Evaluarea AEE 3 la Sibiu


Evaluarea AEE 3 la Sibiu

 

Evaluare la Sibiu, de catre o comisie mixta a Conferintei Bisericilor Europene (CBE) si a Consiliului Conferintelor Episcopale Europene (CCEE), a celei de-a Treia Adunari Ecumenice Europene (AEE3)

La 11 iulie 2008, Sibiul a fost vizitat de o delegatie comuna a CBE si CCEE condusa de secretarii generali ai acestor doua institutii ecumenice europene, Venerabilul Colin Williams si Monseniorul Aldo Giordano. Scopul vizitei la Sibiu a acestei delegatii a fost de a se intalni cu liderii bisericesti locali, cu autoritatile orasului si cu persoanele implicate in organizarea AEE3 care a avut loc la Sibiu intre 4-9 septembrie anul trecut , de a le multumi tuturor pentru contributia la acest eveniment ecumenic si de a evalua rezultatele acesteia.

In cursul diminetii, cei doi secretari generali au vizitat pe Inalt Prea Sfintia Sa Prof. Dr. Laurentiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului, pe Primarul Sibiului, Domnul Klaus Johannis, pe Excelenta Sa Christoph Klein, Episcopul Bisericii Evanghelice CA din Romania, iar dupa amiaza au avut o intalnire de lucru cu Mitropolitul Adealului, Episcopul Klein, Excelenta Sa Gyorgy Jakubinyi, Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia si Comitetul local de organizare a AEE3.In cadrul acestei intalniri, mai intai a fost evaluata AEE3 pe baza unor domunete si statistici oficiale emise de CBE si CCEE. A fost subliniat excelentul angajament al Bisericilor locale la organizareea acestui eveniment, dar si aspectele mai putin pozitive, precum cele legate de conceptul Adunarii, mai ales faptul ca desi multi delegati aveau o excelenta pregatire teologica si ecumenica, acest lucru nu a putut fi folosit de Adunare in general datorita faptului ca ei au avut prea putine ocazii de a lua cuvantul. Apoi au luat cuvantul cei prezenti, fiecare exprimandu-si impresiile legate de AEE3. Inalt Prea Sfintia Sa, Mitropolitul Laurentiu a prezentat oaspetilor evaluarea Adunarii Ecumenice organizate la Sibiu asa cum a fost ea realizata de Sfantul Sinod al Bisercii Ortodoxe Romane, exprimand apoi cateva opinii personale. Pentru Inalt Prea Sfintia Sa important a fost mai ales faptul ca delegatii din intreaga Europa au avut posibilitatea de a axperia spiritualitatea ortodoxa in special prin participarea la slujbele noastre. Rezultatele concrete ale AEE3 la nivel local se vor vedea peste ani, insa in mod clar ele au dus la o intarire a relatiilor si asa excelente, dintre Bisericile istorice din Sibiu.

Lect. Dr. Daniel Buda

 

.

13 Iulie 2008

Vizualizari: 371

Voteaza:

Evaluarea AEE 3 la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE