Odajdiile albe, semn al ortodoxiei noastre

 

Suntem singura tara ortodoxa la care Intaistatatorul bisericii apare intr-o tinuta complet alba. Prin croiala vesmantului se aminteste apartenenta noastra la ortodoxie, iar prin culoarea acestuia, latura latinitatii poporului roman. Preotul profesor Florin Serbanescu, consilierul patriarhal pe probleme de patrimoniu, explica pe larg de unde avem traditia prin care patriarhii romani poarta vesminte albe.

 

ISTORIC. "In ziua in care a fost inscaunat ca prim-patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, in noiembrie 1925, patriarhul Miron, dupa ce a venit de la Palatul Regal intr-un cortegiu maiestuos, care a parcurs drumul pe jos, prin centrul Bucurestiului pana pe Dealul Mitropoliei, in Catedrala, in timpul ceremoniei de inscaunare propriu-zise, a primit din partea mitropolitului Dionisie al Varsoviei o camilafca alba.

Camilafca este panza aceea care la monahi se asaza peste potcap. Aceasta camilafca alba era purtata, dupa traditie, de toti mitropolitii din bisericile slave din jurul nostru. Era, asadar, un semn al acestor biserici cu autocefalie dobandita mai recent, deci dincolo de istoria veche a patriarhatelor istorice - Constantinopol, Alexandria, Antiohia si Ierusalim. Camilafca alba era purtata in Biserica rusa de patriarh, avand o forma rotunjita, cum purta mitropolitul Dosoftei la noi, alta forma a acoperamantului de cap decat acest potcap inalt si drept, si de mitropoliti, care purtau acest culiorn inalt imbracat in alb - mitropoliti in Biserica rusa, dar si, dupa cum vedem primatul Bisericii poloneze, acelasi obicei este in Biserica sarba etc., cum spuneam in bisericile sarbe din jurul nostru.

 

In ziua respectiva, in dupa-amiaza aceleiasi zile in care a facut niste fotografii in fata catedralei mitropolitane devenita patriarhala din acel moment si in sala mare a Parlamentului, a Camerei Deputatilor a aparut cu aceasta camilafca alba, restul vesmantului fiind negru. Ulterior insa, in timpul pastoririi sale, patriarhul Miron a aparut si pastram imagini si picturi din epoca, cu intregul vesmant alb, are reprezentari si cu tinuta de culoare inchisa, dar el este cel dintai care a extins aceasta culoare alba de la camilafca la intre-gul vesmant.

 

Trebuie spus ca, dupa Miron, si patriarhul Nicodim este reprezentat in vesminte negre adesea, are si reprezentari in tinuta aceasta alba, si apoi patriarhul Iustinian care a folosit aceasta tinuta alba cvasi-permanent, fiind mostenit de toti ceilalti: patriarhul Iustin si de Prea Fericitul Patriarh Teoctist. Deci nu este, cum s-a crezut, in buna masura ca patriarhul Iustinian a creat acest vesmant, ci este de la intaiul patriarh al Bisericii romane, Miron". (Daniela Sontica)

 

 

.

05 Februarie 2007

Vizualizari: 1835

Voteaza:

Odajdiile albe, semn al ortodoxiei noastre 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE