Cuvantul catre pelerini al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca momentele aniversare din anul 2005, privitoare la implinirea a 120 de ani de autocefalie, 80 de ani de patriarhat, 90 de ani de viata si 55 de arhierie ai Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST, sa fie cinstite atat la nivel central, cat si pe plan local.

Prin urmare, Sinodul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a propus Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, iar acesta a aprobat, canonizarea Mitropolitului Dosoftei al Moldovei si a Cuviosului Onufrie de la Vorona, pentru a evidentia vrednicia inaintasilor care au slujit cu dragoste si sfintenie Biserica lui Hristos din poporul roman.

Proclamarea canonizarii Cuviosului Onufrie de la Sihastria Voronei s-a facut in zilele de 8 si 9 septembrie 2005 in prezenta Prea Fericitului Parinte TEOCTIST, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, la Manastirile Vorona si Sihastria Voronei, unde Prea Fericirea Sa a inceput viata monahala.

Proclamarea canonizarii Mitropolitului Dosoftei al Moldovei va avea loc la Catedrala mitropolitana din Iasi, la 14 octombrie 2005, cu prilejul sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, tot in prezenta Prea Fericitului Parinte Patriarh TEOCTIST, mai ales ca si Prea Fericirea Sa a fost, ca si Sfantul Dosoftei, Mitropolit al Moldovei si Sucevei, intre anii 1977-1986.

Pentru a sublinia si mai mult lucrarea harului in misiunea Bisericii lui Hristos din poporul roman, comuniunea sfintilor, unitatea Bisericilor Ortodoxe surori si prietenia intre diferite popoare crestine, au fost aduse din Grecia la Iasi, pentru o saptamana (9-17 octombrie 2005), moastele Sfantului Pavel, Apostolul Neamurilor sau al Natiunilor, prin bunavointa Inalt Prea Sfintitului  Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania.



Iar pentru a evidentia pretuirea Moldovei fata de Prea Fericitul Parinte Patriarh TEOCTIST, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae”, va decerna Patriarhului Romaniei titlul de Doctor Honoris Causa, pentru contributia sa majora la promovarea invatamantului teologic, a culturii romanesti si a dialogului Bisericii Ortodoxe Romane cu alte Biserici din lume.

Iubiti pelerini,
Prezenta la Iasi, in aceste zile de sarbatoare, a moastelor Sfantului Apostol Pavel, alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva, este o mare binecuvantare pentru noi toti: ierarhi, cler, monahi si monahii, credinciosi pelerini din Romania si din strainatate.

Sfantul Apostol Pavel este, dupa Mantuitorul Iisus Hristos, cel mai mare invatator al Evangheliei iubirii lui Dumnezeu pentru oameni. Dupa Sfanta Evanghelie, epistolele Sfantului Apostol Pavel sunt textele cele mai citite in timpul anului bisericesc, iar viata Sfantului Apostol-Martir ne arata cum a lucrat harul lui Dumnezeu in acest om care a devenit, din prigonitor al Bisericii, cel mai zelos pastor al ei si cel mai adanc talcuitor al legaturii vii si vesnice dintre Hristos si Biserica Sa.

Ca pastor intelept si teolog luminat al Bisericii lui Hristos, Sfantul Apostol Pavel ne invata, prin fapta si cuvant, sa iubim pe Hristos si Biserica Sa, sa marturisim iubirea Sfintei Treimi prezenta in lucrarea mantuitoare a lui Hristos si a Bisericii, sa cinstim sfintii lui Dumnezeu si sa traim viata crestina in sfintenie, ca pregatire pentru Inviere si pentru viata vesnica din Imparatia cerurilor. Toate epistolele sau scrisorile Sfantului Apostol Pavel ne arata cum trebuie traita in mod concret Evanghelia lui Hristos: ca pocainta pentru pacate, ca bucurie a iertarii si a impacarii noastre cu Dumnezeu si intreolalta, ca viata de rugaciune si sfintenie, de iubire frateasca si de fapte bune.

Sfantul Apostol Pavel este invatator, pastor si rugator pentru Sfanta Cununie si pentru familia crestina, pe care le considera Sfante Taine si icoane de lumina a iubirii Mirelui Hristos fata de Mireasa Lui-Biserica, asa cum ne invata el in Apostolul care se citeste la Slujba Sfintei Cununii. In acelasi timp, Sfantul Apostol Pavel este si dascal al sfaturilor evanghelice si al vietii monahale ca lupta duhovniceasca pentru curatirea de patimi si dobandirea sfinteniei, asa cum citim tot in Epistola catre Efeseni.

Sfantul Apostol Pavel este, de asemenea, invatator al vietii crestine in societate indemnand la viata curata si cumpatata, la cooperare cu autoritatile civile si militare pentru binele comnun al societatii (Romani cap. 13), la ajutorarea saracilor, a vaduvelor, la respectul fata de parinti si fata de batrani, la crestere in credinta si sfintenie a copiilor si a tinerilor, la ajutorarea frateasca  a altor Biserici si popoare.

