Poetul Mihai Eminescu, omagiat in aceste zile la Vorona si Botosani

In parohia Vorona Centru din Protopopiatul Botosani au debutat ieri manifestarile dedicate implinirii a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu. La bustul lui Mihai Eminescu de la Grupul Scolar „Stefan cel Mare si Sfant“ - Vorona au fost depuse coroane si jerbe de flori, iar elevii au recitat poezii ale poetului.

Programul a continuat cu vizitarea expozitiei de tablouri „Dor de Eminescu“, de la Centrul pentru copii si tineri al parohiei „Sf. Imp. Constantin si Elena“ - Vorona Centru.

In debutul acestui moment, primarul comunei Vorona, Aurel Stefan, si-a exprimat bucuria de a deschide manifestarile prilejuite de „Zilele Mihai Eminescu“, la Vorona. Primarul Stefan a recomandat celor prezenti sa se gandeasca mai des la Mihai Eminescu, „pentru a reveni la valorile noastre autentice si pentru a nu ne pierde in neantul globalizarii“. La manifestari au participat profesori, poeti din municipiul Botosani, din Basarabia, dar si elevii Grupului Scolar din Vorona. „In mijlocul nostru s-a aflat dl Leo Butnaru, poet, critic si istoric literar de la Chisinau, dl George Vulturescu, poet si membru al Uniunii Scriitorilor din Romania, venit din Tara Oasului, iar din Vorona au fost prezenti dl Vlad Scutelnicu, dl Florentin Florescu si alti poeti. Fiecare dintre invitati a recitat cate o poezie a poetului Mihai Eminescu“, a declarat pr. paroh Cristian Stefan. Participantii la manifestarile organizate de parohia Vorona Centru au asistat, in continuare, la sezatoarea literara „Vreme trece, vreme vine“, sustinuta de grupuri corale, de dans si teatru din Vorona: Grupul de recitatori „Hyperion“, Corala „Raluca Iurascu“ a Societatii Culturale „Raluca Iurascu“ din Vorona, Grupul folcloric barbatesc „Arcasii“ si Grupul folcloric de copii „Ciobanasul“, de la Caminul Cultural Vorona. A urmat oficierea unei slujbe de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu si pentru parintii lui, Raluca Iurascu si Gheorghe Eminovici. Dupa incheierea acestei sezatori literare, invitatii au mers in pelerinaj la Manastirea Sihastria Voronei, unde s-au inchinat la moastele Sfantului Onufrie de la Vorona.

Manifestari culturale la Ipotesti si la Muzeul „Mihai Eminescu“ din Botosani

In Amfiteatrul „Memorialul Ipotesti“ din localitatea Ipotesti a avut loc ieri o prezentare de cantece si poezie eminesciana a elevilor de la Scoala „Mihai Eminescu“ - Ipotesti. Astazi, la Biserica Uspenia din Botosani se va oficia o slujba de parastas pentru poetul Mihai Eminescu si familia sa. Vor urma manifestarile din cadrul „Zilele Eminescu“, de la Memorialul Ipotesti - Centrul National de Studii „Mihai Eminescu“. La ora 11:30, la Biblioteca Nationala de Poezie „Mihai Eminescu“ va avea loc deschiderea Zilelor „Mihai Eminescu“, ce va fi urmata de lansarea antologiei „Poeti laureati ai Premiului National de poezie Opera Prima“. Tot astazi, vor fi decernate medaliile jubiliare „160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu“ si albumul omagial „Mihai Eminescu“. In cadrul Muzeului „Mihai Eminescu“ din Botosani, va avea loc vernisajul expozitiei „Donatia Doina Gloria Folescu“ si vernisarea expozitiei etnografice „La gura sobei“, realizata in colaborare cu Grupul Scolar „Stefan cel Mare si Sfant“ din Vorona. Astazi va fi inaugurata si Sala „Timpul“ a Muzeului „Mihai Eminescu“, urmand ca manifestarile sa se incheie cu un concert pe versuri eminesciene.

Sursa: mmb.ro

.

15 Ianuarie 2010

Vizualizari: 481

Voteaza:

Poetul Mihai Eminescu, omagiat in aceste zile la Vorona si Botosani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE