Redeschiderea vestitei Biblioteci a Patriarhiei Alexandriei
In dupa masa zilei de vineri, 9 mai a.c., Prea Fericitul Parinte Theodoros al II-lea, Patriarhul Alexandriei si a intregii Africi a inaugurat si redeschis totodata istorica Biblioteca a Patriarhiei Alexandriei, care a fost modernizata cu sprijinul financiar al Bancii Nationale a Greciei, a carei director, dl. Takis Arapoglou, este grec de origine egipteana.
La ceremonia de deschidere au fost prezenti numerosi ierarhi ai Tronului alexandrin, ministrul de externe al Greciei, dl.
In cuvantarea sa, Prea Fericitul Parinte Theodoros al II-lea a multumit calduros celor care au sprijinit financiar acest proiect ambitios, subliniind faptul ca Biblioteca Patriarhiei Alexandriei contine manuscrise de o inestimabila valoare, care vizeaza intreaga istorie si teologie a Bisericii Ortodoxe, carti ce reliefeaza rolul cultural si spiritual al elenismului egiptean etc.
Istoria renumitei Biblioteci Patriarhale incepe din anul 642, forma actuala avandu-o din sec. al X-lea, din timpul pastoririi patriarhului Eutihie. In anul 1252 a fost transferata de la Alexandria la Cairo, in anul 1976 fiind elaborat si primul catalog al manuscriselor si cartilor, sub supravegherea atenta a patriarhului Partenie al II-lea. In 1830, Biblioteca a fost transferata la Hamzaoui, acolo unde se afla astazi Consiliul Patriarhal, patriarhul Meletie Metaxakis fiind cel care in 1928 o readuce in Alexandria, langa sediul actual al Patriarhiei.
Astazi, locatia Bibliotecii cuprinde parterul si primul etaj din cladirea Patriarhiei. Patrimoniul Bibliotecii consta intr-un numar de 40.000 volume de carti si 3000 de manuscrise incepand cu sec. al XIV-lea. De asemenea, Biblioteca mai contine 530 de manuscrise ale Patriarhiei datand din sec. al V-lea. La parterul resedintei patriarhale se afla o moderna sala de lectura, o sala de consfatuire si o sala dotata cu un proiector de imagine necesar vizualizarii de manuscrise. La primul etaj al aceleiasi cladiri se afla o sala amenajata pentru intalnirile cadrelor didactice si o alta utilata cu dispozitive de securitate necesare pastrarii si conservarii manuscriselor.
Subliniind faptul ca Biblioteca Patriarhiei Alexandriei constituie un tezaur al intregii lumi elene si a intregului crestinism ortodox, in incheierea cuvantului sau, Intaistatatorul Patriarhiei Alexandriei si a intregii Africi, a spus: "De astazi, Biblioteca Patriarhala isi deschide iarasi portile ei, oferindu-si bogatiile studiului si cercetarii, ca un alt Far Alexandrin contemporan.".
Ceremonia de inaugurare si redeschidere a vestitei Biblioteci a Patriarhiei Alexandriei s-a incheiat prin oferirea Crucii Sfantului Marcu, cea mai inalta distinctie a Patriarhiei Alexandriei, de catre Prea Fericitul Parinte Theodoros al II-lea, directorului Bancii Nationale a Greciei, ca si a altor distinctii celor care s-au implicat in sustinerea proiectului tocmai finalizat.
Stefan Toma
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.