Cuvantul catre pelerini al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca momentele aniversare din anul 2005, privitoare la implinirea a 120 de ani de autocefalie, 80 de ani de patriarhat, 90 de ani de viata si 55 de arhierie ai Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST, sa fie cinstite atat la nivel central, cat si pe plan local.

Prin urmare, Sinodul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a propus Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar acesta a aprobat, canonizarea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei si a Cuviosului Onufrie de la Vorona, pentru a evidentia vrednicia inaintasilor care au slujit cu dragoste si sfintenie Biserica lui Hristos din poporul roman.

Proclamarea canonizarii Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei s-a facut in zilele de 8 si 9 septembrie 2005 in prezenta Prea Fericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Manastirile Vorona si Sihastria Voronei, unde Prea Fericirea Sa a inceput viata monahala.

Proclamarea canonizarii Mitropolitului Dosoftei al Moldovei va avea loc la Catedrala mitropolitana din Iasi, la 14 octombrie 2005, cu prilejul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, tot in prezenta Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST, mai ales ca si Prea Fericirea Sa a fost, ca si Sfantul Dosoftei, Mitropolit al Moldovei si Sucevei, intre anii 1977-1986.

Pentru a sublinia si mai mult lucrarea harului in misiunea Bisericii lui Hristos din poporul roman, comuniunea sfintilor, unitatea Bisericilor Ortodoxe surori si prietenia intre diferite popoare crestine, au fost aduse din Grecia la Iasi, pentru o saptamana (9-17 octombrie 2005), moastele Sfantului Pavel, Apostolul Neamurilor sau al Natiunilor, prin bunavointa Inalt Prea Sfintitului  Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania.



Iar pentru a evidentia pretuirea Moldovei fata de Prea Fericitul Parinte Patriarh TEOCTIST, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae”, va decerna Patriarhului Romaniei titlul de Doctor Honoris Causa, pentru contributia sa majora la promovarea invatamantului teologic, a culturii romanesti si a dialogului Bisericii Ortodoxe Romane cu alte Biserici din lume.

Iubiti pelerini,
Prezenta la Iasi, in aceste zile de sarbatoare, a moastelor Sfantului Apostol Pavel, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, este o mare binecuvantare pentru noi toti: ierarhi, cler, monahi si monahii, credinciosi pelerini din Romania si din strainatate.

Sfantul Apostol Pavel este, dupa Mantuitorul Iisus Hristos, cel mai mare invatator al Evangheliei iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Dupa Sfanta Evanghelie, epistolele Sfantului Apostol Pavel sunt textele cele mai citite in timpul anului bisericesc, iar viata Sfantului Apostol-Martir ne arata cum a lucrat harul lui Dumnezeu in acest om care a devenit, din prigonitor al Bisericii, cel mai zelos pastor al ei si cel mai adanc talcuitor al legaturii vii si vesnice dintre Hristos si Biserica Sa.

Ca pastor intelept si teolog luminat al Bisericii lui Hristos, Sfantul Apostol Pavel ne invata, prin fapta si cuvant, sa iubim pe Hristos si Biserica Sa, sa marturisim iubirea Sfintei Treimi prezenta in lucrarea mantuitoare a lui Hristos si a Bisericii, sa cinstim sfintii lui Dumnezeu si sa traim viata crestina in sfintenie, ca pregatire pentru Inviere si pentru viata vesnica din Imparatia cerurilor. Toate epistolele sau scrisorile Sfantului Apostol Pavel ne arata cum trebuie traita in mod concret Evanghelia lui Hristos: ca pocainta pentru pacate, ca bucurie a iertarii si a impacarii noastre cu Dumnezeu si intreolalta, ca viata de rugaciune si sfintenie, de iubire frateasca si de fapte bune.

Sfantul Apostol Pavel este invatator, pastor si rugator pentru Sfanta Cununie si pentru familia crestina, pe care le considera Sfante Taine si icoane de lumina a iubirii Mirelui Hristos fata de Mireasa Lui-Biserica, asa cum ne invata el in Apostolul care se citeste la Slujba Sfintei Cununii. In acelasi timp, Sfantul Apostol Pavel este si dascal al sfaturilor evanghelice si al vietii monahale ca lupta duhovniceasca pentru curatirea de patimi si dobandirea sfinteniei, asa cum citim tot in Epistola catre Efeseni.

Sfantul Apostol Pavel este, de asemenea, invatator al vietii crestine in societate indemnand la viata curata si cumpatata, la cooperare cu autoritatile civile si militare pentru binele comnun al societatii (Romani cap. 13), la ajutorarea saracilor, a vaduvelor, la respectul fata de parinti si fata de batrani, la crestere in credinta si sfintenie a copiilor si a tinerilor, la ajutorarea frateasca  a altor Biserici si popoare.

Sfantul Apostol Pavel ne invata, de asemenea, sa vedem cerul si pamantul ca fiind lucrarea si darul lui Dumnezeu Cel nevazut pentru noi oamenii, facilitand astfel dialogul intre credinta si stiinta si promovand grija noastra pentru sfintirea si ocrotirea creatiei, a naturii inconjuratoare.

Sfantul Apostol Pavel este si un mare teolog al istoriei care se indreapta spre Invierea universala si spre viata vesnica din Imparatia cerurilor. In mod deosebit, Sfantul Apostol Pavel prezinta viata crestina in istorie ca fiind un pelerinaj sau o calatorie spre Imparatia cerurilor, ca o calatorie spre Patria cereasca dupa ce am trait in sfintenie viata pe pamant.

In aceasta lumina a vietii crestine ca pelerinaj, Sfantul Apostol Pavel sporeste in aceste zile bucuria tuturor pelerinilor care cinstesc sfintele sale moaste alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.


Iubiti pelerini,
In aceste zile de binecuvantare si de bucurie, pe care ni le ofera Hristos-Domnul prin sfintii Sai, va felicitam pe toti pentru venirea dumneavoastra la Iasi si rugam pe Preamilostivul Dumnezeu sa va rasplateasca evlavia si osteneala, ravna si darnicia, cu darurile Sale cele bogate si netrecatoare, cu sanatate si mantuire, cu pace si bucurie, cu ajutor in familia si in activitatea dumneavoastra, cu ani multi si binecuvantati, pentru a spori in credinta si in iubire frateasca, in sfintenie si fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfintilor si spre dobandirea mantuirii.

Daniel,  Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

.

14 Octombrie 2005

Vizualizari: 1824

Voteaza:

Cuvantul catre pelerini al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE