Parintele Gheorghe Gamaliil Boboc de la Muntele Athos a trecut la cele vesnice


Parintele Gheorghe Gamaliil Boboc a trecut la cele vesnice zilele trecute la Muntele Athos fiind inmormantat la Chilia 'Sf. Gheorghe Colciu', din apropierea Manastirii Vatopedu. Parintele Gheorghe Gamaliil Boboc a fost tuns in monahism la Manastirea Sihastria, judetul Neamt, iar in anul 1978 a fost hirotesit protosinghel de catre PF Teoctist, Patriahul Bisericii Ortodoxe Romane, pe atunci Mitropolit al Moldovei si Sucevei. Ultimii ani ai vietii i-a trait la Muntele Athos. Amanunte despre viata parintelui Gheorghe Gamaliil Boboc ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: 'Parintele ieroschimonah Gheorghe Gamaliil Boboc, cunoscut in lumea ecleziala din Moldova, pentru ca cei mai multi ani parintele a vietuit aici, in manastirile din Arhiepiscopia Iasilor.
Parintele avea o varsta respectabila, apropiata de 80 de ani. A fost calugarit la Manastirea Sihastria de catre staretul Ioil Gheorghiu. A vietuit apoi la mai multe manastiri, printre care si la Manastirea Neamt si a fost pentru o vreme egumen la Schitul Vovidenia, in vecinatatea Manastirii Neamt. Acolo a fost hirotesit protosinghel de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei, in anul 1978. Parintele Gamaliil a dorit foarte mult sa petreaca un timp si la Muntele Athos, fiind nevoit sa mai vina uneori pentru a se trata in Romania, el a trecut la Domnul acolo, la Sf. Munte Athos in apropierea chiliei Sf. Gheorghe Colciu unde avea o coliba pustniceasca'.

Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a vorbit si despre slujba inmormantarii parintelui Gheorghe Gamaliil Boboc: 'El a fost gasit de parintii de la Colciu si in ziua de 21 noiembrie, dupa ce parintele de la Colciu a facut acolo Sf. Liturghie si cele randuite, in dupa amiaza zilei de 21, a fost ingropat de cativa ieromonahi romani si greci, in apropierea mormantului parintelui Dionisie Ignat, vestitul duhovnic care a trecut din aceasta viata in urma cu un an si ceva. Chilia Colciu se afla in teritoriul canonic al Manastirii Vatopedu si este una dintre cele mai mari chilii romanesti de la Athos, unde locuiesc 10 calugari'.
.

24 Noiembrie 2005

Vizualizari: 2967

Voteaza:

Parintele Gheorghe Gamaliil Boboc de la Muntele Athos a trecut la cele vesnice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE