'Dumnezeu ne-a mantuit si ne-a chemat cu chemare sfanta, nu dupa faptele noastre, ci dupa a Sa hotarare si dupa harul ce ne-a fost dat in Hristos Iisus, mai inainte de inceputul veacurilor. Deci, de se va curati cineva pe sine, va fi vas de cinste, sfintit, de buna trebuinta stapanului, potrivit pentru tot lucrul bun' (II Timotei 1,9; 2, 21).
Inalt Prea Sfintite Arhiepiscop Nicolae,
Inalt Prea Sfintiti si Prea Sfintiti Parinti,
Prea Cuviosi si Prea Cucernici Parinti,
Iubiti frati si surori in Domnul,
Cu bucurie duhovniceasca pastram amintirea zilei de duminica, 14 iulie 2002, in Duminica a III-a dupa Rusalii - a Sf.
Prin lucrarea Sfantului Duh, actul solemn si sfant care a fost hirotonia si intronizarea IPS Nicolae ca arhiepiscop al credinciosilor ortodocsi romani din America si Canada a reprezentat momentul canonic de maxima valoare in viata Bisericii Mame si chiar a Ortodoxiei, dar mai ales in viata eparhiei, fiind momentul inceputului rectitoririi Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada.
Consolidarea si cresterea ei a fost o urmare fireasca a conlucrarii noului arhiepiscop cu preotii si credinciosii din cuprinsul arhiepiscopiei. Marturie in acest sens avem schimbarea sediului Centrului eparhial din Detroit in orasul Chicago, unde, in data de 9 decembrie 2003, Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada a devenit proprietara unui ansamblu imobiliar alcatuit dintr-o biserica, o cladire cu trei etaje pentru birouri, sali de intrunire si casa parohiala, amenajata ulterior ca resedinta a arhiepiscopului.
Faptul ca la scurt timp, in anul 2004, dupa organizarea si amenajarea spatiilor, pentru prima data la noul Centrul eparhial s-a intrunit Congresul Arhiepiscopiei, care a hotarat demararea de ample activitati administrative, precum si organizarea de evenimente culturale sau bisericesti, demonstreaza atat implicarea responsabila a ierarhiei bisericesti in bunul mers al vietii eparhiei, cat si asumarea implinirii misiunii incredintate, pe masura asteptarilor fratilor ortodocsi romani care imigreaza in numar tot mai mare in SUA si Canada.
In prezent, Arhiepiscopia Ortodoxa Romana in America si Canada, organizata cu peste o jumatate de veac in urma, cuprinde 58 de parohii si misiuni si un Centru eparhial organizat si ca parohie la Chicago. Este un camp de actiune impresionant, dar, spre slava lui Dumnezeu, se intrezareste o activitate rodnica, imbucuratoare pentru viitorul eparhiei noastre romanesti de dincolo de ocean.
Momentul hirotoniei si intronizarii IPS Nicolae a reprezentat o incununare a eforturilor depuse in timpul adecvat cautarilor celui mai potrivit pastor duvovnicesc, tinand cont de intregul context istoric, social si cultural existent, dar si a rugaciunilor clerului si credinciosilor ortodocsi romani din America si Canada.
Dar, iata ca astazi, 2 iulie 2006, cand Biserica noastra Ortodoxa Romana praznuieste pe 'atletul lui Hristos', pe Sf. Voievod Stefan cel Mare, aparatorul credintei ortodoxe si al neamului nostru romanesc, parintele si modelul prin excelenta al romanilor de pretutindeni, are loc in cadrul Sf. Liturghii oficiate de un sobor de ierarhi hirotonia intru episcop a P. Cuv. arhim. Ioan Casian Tunaru, fiind ales pentru postul de episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in
Acest eveniment deosebit, al hirotoniei celui care va fi cel mai aproape colaborator al IPS Nicolae Condrea, intaistatatorul arhiepiscopiei, in calitatea sa de episcop vicar, eveniment ce incununeaza lucrarile Congresului Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada desfasurate si in acest an la Centrul eparhial de la Chicago, va da un nou impuls vietii si activitatii misionar-pastorale in cadrul arhiepiscopiei.
Suntem incredintati ca PS Ioan Casian de Vicina, cu ajutorul lui Dumnezeu si bucurandu-se de o reala sustinere din partea fiilor duhovnicesti ai eparhiei, isi va aduce obolul personal in lucrarea de intarire a credintei crestine ortodoxe a credinciosilor romani aflati departe de patria strabuna si de pastrare a identitatii lor etnice, spirituale si culturale, de mentinere a traditiilor strabune si imbunatatire a relatiilor fratesti, precum si in realizarea unitatii vietii religioase a tuturor romanilor de pe continentul american.
De asemenea, avem convingerea ca PS Sa va oferi intregii lumi o marturisire pretioasa a valorilor Bisericii Ortodoxe Romane, in contextul unei lumi care pierde treptat reperele crestine fundamentale si se departeaza de invataturile Bisericii lui Hristos, cea Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostolica.
La acest moment istoric, rugam pe Domnul nostru Iisus Hristos si Dumnezeu Tatal nostru, 'Care ne-a iubit pe noi si ne-a dat, prin har, vesnica mangaiere si buna nadejde, gatind cununa dreptatii, pe care o va da in ziua aceea, El, Dreptul Judecator, tuturor celor ce au iubit aratarea Lui' (II Timotei 4, 8), sa mangaie sufletul si inima noului arhipastor, PS Ioan Casian de Vicina, episcop vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, si sa-l intareasca la tot lucrul si cuvantul bun al Adevarului.
Il imbratisam in numele membrilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si-i transmitem cele mai bune urari de rodnice impliniri in activitatea pastoral-misionara, incredintandu-l, in ascultare, iubirii fratesti a IPS Nicolae, intaistatatorul eparhiei.
Cu parinteasca binecuvantare,
TEOCTIST,
Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei, Loctiitor al Cezareei Capadociei si Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.