Jumatate din tara sub ape. Pagubele produse de puhoiul de apa cresc de la o zi la alta. Numai pana acum, valoarea estimata a pagubelor depaseste un miliard de euro.
Potrivit estimarilor oficiale, cel mai mult va costa refacerea infrastructurii rutiere – aproximativ 150 de milioane de euro. "Aceasta este o evaluare partiala a pagubelor la drumurile si podurile afectate de inundatiile din lunile aprilie, mai si iulie", a declarat Florin Dascalu, director in cadrul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale.
De atunci, s-a facut liniste. Guvernul nu a mai dat nici o cifra oficiala. S-au eliberat in schimb circa 300 de milioane de euro pentru reconstruirea zonelor distruse si ajutoare umanitare destinate familiilor sinistrate. Valoarea pagubelor este mult mai mare. La un calcul sumar, numai reconstruirea caselor distruse si afectate de inundatii va costa aproape 200 de milioane de euro. Aceasta suma nu ia in calcul bunurile aflate in acele case si nici animalele oamenilor sau pagubele din agricultura.
GREU DE ESTIMAT. Dar la cat se ridica cu adevarat pagubele produse de inundatii este greu de spus atat timp cat Romania este sub ape. "Pe infrastructura sunt defectiuni care nu se pot vedea cu ochiul liber. Viitura a trecut, in unele locuri, peste poduri. Este imposibil sa nu apara deplasari ale pilonilor de sustinere, lucru care nu se observa acum", a declarat deputatul PSD Miron Mitrea, fostul ministru al Transporturilor. El ne-a spus insa ca nu a vazut vreodata pagube mai mari la nivelul infrastructurii decat cele produse acum in Moldova.
FINANTARE. PSD a cerut, joi, convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru aprobarea unei legi de rectificare bugetara si identificarea surselor bugetare masive necesare rezolvarii problemelor determinate de inundatii. "In acest moment nu trebuie sa ne bazam pe sprijinul din strai-natate, pentru ca finantarile de la UE vor veni in cateva luni, iar cele de la BEI si BERD in cativa ani", sustine Miron Mitrea.
AGRICULTURA. Pierderi semnificative – cantitative si calitative – se inregistreaza si in agricultura. Ministerul de resort nu mai are voie sa furnizeze informatii "la zi" despre suprafete cultivate aflate sub ape. Situatiile actualizate sunt trimise mai nou la Guvern, care a devenit singura institutie abilitata sa centralizeze si sa faca publice aceste date, sustin surse din Ministerul Agriculturii. Si transportatorii inregistreaza pierderi determinate de intarzierea livrarii marfurilor. Si transportul titeiului din campurile petroliere din sudul Moldovei catre rafinarii a fost perturbat.
Romania are nevoie de ajutor
Presa internationala trateaza pe larg subiectul inundatiilor catastrofale din Romania. Daca cele mai multe titluri vizeaza cu precadere numarul victimelor si bilantul pierderilor materiale, sunt si cateva cotidiane care subliniaza faptul ca Romania se afla in situatia de a fi nevoita sa ceara ajutor din partea comunitatii internationale. BBC transmite ca cel putin sapte persoane au murit in urma inundatiilor, in vreme ce alte cateva mii au fost evacuate din fata apelor care "au atins pe alocuri si 3 metri". In schimb, Reuters subliniaza ca atat Romania, cat si Bulgaria au fost lovite dur de ploile torentiale din ultima vreme si ambele tari sunt hotarate sa ceara ajutor international pentru refacerea infrastructurii distruse. Bulgaria a cerut deja 75 de milioane de euro de la Uniunea Europeana si desi Romania nu a anuntat inca de ce suma ar avea nevoie, din declaratiile oficialilor de la Bucuresti se intelege ca pagubele s-ar ridica la aproape 500 de milioane de euro.
Sub titlul "Europa face fata extremelor vremii", Associated Press transmite ca intregul continent este strabatut de fenomene neobisnuite pentru acest anotimp. In Austria, Romania, Bulgaria sunt inundatii, temperaturi mari in Franta, cea mai mare seceta din ultimul secol in Portugalia. Asa ca nu e de mirare ca zeci de morti sunt pusi pe seama extremelor inregistrate in anumite regiuni ale Europei, mai ales ca "in unele locuri temperaturile au oscilat, in decurs de doar cateva zile, intre insuportabil de cald si neobisnuit de rece".
In ceea ce-i priveste pe vecinii nostri bulgari, acestia se lauda ca doar interventia prompta a autoritatilor a evitat un dezastru mai mare. Publicatia virtuala Novinite subliniaza ca premierul Simeon de Saxa-Coburg a explicat in fata Parlamentului ce masuri a luat Guvernul sau pentru a preveni dezastrul. (Ana Ilie)
APEL LA CREDINCIOSI. Prea Fericitul Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si IPS Casian, episcopul Dunarii de Jos, au facut un apel la donarea unor ajutoare si au solicitat sprijin pentru sinistratii din
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.