Sfantul Apostol Pavel ne invata, de asemenea, sa vedem cerul si pamantul ca fiind lucrarea si darul lui Dumnezeu Cel nevazut pentru noi oamenii, facilitand astfel dialogul intre credinta si stiinta si promovand grija noastra pentru sfintirea si ocrotirea creatiei, a naturii inconjuratoare.

Sfantul Apostol Pavel este si un mare teolog al istoriei care se indreapta spre Invierea universala si spre viata vesnica din Imparatia cerurilor. In mod deosebit, Sfantul Apostol Pavel prezinta viata crestina in istorie ca fiind un pelerinaj sau o calatorie spre Imparatia cerurilor, ca o calatorie spre Patria cereasca dupa ce am trait in sfintenie viata pe pamant.

In aceasta lumina a vietii crestine ca pelerinaj, Sfantul Apostol Pavel sporeste in aceste zile bucuria tuturor pelerinilor care cinstesc sfintele sale moaste alaturi de moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.


Iubiti pelerini,
In aceste zile de binecuvantare si de bucurie, pe care ni le ofera Hristos-Domnul prin sfintii Sai, va felicitam pe toti pentru venirea dumneavoastra la Iasi si rugam pe Preamilostivul Dumnezeu sa va rasplateasca evlavia si osteneala, ravna si darnicia, cu darurile Sale cele bogate si netrecatoare, cu sanatate si mantuire, cu pace si bucurie, cu ajutor in familia si in activitatea dumneavoastra, cu ani multi si binecuvantati, pentru a spori in credinta si in iubire frateasca, in sfintenie si fapte bune, spre slava Preasfintei Treimi, spre bucuria sfintilor si spre dobandirea mantuirii.

Daniel,  Mitropolitul Moldovei si Bucovinei

.

14 Octombrie 2005

Vizualizari: 1894

Voteaza:

Cuvantul catre pelerini al IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Calatoria mea prin lumea de dincolo
Calatoria mea prin lumea de dincolo Cartea pe care o țineți acum în mâini este o mărturie scrisă cu dorința de a-i aduce cititorului vestea cea bună: nu suntem zidiți pentru moarte, ci pentru viață veșnică. Viața noastră are sens, iar niciunii dintre oamenii care au trăit vreodată pe acest 36.00 Lei
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia
Sfantul Paisie Aghioritul isi face autobiografia Cine nu-l cunoaște pe Sfântul Paisie Aghioritul? Încă mai trăiesc cei care l-au cunoscut personal și care, povestind despre sfântul, varsă o lacrimă de recunoștință și de dor pentru acela care le-a umplut inima de dragoste pentru Dumnezeu, le-a dat 35.00 Lei
Ultima vanzare a pacatului
Ultima vanzare a pacatului Dacă iei în mână acest text, nu ai cum să-l mai lași decât atunci când ai terminat lectura. Subiectul în sine, împreună cu harul autorului, fac din acest roman o excepțională pagină de literatură.Luș Ursu este un om profund, care are în el acel dar de la 35.00 Lei
Biserica, Lume si Imparatie
Biserica, Lume si Imparatie Părintele Alexander Schmemann este unul din cei mai importanți teologi contemporani, ale cărui preocupări teologice s-au centrat pe rolul Euharistiei în viața Bisericii. Firește, studiile sale au atins și alte teme, toate având relevanță pastorală. 43.00 Lei
Ai grija!
Ai grija! Limitele se pun atunci când din centru al lumii devenim observatori ai istoriei celuilalt. Şi dacă n-o judecăm, ci o înţelegem şi o percepem, în afara hărţilor noastre, noi vom alege dacă ne vom muta, dacă vom pleca, dacă vom rămâne sau dacă ne vom 14.00 Lei
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a
Rugaciunea lui Iisus: calauza inimii catre Dumnezeu - Editia a II-a Nu sunt o expertă în Rugăciunea lui Iisus, dar m-aș bucura să vă pot ajuta să o înțelegeți măcar atât cât o înțeleg eu. Prea mulți dintre noi își petrec zilele având sentimentul că Dumnezeu este departe, ocupat cu lucruri mult mai importante. Însă Domnul 25.00 Lei
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae
„Ramaneti intemeiati in credinta”. Persoana si comuniune in teologia Sfantului Dumitru Staniloae În ultimele decenii, teologia creștinã s-a aplecat cu mult interes asupra tainei persoanei. Aceasta s-ar putea datora atât actului necesar de deslușire, predare și receptare a Revelației dumnezeiești, cât și provocãrilor pe care le întâmpinã ființa umanã 55.00 Lei
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36)
Parintii Bisericii despre teologie (Patristica 36) Părinții Bisericii Primare au fost mari teologi - deși nu se considerau ca atare - și păstori iscusiți, implicați în viața de zi cu zi a cetății și în conducerea propriilor congregații. Părinții au răspuns la marile întrebări formative ale credinței 66.00 Lei
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37)
Metafizica energiilor divine si schisma bisericii (Patristica 37) În această călătorie în istoria filosofiei și a teologiei creștine, David Bradshaw (Universitatea din Kentucky, Catedra de Filosofie) demonstrează că unul dintre motivele principale ale Marii Schisme (1054) a fost înțelegerea greșită de către apuseni 75.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact