spunand in final ca se roaga pentru ca Biserica Ortodoxa Romana sa se bucure de mostenirea lasata de lunga si inteleapta pastorire a Patriarhului Teoctist. S-a spus, de asemenea, ca la intalnirea ecumenica din septembrie, de la Sibiu, participantii il vor evoca pe cel trecut la Domnul in rugaciunile lor.

Mesajele delegatiilor prezente la funeralii vor fi publicate intr-un volum special editat cu aceasta ocazie.

Lumanari, colaci, tamaie si smirna


Ora 10.48. Pe platoul din fata Palatului Patriarhiei sunt aliniate o garda de onoare si fanfara militara. In minutele urmatoare sosesc primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu, insotit de ministrul de externe, Adrian Cioroianu, si secretarul de stat pentru culte, Adrian Lemeni. Inainte cu cinci minute de inceperea slujbei de inmormantare, soseste presedintele Traian Basescu.

Ora 11.00. In Catedrala Patriarhala incepe slujba de inmormantare, savarsita de Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, si IPS Daniel, loctiitorul de Patriarh, insotiti de membrii Sfantului Sinod si de delegatii Bisericilor crestine surori.

In interiorul sicriului in care se afla trupul Parintelui Patriarh Teoctist au fost puse orhidee, iar de jur-imprejur au fost asezate pernitele pe care sunt depuse distinctiile primite de Prea Fericirea Sa. La capataiul celui trecut la Domnul se afla asezata o tava mare de argint cu coliva, patru colaci si o sticla cu vin. Tot aici este asezata crucea simpla din lemn, impodobita cu o marama, pe care este scris numele Patriarhului Teoctist. In Catedrala, se imparte celor prezenti lumanari aprinse, infasurate in stergare de in. Fiecare dintre inaltii ierarhi rosteste ecfonisul, in limba fiecarei delegatii ortodoxe.

Slujba care se oficiaza este specifica inmormantarii monahilor, dar pentru ca este vorba despre Patriarh, tipicul a fost adaptat acestei situatii.

In sunet de toaca, clopote si Vesnica Pomenire


Ora 12. 10. Atmosfera trista, sobra. Sunt scoase steagurile, in vederea inconjurarii Catedralei. Este o liniste desavarsita in intreg Dealul Patriarhiei. La 12, 45, se canta "Vesnica Pomenire" si se trag clopotele.

Ora 12. 48. Sicriul cu trupul Parintelui Patriarh Teoctist este scos afara din Catedrala, fiind purtat pe umeri de opt ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane: PS Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Sofronie, Episcopul Oradei, Bihorului si Salajului, IPS Mitropolit Teofan al Olteniei, PS Ioan Episcopul Covasnei si Harghitei, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Petroniu Salajanu si PS Iustin Sigheteanu, in vederea ocolirii bisericii. Cortegiul funerar se pune in miscare in sunet de toaca si clopote. In urma sicriului pasesc presedintele tarii, Traian Basescu, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, membrii familiei Patriarhului, celelalte oficialitati romane si membrii delegatiilor straine. Garda de onoare prezinta onorul. Alaturi de sicriu pasesc sase calugarite care poarta catui in care ard tamaie si smirna. Se canta "Sfinte Dumnezeule", ca in Marea Vinere a Pastilor.

Ora 13. 10. Sicriul ajunge din nou in fata Catedralei Patriarhale. Continua sa bata toaca si sa traga clopotele.

Al Domnului este pamantul si primirea lui


Ora 13.15. Se trag trei salve de pusca. Fanfara intoneaza imnul national. Un stol de porumbei se rotesc deasupra sfantului lacas. Peste trei minute, sicriul este introdus in Catedrala si pregatit pentru pogorarea in groapa. Se canta ectenia. Apoi, trupul Patriarhului este stropit cu vin amestecat cu untdelemn, in semnul sfintei cruci, in timp ce se rosteste Psalmul 50: "Stropi-ma-vei cu isop si ma vei curati, Spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi". Sicriul este coborat in locul de vesnica adormire, unde au fost aruncate petale de trandafir. Si in timp ce se arunca pamant peste sicriu, rostindu-se: "Al Domnului este pamantul si primirea lui, lumea si toti cei care locuiesc intransa", preotii canta "Hristos a inviat din morti, Cu moartea pre moarte calcand, Si celor din mormanturi viata daruindu-le", ca in Sfanta zi a Invierii Domnului. Pentru ca Patriarhul nostru si-a inceput urcusul spre viata cea vesnica, spre invierea intru slava cerului, a sfintilor si a lui Dumnezeu.


Odihna vesnica alaturi de toti dreptii


Vineri 3 august 2007, ora 13.30. Cel de-al cincilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Teoctist, s-a asezat intru odihna in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, alaturi de predecesorii sai Miron, Nicodim si Iustin, urmand sa se mute in Catedrala Mantuirii Neamului atunci cand aceasta va fi desavarsita. Avea 92 de ani, a condus Biserica Ortodoxa Romana 20 de ani si a fost inmormantat cu toate insemnele patriarhale: mitra, carja si egulpionul. Epitrahirul si omoforul vor fi depuse in Palatul Patriarhal, impreuna cu toate medaliile primite de el. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace alaturi de toti dreptii!

Dumitru Manolache

 

 

 

 

.

04 August 2007

Vizualizari: 1943

Voteaza:

SAVARSITU-S-A 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact